2023’ün son meclisinde karlı takas

08 Aralık 2023 09:28
Gebze Belediye Meclisi’nde yılın son toplantısında kamu yararına önemli bir takasa karar kılındı. Belediye; TÜBİTAK MAM arazisi içinde hiç değerlendiremeyeceği 79 dönümlük yere karşılık Sultan Orhan’da, TEM’e cepheli sanayi bölgesinden 69 dönüm yer edindi. Büyükgöz’ün ikna ettiği CHP Grubu komisyondaki şerhini çekince karar oy birliğiyle alındı

Bugüne kadarki arsa takaslarında kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle belediye meclisinde CHP Grubu’nun ve akabinde CHP Gebze İlçe Örgütü’nün sert eleştirilerine hedef olan Gebze Belediyesi ve Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz bu sefer tam aksine bir takası; CHP Grubu’nu da ikna ile, mecliste oy birliğiyle alınan kararla hayata geçiriyor. Belediye; TÜBİTAK MAM arazisi içinde hiç değerlendiremeyeceği 79 dönümlük yere karşılık Sultan Orhan’da, TEM’e cepheli sanayi bölgesinden 69 dönüm yer edindi. Büyükgöz’ün ikna ettiği CHP Grubu komisyondaki şerhini çekince karar oy birliğiyle alındı…

ARALIK AYI İKİNCİ OTURUMU,

Gebze Belediye Meclisi’nde yılın son toplantısı Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleşti. Aralık ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda, önceki salı günü gerçekleşen ilk oturumda görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edilen üç gündem maddesi görüşüldü.

Gündemin ilk maddesinde; iki parsel satışı AKP Grubu’nun kabul; CHP ve İYİ Parti Grupları’nın ret oylarıyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesinde TÜBİTAK MAM arazisi içinde belediyeye ait 76 dönümlük yerin Maliye’ye ait, Sultan Orhan Mahallesi sanayi alanındaki 69 dönümlük yerle takası, oy birliğiyle kabul edildi. CHP Grubu karara dair komisyondaki şerhi ve meclisteki ret oyunu, Başkan Büyükgöz’ün izahı sonrası kabule çevirdi.

Gebze Belediyesi’nin 2024 mali yılı yatırım ve çalışma programı ise AKP ve İYİ Parti Grupları’nın kabul, CHP Grubu’nun ret oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi. Detaylar şöyle;

ARSA SATIŞINI CHP DE İYİ PARTİ DE RET ETTİ

Gebze Belediyesi meri imar planlarında, konut ve ticaret alanında kalan iki adet parselin belediyece yapılacak yatırımlara ve projelere kaynak oluşturması için satılmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporuna CHP Grubu; nerenin kime, kaça satılacağı gibi gerekçeleri öne sürerek ret oyu verdi. İYİ Parti Grubu ise belediyeye ait yerlerin satışına kayıtsız şartsız karşı olduğu gerekçesiyle ret oyu kullandı. Gündemin ilk maddesi, maddeye dair söz hakkı isteyen muhalefet meclis üyesi olmayınca, oy çokluğuyla ve üzerinde tartışılmadan kabul edildi.

Maliye Hazinesi’ne ait; meri imar planlarında otogar ve teknik altyapı alanında kalan, Sultan Orhan Mahallesi, 2776 ada 3 parsel sayılı taşınmazdaki 69 bin 190 metrekare yüzölçümlü yerin bedeli mukabilinde Gebze Belediyesi’ne devri ile Belediye mülkiyetindeki, planlarda resmi kurum ve sağlık tesisi alanlarında kalan 76 bin 52 metrekarelik yerin bedeli karşılığında Maliye Hazinesi’ne devrine CHP önce komisyonda şerh koydu, Meclis’teki oylama da ret oyu kullanmaya hazırlanıyordu.

KARŞI DURMAK SİZE DE ANLAMSIZ DÜŞER

Oylama esnasında söz alan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, CHP Grubu’na atfen; “Gündemin bir ve üçüncü maddelerini ret etmenize saygı duyarım ama ikinci gündem maddesi, tamamen kamu menfaat esaslı bir çalışma, karşı durmak size de anlamsız düşer. TÜBİTAK MAM’ın içinde gayrimenkullerimiz var, yönetim binalarının hemen ön tarafında. Yıllardan beri orada durur, bizim de işimize yaramaz ve hiçbir zaman da yaramayacak.

Ve normal şartlarda da bugüne kadar kamu bürokrasisi açısından uygulanabilecek yöntem değil. Burada da kişisel -tabiri caizse- nazımızı ortaya koyduk, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ikna ettik. Oradaki 76 dönümlük yerlerimizi veriyoruz. TEM Otoyolu gişelerin çıkışında, sağ taraftaki ticaret ve terminal alanı olan yerden de 69 dönüm yeri devralıyoruz. Böyle karlı bir takas yok yani” dedi.

Bu izahın üzerine CHP’li meclis üyesi Erhan Bölük ilgili gündem maddesinden şerhlerini kaldırdıklarını belirtti. İlgili gündem maddesi, oy birliğiyle kabul edildi.

GEBZE BELEDİYESİ TARİHİNDE İLK: YATIRIM RAPORU HAZIRLANDI

Gündemin üçüncü maddesi öncesi bilgilendirmek için söz alan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyügöz; Gebze Belediyesi dahil belediyelerin yüzde 95’inde uygulanmayan bir yöntemi hayata geçirdiklerini söyledi. 5393 sayılı kanuna göre belediyelerin bütçe ve performansa dayalı olarak bir de yatırım raporu hazırlaması gerektiğine değinen Büyükgöz, “Bu da Gebze Belediyesi’nin tarihinde ilk defa yapılmış olan bir rapor çalışması. Burada müfettişin tanımıyla öğrendiğimiz üzerinden, müfettiş önerisiyle raporu hazırladık. Kanunda zikrediliyor ama diğer belediyelere sorduk, böyle bir alışkanlık olmadığını öğrendik. Biz de kanuni vazifemizi yerine getirmek için bu çalışmayı hazırladık” dedi.

RAPOR HAZIRLANIRKEN YOKTUK 24 SAATTE İNCELEYEMEZDİK  

Başkan Büyükgöz’ün bu izahına karşın CHP Grubu komisyon toplantısındaki şerhini geri çekmedi, mecliste de ret oyu kullandı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Sinan Çeper tutumlarına dair gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Öncelikle bu rapor hazırlanırken bizden kimse yoktu. İkinci oturumu 7 Aralık’ta gerçekleştiriyoruz. Komisyonumuz 6 Aralık’ta, saat 16.00’da toplandı. Önümüze çok kalın bir dosya halinde, rapor sunuldu. 24 saat süre, inceleyip kanaat oluşturmamız için yetersizdi. Öte yandan ret oyumuzun gerekçelerine dair teknik izahta da bulunacak konumda değiliz çünkü içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bundan ötürü ret oyu kullandık” diye konuştu.

PANDEMİDEN BU YANA İLK ÇAY SERVİSİ

Gebze Belediye Meclisi’nde yılın son toplantısı 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanırken oturumun kapanmasının ardından Başkan Büyükgöz meclis üyeleri ile Gebze’nin kimi konuları üzerine sohbet etti. “Son meclis toplantımızın Gebzemize, ülkemize, insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. İnşallah 2024 yılının ocak, şubat meclislerini de hep beraber icra edip yine ilçemiz lehine kararların alınmasını beraberce yaşayacağız” diyen Büyükgöz ardından salona çay servisi yapılmasını istedi. Pandemi sürecinin başlangıcından bugüne yıllar sonra ilk defa belediye meclisinde yine çay servisi yapılmış oldu. Sohbetin de ardından Başkan Büyükgöz’ün önerisiyle bir grup meclis üyesi bir süre sonra açılışı gerçekleşecek Gebze Belediyesi Güzide Gençlik Merkezi’ni gezerek incelemede bulundu.

 

Gebze Belediye Meclisi’nde önümüzdeki yılın ilk toplantısı 02 Ocak 2024 Salı günü saat 15.00’te gerçekleşecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X