CHP’den Denetim Komisyonu raporuna şerh!
10 Nisan 2025 18:15

CHP’den Denetim Komisyonu raporuna şerh!

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısında CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Nazım Gençtürk, Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi sebeplerini açıklayarak 2024 yılı mali yönetimine dair ciddi kamu zararı olduğunu madde madde anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP’li meclis üyesi ve Denetim Komisyonu üyesi Mehmet Nazım Gençtürk, Nisan ayı olağan meclisinde Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koymalarının sebeplerini tek tek açıkladı. Gençtürk, 2024 yılına ait mali ve idari faaliyetleri kapsayan Denetim Komisyonu raporunu, kamu yararı ve vicdani sorumluluk ilkeleri doğrultusunda incelediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: Komisyonda görev alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Denetim komisyonu görevimi asla düşmanca bir hisle, açık aramak üzerine kurmadım. Kocaeli halkının hukukunu temsil etmenin sorumluluğu ile seçilmiş bir meclis üyesi olmanın sorumluluğu ile inceledim.

“VİCDANİ SORUMLULUKLA İNCELEDİM”

Bana göre etik olmayan kararlar gördüm. Bana göre etik olmayan harcamalar gördüm. Ama bir kamu zararına sebebiyet verilmediyse idarenin takdiridir dedim, bu konulara hiç takılmadım. Ancak kamu zararına sebebiyet verdiğini düşündüğüm hatalı ve keyfi uygulamaları da yine bu vicdani sorumlulukla kayıt altına aldım. Hepimizin amacının gerçekten daha şeffaf, daha adil, daha disiplinli, daha tasarruflu bir yönetim anlayışı olduğuna inanmak istiyorum.

“YA FAZLA HARCAMA YAPILMIŞ YA DA AÇIKLANAN ENFSLASYON YANLIŞ”

2024 bütçe yılı gider gerçekleşmeleri incelendiğinde mal ve hizmet alım giderlerinin 10,8 milyara sermaye giderlerinin 12,3 milyara ulaştığı görülüyor. Bu rakamlar bir şey ifade etmeyebilir. Mal ve hizmet alımları bir önceki yıla göre yüzde 80 oranında artmış. TUİK’in 2024 yılı enflasyon ortalaması yüzde 40. Enflasyon oranın iki katı artış söz konusu. Eğer TUİK bizi kandırmadıysa enflasyon gerçekten açıklandığı orandaysa ya biz fazla harcama yapmışız ya enflasyon daha yüksek ya da seçim yılı olduğu için sanki sıkıştırılmış bazı hizmetler olduğu izlenimi uyandırıyor.

“İKİ BELEDİYE KADAR DIŞARIDAN HİZMET ALINIYOR”

Personel giderleri 2 buçuk milyar. Yasal sınırı geçmiyor. Dışarıdan alınan hizmetlerin bedeli ile 7 buçuk milyara ulaşıyor. Bir belediye buradaysa iki belediye kadar dışarıdan hizmet alınıyor. Hizmet alımı adı altında yapılan personel giderlerinin mali duruma etkisi belediye personeli eliyle gerçekleştirilebilecek bazı iş ve işlemlerin acaba dışarıdan da hizmet alınıp alınmadığı noktasında değerlendirilmesini idarenin takdirlerine sunuyorum. Diğer yandan bu, belediyeyi zan altında bırakan bir husus. Tahir Bey’in bu konuda hassas olduğunu duyuyorum. Bankamatik personeli çalıştırmamak, iş yapmayana yer vermemek hususunda hassas olduğunu duyuyorum. Hakkını yemek istemiyorum.

“DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR”

Geçenlerde sızdı bir bakan danışmanının istisnai kadrodan memur yapılmış ve bir gün dahi işe gitmemiş. Daire başkanı olmuş. Daha önce Çayırova’da bir milletvekilinin danışmanı istisnai kadrodan memur yapılıp bir yere atamıştı. Bu gibi durumların da hassasiyetle dikkat edilmesini, bu şekilde bankamatik personeli ya da kanunun verdiği yetkiyi bir çıkar amacı ile hatır rica ile kullandırılmaması yönünde dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

“BÜTÇE DENKLİĞİNİN SAĞLANMADIĞI ANLAMINA GELİYOR”

2024 yılı kesin 2024 yılı Kesin Mizanına göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin emanet hesaplarında 4,3 milyar TL bulunuyor. Son beş yılda, emanet hesaplarındaki artış yaklaşık yüzde 2 bin 600 artmış. Bu olağanüstü artışın sebebini tam tespit edemesek de şunu söyleyebiliriz: bir yüklenici 2024 yılında iş almış. Bu yüklenici işi tamamlamış. Hakkedişini yapmış, belediyeye sunmuş. Bu paranın buna ödeneceği belli. Fakat ödenmemiş emanet hesapta tutulmuş. Bu rakamın yüzde 95’i 2024 yılında tamamlanan hak edişe hak kazanılan bedellerden oluşuyor. Belediyenin aslında bütçe denkliğinin sağlanmadığı anlamına gelebilir kanaatindeyim. Bilançoda gösterilip açık verme ihtimali ekarte edilmek için emanet hesaplarında gösterilmiş ve bütçe denkliği bu şekilde sağlanmış gibi bir görüntü var. Ayrıca bu hesabın yüzde 2 bin 600 oranında artması ile mali disiplinde bir sapma olduğu izlenimi de hasıl oldu.

“DİSİPLİNLİ KULLANILMAMIŞ”

Aynı şekilde belediyenin banka hesaplarında 1 milyar lira nakit para gözüküyor. Belediyenin bir borcu yoksa finansal bir yatırıma yönlenir. Borcun varsa borcunu ödersin. Ama bir projede kullanılmaksızın, borç kapatılmaksızın 1 milyar bedelin hesaplarda gözükmesi kamu kaynaklarının disiplinli kullanılmadığı kanaatini oluşturuyor.

“YÜZDE 15 OLMASI GEREKEN AMORTİSMAN YÜZDE 5”

Belediyeye ait maddi duran varlıkların toplam değeri 160 milyar TL’nin üzerinde. Buna karşın birikmiş amortisman tutarı sadece 8 milyar TL civarında. Bunun da anlamı şudur: binaların, arsaların yıpranma payı karşılığında bir bedel ayrılması lazım. Bu bedellerin yine danıştığımıza göre yüzde 13 – 15 civarı olması gerekirken burada yüzde 5 civarında bir amortisman gözüküyor. Bu da mali tablolara doğru ve güvenilir bilgi sunulma yükümlülüğünün bir ihlali olarak görülebilir.

“KİŞİLERE, VAKIFLARA BEDELSİZ TAHSİS”

Duran varlıklar hesabında yine 12 milyar lira duran varlığımız gözüküyor. Büyükşehir belediyesine ait olan herhangi bir kamunun hizmetine bedelsiz tahsis edilenler hariç ya da belediyenin fiilen kullandıkları dışında kiraya verilebilir, satılabilir, gelir getirilebilir faaliyetlerde kullanılabilecek varlıklar duran varlıklardır. 12 milyar civarında varlığa karşın çok çok cüzi miktarda bir kira alıyor belediye. Bunu da ya kiralamaları çok düşük bedellerle yaptığımız ya da bazı kişilere, vakıflara vs. fazla bedelsiz tahsis ettiğimiz gibi bir anlam çıkabileceği kanaatindeyim. Gider taahhütleri hesabında 15,4 milyar taahhüt gözüküyor. Ancak bunun 3,7 milyarı karşılıksız. Mevzuata göre karşılığı olmayan taahhüt yapılamaz. Bu durum çok ciddi bir mali kontrol eksikliğini gösteriyor.

Güncelleme: 10 Nisan 2025 18:17
BENZER HABERLER
X