100 bin usta öğretici mağdur: Kotaya hayır!
20 Kasım 2024 15:25

100 bin usta öğretici mağdur: Kotaya hayır!

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan usta öğreticiler, tasarruf tedbirleri ve kota uygulaması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Şu anda 100 bin usta öğreticinin mağdur durumda olduğunu belirten eski Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Müzeyyen Ertuğ Koşar, “Yapılan hatalar düzeltilsin ve usta öğreticilerin hakları korunarak mağduriyetleri giderilsin.’’ dedi

Tuana Yılmaz Tüm haberleri

Milli Eğitim Bakanlığı tasarruf tedbirleri kapsamında 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren halk eğitim merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerin pozisyonlarını yeniden düzenleme kararı aldı. Kararın ardından geçtiğimiz günlerde mağdur edildiklerini belirten usta öğreticiler Ankara’da bir araya gelerek eylem gerçekleştirdi. Seslerini duyurmak için 81 ilden gelen usta öğreticilerin arasında önceki dönem Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Müzeyyen Ertuğ Koşar da yerini aldı. Müzeyyen Ertuğ Koşar konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, meslektaşlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, çözüm önerilerini ve taleplerini dile getirdi.

100 BİN USTA ÖĞRETİCİ MAĞDUR DURUMDA

İşte Koşar’ın gazetemize yaptığı açıklama: “Net bilgi elimize ulaşmamakla birlikte, karşılaştığımız sorunlarımıza yanıt olarak sadece tasarruf tedbirlerinden bahsedilmektedir. Ancak tasarruf tedbirlerinin arkasında net bir çözüm önerisi yok, sürekli belirsizlik ve soru işaretleriyle karşı karşıyayız. Birçok arkadaşımız, bir veya iki ay maaş almadan çalışmaya razı olsa da, kurumu canlandırmak için görevlerinin başında olacaklarını belirtiyor. Bu fedakâr usta öğreticilerimize rağmen, hâlâ net bir çözüm sunulmamaktadır. Şu anda 100 bin usta öğretici mağdur durumda.

DAİMİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Çalışırsa usta öğreticilerimiz maaş alır çalışmaz ise sigortası ödenmiyor. Hiçbir hak tanınmıyor, statüsü kalmamış oluyor. Bizim yıllarca vermiş olduğumuz bir mücadele vardı. Biz hiçbir zaman kadro demedik. Usta öğretici başka bir iş yapamaz. 10 ay eğitim 1 ay meslek içi seminer ve bir ay tatil bu süreçte olursa daimî sözleşmeli personel, biz sadece bunları istedik. Hiçbir zaman kadro demedik.

DEVLET MEMURU DEĞİLİZ

1998 yılında Kocaeli’de Usta Öğreticiler Derneği’ni kurdum ve o günden bugüne sürekli mücadele verdik. Kocaeli'deki bürokratlardan ve siyasilerden destek aldık. 2008 yılı öncesi 40 saat çalışıyor ve 7-8 gün sigortamız ödeniyordu. Mücadele ettik ve 24 saat çalışan usta öğreticiler için 30 iş günü sigorta ödeme zorunluluğu getirdik. Bu sayede emeklilik hakkı kazandık. Emekli olan arkadaşlarımızın çalışamayacakları söylendi, ancak yasada böyle bir düzenleme yok. Çünkü biz sigortalıyız, devlet memuru değiliz.

KOTAYA HAYIR!

4 yıllık fakülte mezunlarına öncelik veriliyor. Bu durum, 10-20 yıllık tecrübeye sahip usta öğreticilerin mağduriyetine neden oluyor. Teorik olarak fakülte mezunları daha başarılı olabilir, ancak pratikte tecrübeli usta öğreticilerimiz daha iyi eğitim veriyor. Bu demek değil ki, fakülte mezunlarını küçümsüyoruz. Herkesin kendine göre artıları var. Öncelik hakkı 4 yıllık üniversite mezunlarıyla başlıyor ve daha sonra 2 yıllık üniversite mezunları ve lise mezunları gelmektedir. Bu konuda kota uygulamasına karşıyız. Eğer kota kaldırılırsa, arkadaşlarımızın mağduriyeti çözülecektir.

MAĞDURİYET GİDERİLSİN

Bizim işimiz sadece öğretim yapmak değil; aynı zamanda insanlara, toplumsal yaşamda da rehberlik etmektir. Biz, usta öğreticilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Eğitim öncesi mesleki eğitimler yapılmalı ve usta öğreticilerinde aynı şekilde teknolojik gelişmelere ayak uydurması sağlanmalıdır. Biz her yaşa ve her kültüre hitap eden bir yaygın eğitim modeline sahibiz ve bunun korunmasını istiyoruz. Yapılan hatalar düzeltilsin ve usta öğreticilerin hakları korunarak mağduriyetleri giderilsin.’’

Güncelleme: 20 Kasım 2024 16:18
BENZER HABERLER
lsv
X