Türk bilim insanlarından devrim niteliğinde yenilik
10 Haziran 2025 12:44

Türk bilim insanlarından devrim niteliğinde yenilik

EĞİT-DER Kocaeli Şubesi, örgütlü mücadele çağrısı yaparak hukuki yollara başvurduklarını ve Milli Eğitim Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı ile Diyanet İşleri Başkanı hakkında Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı

EĞİT-DER (Eğitim ve Bilim Emekçileri Derneği) Kocaeli Şubesi mevcut eğitim sisteminin bilimsel, demokratik ve laik temellerden uzaklaştığını vurgularken, anayasal hakların ihlal edildiğini savundu.

Kocaeli Şubesi kurucuları tarafından yapılan yazılı açıklamada, eğitim sisteminde liyakat eksikliği, fırsat eşitsizliği, proje okulları uygulamalarında adaletsizlik, mülakat sisteminin kadrolaşma aracı olarak kullanılması gibi sorunların eğitimin niteliğini ciddi biçimde zayıflattığı belirtildi. Açıklamada, “Eğitim sistemi artık yalnızca eğitimcilerin değil, toplumun tüm kesimlerinin eleştirdiği bir hale gelmiştir. Ancak eleştiri tek başına çözüm değildir, örgütlü mücadele şarttır” denildi.

Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı ile Diyanet İşleri Başkanı hakkında hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu bilgisi de kamuoyu ile paylaşıldı.

İşte açıklama; 

"Eğitim sistemindeki uygulamalar incelendiğinde; her geçen gün bilimsel temelden ve evrensel ilkelerden uzaklaşıldığı açıktır. Eğitim sisteminin tüm kademelerinde ideolojik eğitim sisteminin yansımaları hissedilir hale gelmiştir. Eğitim kurumlarındaki kimi uygulamalar, Anayasa’nın 2., 10. ve 42. maddelerinin açıkça ihlal edildiğini göstermektedir.
Eğitim sistemimiz, ne yazık ki yurttaşların, kurum ve kuruluşların, demokratik kitle örgütlerinin hatta eğitimcilerin dahi memnun olmadığı; herkesin bir şekilde eleştirdiği bir duruma gelmiştir. Ancak yalnız eleştiri yapmak, yaşanan sorunların çözümünde yeterli olmayacaktır.

EĞİTİM KALİTESİ DÜŞTÜ

Ders kitaplarının yetersiz içeriği, eğitimde fırsat eşitsizliği, planlama ve yönetimdeki aksaklıklar, liyakatsiz atamalar, günümüz teknolojik gelişmelerinden uzak mesleki ve teknik eğitim anlayışı, proje okulu uygulamalarındaki adaletsizlikler, 12 yıl kesintisiz eğitimin sürdürülememesi, Liselere Geçiş Sistemi’ndeki yapısal sorunlar, atama ve görevlendirmelerde mülakat sisteminin kadrolaşma aracı olarak kullanılması gibi birçok unsur, eğitim kalitesinin düşmesine; Cumhuriyet kazanımlarından, Atatürk ilke ve devrimlerinden uzaklaşılmasına yol açmıştır.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Bunlara ek olarak, atanmamış öğretmen sayısı en önemli sorunların başında gelmektedir. İşte bu sorunların çözümüne katkı sunmak; çağdaş, demokratik, laik, kamusal eğitim sistemini yeniden inşa etmek amacıyla kamuoyu oluşturmak ve hukuki çerçevede mücadele etmek için EĞİT-DER çatısı altında örgütlenmeye ve örgütlü mücadele etmeye karar verdik.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Tüm bu uygulamalara karşı duyarlılığını ortaya koyan Genel Merkezimiz, gayri hukuki işlemleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı ile Diyanet İşleri Başkanı hakkında Ankara Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

Biz de Kocaeli Şubesi olarak, Genel Merkezimiz öncülüğünde ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de EĞİT-DER’i – geçmişte TÖB-DER’in ulaştığı büyüklüğe eriştirmek üzere – projeler üreten, etkili faaliyetler yürüten güçlü bir öğretmen örgütü haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla biz, aşağıdaki kurucular olarak EĞİT-DER Kocaeli Şubesi’nin kuruluş işlemlerini tamamladık ve tüzel kişiliğimizi oluşturduk.

Eğitim alanında faaliyet yürüten tüm demokratik kitle örgütleriyle dayanışma ve birlik içinde çalışarak hedefimize en kısa sürede ulaşacağımıza inancımız tamdır.

EĞİT-DER KOCAELİ ŞUBESİ KURUCULARI:

  • Beyhan KORKMAZ – Kurucu Üye

  • Fahrettin ERDİK – Kurucu Üye

  • Gül İZKAVAS – Kurucu Üye

  • Hüseyin IŞLAKÇA – Kurucu Üye

  • Necati KUR – Kurucu Üye

  • Sabri MUTLU – Kurucu Üye

  • Tahsin KARAHASANOĞLU – Kurucu Üye


EĞİT-DER TARİHÇESİ

Köy Enstitüleri ile sağlanan öğretmenlik mesleğinin saygınlığı, plansızlık ve yönetimdeki liyakatsizlik sonucu eski saygınlığını kaybetmiştir. 12 Mart 1971 Muhtırası ile demokrasi askıya alınmış, TÖS kapatılmış ve tüm yöneticileri tutuklanmıştır. Örgütlenme özgürlüğünün önünü tıkayan askeri darbe dönemi sonrasında yeniden örgütlenen öğretmenler, 3 Eylül 1971 tarihinde Türkiye’de döneminin en büyük öğretmen örgütü olan TÖB-DER’i kurmuşlardır. TÖB-DER’in kuruluş amacı, Atatürk Devrimleri, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Anayasamızın milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti kapsamı içinde çalışmalar yapmak üzere kurulmuştur.

12 Eylül 1980 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrasında, 1981 yılında 670 şubesi ve 220 bin üyesi ile döneminin en büyük öğretmen örgütü olan TÖB-DER kapatılmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra öğretmenler, kendilerine dernek kurma yasaklandığı için 1986 yılında “Abece” dergisi çevresinde yeniden örgütlenmiş ve 12 Şubat 1988 yılında da EĞİT-DER’i kurmuşlardır.

Eğitim sisteminin evrensel ilkelere göre planlanması ve uygulanması, tüm yurttaşlara eğitimde fırsat eşitliği sağlanması, öğretmenlik mesleğinin 1966 yılında ILO ve UNESCO ortak belgesinde ifade edilen saygınlığa kavuşması ve laik, demokratik, bilimsel eğitim ilkelerinin yaşam bulması için vermiş olduğu mücadeleyi günümüze kadar sürdürmektedir.

Güncelleme: 10 Haziran 2025 15:18
BENZER HABERLER
X