Bakkalcı esnafı Kaptan: Bizi büyük balıklara yem yaptılar!
Bakkalcı esnafının dayanma gücü kalmadığını belirten İlhan Kaptan, “Benim 60 TL’ye sattığım ürünü zincir marketler 40 TL’ye satıyor. Büyük balık küçük balığı yutuyor. Bu atasözü tam da bakkallar için söylenmiş bir şey. Tüm ürünlerinde fabrika çıkışından sonra etiket olsa vatandaş bizi de tercih edebilir” dedi
İzmit Yeni Doğan Mahallesi Mürsel Paşa Caddesi üzerinde uzun yıllardır küçük bir market işleten İlhan Kaptan, bakkalcı esnafının dayanma gücünün kalmadığını söyledi. Büyük marketlerle rekabet etme şansları olmadığını belirten Kaptan, “Benim 60 TL’ye sattığım ürünü zincir marketler 40 TL’ye satıyor. Adam niye benden alsın? Tüm ürünlerinde fabrika çıkışından sonra etiket olsa vatandaş bizi de tercih edebilir. Büyük balık küçük balığı yutuyor. Bu atasözü tam da bakkallar için söylenmiş bir şey” dedi.
NASIL REKABET EDEBİLİRİM Kİ?
Bakkalcı esnafının korunması için ürünlerin üzerinde fiyat etiketi olması gerektiğini belirten Kaptan, “Bizim mahallede 10’ün üzerinde bakkal var. Bizim en büyük sorunumuz büyük marketler. Onlarla rekabet edemiyoruz. Ben ürünleri haftalık alıyorum; 3-5 koli ürün alabiliyorum. Hem gücüm yok, depo tutsam ayrı bir masraf. Ben örneğin 5 koli kola alıyorum. Büyük marketler tırlarla alıyor. Ben 55 TL’ye satıyorum, adamlar 36 TL’ye satıyor. Nasıl rekabet edebilirim ki? Ama şimdi her ürünün üzerinde etiket olsa, herkesin kazancı belli olur. Vatandaşın da bizi tercih etmesinin bir sebebi olsun” dedi
HER ÜRÜNÜN ÜSTÜNDE ETİKET FİYATI OLSUN
İlhan Kaptan şöyle devam etti: ‘’Vatandaşa da hak veriyorum; şu an maliyetler uçmuş. Düşünün bir tane kare çikolata 60 TL şu anda. Ama bir bakıyorsun, bazen BİM’e gidiyorsun 40 TL. Şimdi 40 TL’ye almak varken niye adam 60 TL versin. Ama bunun üzerinde etiket olsa vatandaş bizi de tercih eder. Bizim odamızın da gücü yetmiyor. Bizde birlik beraberlik yok ki. Büyük marketin örneğin 10 bin tane bayisi var. Bir tuşla adam bütün fiyatları değiştirebiliyor, bütün fiyatları çekebiliyor. İşçi bakımından da maliyetleri düşük.”
HER YIL GERİYE GİDİYORUZ
2011 yılından bu yana bu bakkal işlettiğini belirten Kaptan, “Her sene iş aşağıya düşüyor. Örneğin geçen yıl ben 100 teneke yağ satıyordum, bu sene 50 teneke satabiliyorum. Örneğin 325 TL’ye bir teneke yağ satıyorum. Bunun maliyeti bana 290 TL. Toptancıdan alıyorum. Diğer maliyetleri söylemiyorum. Şimdi bir bakıyorsun, büyük market insert yapıyor, 225 TL. Arada 100 TL gibi bir rakam var. Benim aldığım fiyat 290 TL. Gene buradan etiket konusuna geliyoruz. Büyük balık küçük balığı yutuyor. Bu atasözü tam da bakkallar için söylenmiş bir şey” dedi.
VERESİYE DEFTERİNE YAZIYORUM
Kaptan son olarak şunları söyledi: ‘’Düşünsene mahalle esnafı kapattı; kapatacak da, kapatan çok insan var. Esnaf abilerimiz arkadaşlarımız var kapatan. E ne olacak kimse kalmayınca. Kalan büyük marketler olur. Adamın cebinde parası yok; 5 tane ekmek alacak. Verecek mi büyük market deftere yazdırarak. Veremez. O zaman ne olur, bazıları gerekirse hırsızlık yapacak.
MAAŞI ALMADAN ZAM GELİYOR
Bizim için, yani bakkallar için zor dönem pandemi ile başladı. Ondan önce her şey yolunda gidiyordu. En sıkıntılı zaman ise pandeminin 2. yılından sonra başladı. Şuan da devam ediyor. Hiçbir şeyin düştüğü yok. Mesela benzin fiyatı aynı, Dolar kuru aynı, sürekli zam geliyor. Toptancılara soruyoruz; ‘Enflasyona sabitleyeceğiz, asgari ücrete zam gelecek’ gibi cevaplar veriyorlar. Zam gelecek de kardeşim daha zam gelmeden adamı zaten borca sokuyorsunuz. Daha maaşı almadan insanlar zamlı mal almaya başlıyor.
BAKKALLAR 5 YIL YAŞAYAMAZ
Bakkal olmazsa mahalle halkı çok sıkıntı çeker. Ben olmasam ne olur? Örneğin adam gelmiş, cebinde parası yok. ‘5 ekmek ver’ diyor. Adam gitse şimdi büyük marketten bunu yazdırarak alabilecek mi? Vermez. Ama ben veriyorum. Ben yazıyorum. Vermek zorundayım. Nasıl vermeyeceksin ki? İnsanlar gerçekten zorluk çekiyor. Benim esnaf bir abim var. Onunla konuşuyoruz; bizim iş türümüzün ömrü 5 ya da 10 yıl. Bakkalların. Dayanacak gücümüz kalmadı. Psikolojik olarak çok yoruluyoruz. Ben mesela; abim beni zorlamasa ben bu işi yapmayacağım. Hele şu pandemiden sonraki süreç çok kötü oldu. İnsanlarla sürekli karşı karşıya gelmeler. İşte fiyat konusunda olsun. Anlatmaya çalışıyoruz; maliyetler bu diyoruz.”