Meclise, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yüksel Çil, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İÜ Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşletme Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Nuray Erkan Özden, Sınırlı Sorumlu Kocaeli Bölgesi Su Ürünleri Kooperatif Birliği yöneticileri, Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, eğitimciler, öğrenciler ile denizcilik paydaşları katıldı.
DOĞUSEL: “TEMİZ ÇEVREYİ, ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ OLARAKKABUL ETMELİYİZ”
Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Şubat ayı meclis toplantısının gündem başlığı, ‘sürdürülebilir temiz çevre’ oldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, katılımcıların ve İslam aleminin Ramazan ayını tebrik ederek açıklamalarına başladı. Doğusel daha
sonrasında, “Türkiye olarak artan nüfusumuz, başta İstanbul ve Kocaeli olmak üzere ortaya çıkan nüfus yoğunluklarımız, bununla birlikte kentleşme ve sanayi adımlarımız, temiz çevre ve bunun sürdürülebilir halde olmasını elzem bir durum haline getirmektedir. Öte yandan temiz çevre aynı zamanda bir insan hakkıdır. Bizler İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak temiz çevreyi öncelikli görevlerimizden biri olarak kabul etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
“KOCAELİ, ÇEVRE KONUSUNDA DUYARLI BİR KENTTİR”
Konuyla ilgili bilgiler aktarmaya devam eden Doğusel, “Bilindiği gibi Kocaeli, bir sanayi ve liman kenti olsa da, gerek bürokrasi gerekse de yerel yönetimlerimiz açısından çevre konusunda duyarlı bir kenttir. Artan yeşil alanlarımız, denizlerimizdeki mavi bayraklarımız, İzmit Körfezi’nin denetimine ve temizliğine dönük güçlü adımlarımız, kent olarak sürdürülebilir bir temiz çevre yaklaşımının bu kentte hakim olduğunu göstermektedir. Kocaeli olarak özellikle son yıllarda çevre konusunda güçlü bir imaj değişikliğimiz olduğu da bir gerçek. Çevre duyarlılığıyla beraber turizmimizin ön plana çıkarılması, yazın denizlerimize, kışın da kayak merkezlerimize çevre illerin de akın etmesi, Kocaeli’nin yeni vizyonunu
kuvvetlendirmektedir. Bizler de temiz çevre iddiasıyla Kocaeli’deki çalışmaların içinde olmanın gururunu yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Denizciler Olarak Dünyanın Bir Parçasıyız
Doğusel, denizciliğin küresel ticaretin önemli bir parçası olduğunu belirterek, 2024 yılında küresel ticaretin %88'inin deniz yoluyla yapıldığını, 2025 yılında ise bu oranının %86 olmasının beklendiğini ifade etti. Bu durumun, denizciliğin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
Global Gelişmeler ve Ticaret Üzerindeki Etkiler
Başkan Doğusel, dünya genelindeki gelişmelere de değindi. ABD'deki ticaret savaşları, Ortadoğu ve Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri değerlendirerek, bu olayların küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilerini öngördüğünü ifade etti. Ayrıca, Ortadoğu'daki ateşkes adımlarının umut verici olduğunu ve ticaret rotalarında değişim potansiyeli barındırdığını belirtti.
Kocaeli Liman İstatistikleri ve Ticaret Verileri
Doğusel, Kocaeli liman istatistiklerine de değindi. 2025 yılının ilk ayında, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre Kocaeli'den yapılan ihracatın 3 milyar 269 milyon dolar, ithalatın ise 5 milyar 811 milyon dolar olduğunu belirtti. İlk ayda en çok ihracat yapan gümrük kapısının Derince olduğunu ve ithalatın da Derince ve Dilovası gümrük kapılarında zirveye ulaştığını açıkladı.
Kocaeli'ye 777 Gemi Uğradı
Başkan Doğusel, Kocaeli'ye 2025 yılının ilk ayında 230 adet Türk bayraklı, 547 adet yabancı bayraklı olmak üzere toplam 777 geminin uğradığını duyurdu. Ayrıca, yüklemede 2 milyon 852 ton, boşaltmada ise 4 milyon 863 ton yük elleçlendiğini, toplamda 7 milyon 714 bin ton yük elleçlendiğini ve Türkiye genelinde %15.9’luk bir pay aldıklarını belirtti. Kocaeli'nin, konteyner elleçlemesinde Türkiye genelinde ikinci sırada olduğunu da sözlerine ekledi.
Sunumlar ve Sektörel Görüşler
Toplantı, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar'ın "Marmara Denizi'nin Ekolojik Sorunları: Değişen Dinamikler, Tehditler ve Çıkış Yolları" başlıklı sunumunun ardından, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun'un "Balıkçılık ve Su Ürünleri Faaliyetleri" konulu bilgilendirme sunumuyla devam etti. Ardından, katılımcılar sektörel görüş ve önerilerini aktardılar.
Toplantı, katılımcıların sektöre dair düşüncelerini paylaşmasıyla sona erdi.