Kocaeli Büyükşehir’in konteynerleri nerede!

25 Ocak 2020 00:42
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Sayıştay’ın 2018 raporuna göre, yapım işlerinde müteahhit firma tarafından kullanılan ve belediye mülkü olan konteynerleri teslim almadığı ortaya çıktı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait 2018 yılı Sayıştay raporuna göre, belediyenin müteahhit firmaya verdiği konteynerlerin teslim alınmadığı ve muhasebe raporlarını olmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili Sayıştay’ın raporu şöyle: ‘’Yapım İşlerinde Kullanıldıktan Sonra İdareye Teslim Edilen Konteynerler/Prefabrik Yapıların Muhasebe Hesaplarında Görünmemesi Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edilip geçici ve/veya kesin kabulü yapılan yapım işlerinde sözleşme eki Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 16’ncı maddesi gereği işin bitiminde idare malı olan bina ve barakaların muhasebe hesaplarına alınmadığı görülmüştür. İhale edilen yapım işlerine ait sözleşmenin 8’inci maddesinde, sözleşmenin ekindeki ihale dokümanı ve diğer belgelerle bir bütün olduğu, sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde ihale dokümanında yer alan hükümlerin esas alınacağı, ihale dokümanını oluşturan belgeler

arasındaki öncelik sıralamasında ilk olarak Yapım İşleri Genel Şartnamesinin ve daha sonraları ise teknik şartnamelerin geldiği belirtilmiştir.

TESLİM ALINMAK ZORUNDA

Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 16’ncı maddesinde, yüklenicinin yapı denetim görevlisinin işle ilgili her türlü çalışmaları ve gerektiğinde yatıp kalkmaları için, sözleşmesinde belirlenen şartlar altında uygun yerler, bina ve/veya barakalar hazırlayıp bedelsiz olarak idareye teslim etmek zorunda olduğu ve işin bitiminde idarenin malı olacağı belirtilmiştir. 27.05.2016 tarih ve 29724 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 198’inci maddesinde 255 Demirbaşlar hesabının kurum faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla uzun süre kullanılabilen varlıkların izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir. 199’uncu maddede ise bu hesabın nasıl işleyeceği ifade edilmiştir. Buna göre demirbaşlar elde edildiklerinde borç hesabına kaydedilecek, satıldığında veya elden çıkartıldığında ise alacak hesabında muhasebeleştirilecektir. İdare yapım işleri şantiyelerinde kullanılmak üzere yapım işlerine ilişkin ihale dokümanlarında konteyner, prefabrik yapı veya ofis kullanılmasını öngörmüştür. Yüklenici tarafından konteyner veya prefabrik yapılar işin bitiminde tutanakla idareye teslim edilmesine karşın, teslim alınan bu yapılarla ilgili herhangi bir muhasebe kaydı yapılmamıştır.

GEREKLİ KAYIT YAPILMALI

Bu durum idarenin sahip olduğu demirbaşlara ilişkin bilgilerin muhasebe kayıtlarına yansıtılmaması sonucu idarenin mali tablolarında hataya yol açmaktadır. Yapım işlerinde işin bitiminde idareye teslim edilen konteyner, prefabrik yapı, bina veya T.C. Sayıştay Başkanlığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 14 barakalar gibi yapıların teslim alındığında muhasebe hesaplarına alınması ve başka bir kurumun kullanımına verildiğinde de aynı şekilde muhasebe hesaplarına gerekli kaydın yapılması gerekir. Kamu idaresi cevabında; "İlgili dairelere bulgu konusu iletilmiş olup, bu kapsamda konteyner veya prefabrik yapı olmadığı şeklinde cevap verilmiştir. Bahsedildiği şekilde bir yapının ihale teknik şartnamesi kapsamında olup Belediyemize devrine yönelik madde olması halinde gerekli kaydın yapılmasına yönelik işlem tesis edilecektir." denilmiştir. Sonuç olarak Yapım işlerinde işin bitiminde idareye teslim edilen konteyner, prefabrik yapı, bina veya barakalar gibi yapıların teslim alındığında muhasebe hesaplarına alınması ve başka bir kurumun kullanımına verildiğinde de aynı şekilde muhasebe hesaplarına gerekli kaydın yapılması gerekmektedir.”

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X