TMMOB Kocaeli’den mücadele çağrısı: Yılmayacağız
03 Mart 2025 20:40

TMMOB Kocaeli’den mücadele çağrısı: Yılmayacağız

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, 1992 Zonguldak Kozlu maden faciasını anarak iş güvenliği, denetim eksiklikleri ve işçi hakları konusunda sert eleştirilerde bulundu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, 1992 yılında Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 263 maden işçisini anmak amacıyla bir tören düzenledi. Anma etkinliğine, CHP Kocaeli Milletvekilleri Nail Çiler ve Harun Özgür Yıldızlı, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, İlçe Kadın Kolları Başkanı Mediha Satıcı ve TMMOB üyeleri katıldı.

İş Cinayetleri Her Yıl Artıyor: TMMOB’den Sert Eleştiriler

Törende açıklama yapan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Mehmet Ali Elma, 1992 yılında gerçekleşen Kozlu maden faciasının 33. yıl dönümünde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemine dikkat çekti. Elma, "Madenlerde, fabrikalarda, inşaatlarda, tersanelerde işyerleri çalışanların mezarı olmaya devam ediyor. Her yıl binlerce işçi çalışırken hayatını kaybediyor." dedi. TMMOB, 3 Mart’ı “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan etmişti. Elma, Türkiye’de iş kazalarının ve iş cinayetlerinin yıllar içinde arttığını ve 2024 yılında en az 1897 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini vurguladı.

Yetersiz Denetim ve İş Güvenliği Yasalarının Zayıflığı

Elma, iş kazalarının artmasının temel sebeplerinden birinin yetersiz denetim ve mevcut iş güvenliği yasalarının işçi haklarını korumaktan çok, işverenlerin çıkarlarını gözetmesi olduğunu ifade etti. Özellikle, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun taşeronlaşmaya neden olduğuna dikkat çekerek, “Bu yasa işçi sağlığı ve güvenliğini taşeronlaştırma yasası haline gelmiştir. İşverenler işyerlerinde gerekli önlemleri almazken, siyasi iktidar da bu kazaların ölümle sonuçlanacağı bilindiği halde etkin denetim yapmamaktadır” dedi.

Sendikal Haklar ve İşçi Güvencesi Eksikliği

Açıklamasında, işçilerin sendikal haklarının baskı altında tutulmasının da iş cinayetlerinin artmasındaki bir diğer önemli neden olduğuna değinen Elma, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. "Sendikasız işçiler, örgütsüz çalışma koşullarında savunmasızdır. Emekçilerin ölmeyeceği, yaralanmayacağı bir düzen istiyoruz" diyen Elma, tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

"İşçi Sağlığı İçin Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

TMMOB üyeleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da iş kazaları ve iş cinayetlerine karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirtti. “İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkı için mücadelemize devam edeceğiz” diyerek, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının önlenmesi için tüm ülke genelinde etkin denetimlerin sağlanması gerektiğini vurguladılar.

TMMOB, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda adımlar atılması ve iş kazalarının önüne geçilmesi için yılmadan mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı.

Güncelleme: 03 Mart 2025 20:47
BENZER HABERLER
lösev
X