Ömer Çeker: Ek zam ve refah payı ödenmeli
Eylül ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) tarafından kamuoyuna açıklaması nedeniyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı açıklama yaptı
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Körfez Devlet Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanlarını İlçe Temsilcisi ve İş Yeri Temsilcileri ile birlikte ziyaret etti. Ziyaretin ardından TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
TÜİK Eylül Enflasyonunu Açıkladı
Ömer Çeker, yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarının yüksek enflasyon nedeniyle Temmuz ayı zamlarının eridiğini ve yoksullaştıklarını ifade etti. Çeker, “Sağlık çalışanları, enflasyon farklarının aylık olarak ödenmesini talep ediyorlar. TÜİK’in Eylül ayına ilişkin açıkladığı verilere göre, mal ve hizmet fiyatları %2,97 oranında arttı. Yıllık enflasyon %49,38’e ulaştı. Temmuz’dan bu yana resmi enflasyon %8,93 olurken, memurlara yapılan %10 zamdan geriye yalnızca 1 puan kaldı” dedi.
Fiyat Artışları ve Alım Gücü
Çeker, 2024 yılının bitmesine 3 ay kala kamu çalışanlarının maaşlarının yine eriyeceğini ve alım güçlerinin düşeceğini belirtti. “Her ne kadar enflasyon düşüş eğiliminde denilse de, Eylül ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu da önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının en büyük sorunlarımızdan biri olacağını gösteriyor” diye konuştu.
Gerçek Enflasyonu Ölçmek
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan piyasa araştırmalarına da değinen Çeker, mutfak masraflarındaki gerçek enflasyonu ölçmek için yapılan çalışmaların, 2022 yılının Mart ayından bu yana market harcamalarının %296,3 oranında arttığını ortaya koyduğunu belirtti. Bu artış, market harcamalarının son 1,5 yılda aylık ortalama %15 zamlandığını gösteriyor.
TÜİK Verileriyle Gerçek Enflasyon Örtüşmüyor
TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile market kasalarında görülen enflasyonun örtüşmediğini vurgulayan Çeker, “Mutfak enflasyonu, resmi enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşiyor. Bu da kamu ve sağlık çalışanlarının alım gücünü ciddi şekilde azaltıyor” dedi.
Ek Zam ve Refah Payı Talepleri
Açıklamasının devamında, memur maaşlarındaki reel erimenin enflasyon farkı ödemesiyle kapatılamayacağını dile getiren Çeker, “Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen olarak, yüksek enflasyon sürecinde kamu çalışanlarının maaşlarına ek zam ve refah payı talebimizi yineliyoruz” dedi.
Refah Seviyesinin Korunması
Sağlık ve kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunması gerektiğini ifade eden Çeker, mutfak harcamalarındaki artışın aylık %15 civarında olduğuna dikkat çekti ve gelir dağılımında adalet sağlanması için refah payının maaşlara yansıtılması gerektiğini belirtti. “Bu taleplerin karşılanması, çalışanların verimli bir biçimde hizmet üretebilmesi için elzemdir” diye ekledi.
Maaşlar Eriyor, Makas Giderek Açılıyor
Çeker, sağlık çalışanlarının maaşlarının hızla eridiğini ve mutfak enflasyonu ile resmi enflasyon arasındaki farkın giderek açıldığını belirterek, bu durumun yalnızca sağlık ve kamu çalışanlarını değil, tüm toplumu olumsuz etkilediğini vurguladı. “Yüksek enflasyon nedeniyle yoksulluk hem derinleşiyor hem de yaygınlaşıyor. Hükümetin taleplerimize olumlu yanıt vermesini bekliyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.