Alzheimer Yaşam Evi açıldı

09 Haziran 2021 16:08
Kocaeli’nin ilk Alzheimer Yaşam Evi açılışında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Burası atıl bir alandı. Kendi öz gücümüzle küçük dokunuşlarla güzel bir alan yarattık. Ciddi bir tasarruf ile burayı hazırladık” dedi

İzmit Belediyesi’nin Alzheimer hastalarını sosyal, ruhsal ve bedensel açıdan desteklemek amacıyla yapımı tamamlanan Alzheimer Yaşam Evi bugün İzmit’te açıldı. Malta Mahallesi Dünya Bankası Konutları’nda bulunan gün içerisinde en fazla 16 kişinin faydalanabileceği Alzheimer Yaşam Evi, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in katılımıyla hizmete başladı.

YOĞUN KATILIM

Açılış programına Hürriyet’in yanı sıra CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, CHP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Mediha Satıcı, İYİ Parti İl Başkan Vekili Ayşegül Babacan, HDP İzmit İlçe Başkanı Metin Fırat, DEVA Partisi İzmit İlçe Teşkilat Başkanı Cihan Alpaslan, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Durmuş, Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, KOÜ Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Hüsnü Efendi, Millet İttifakı Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.

 “BİZİ GURULANDIRIYOR”

Programda ilk olarak konuşan Malta Mahallesi Muhtarı Bekir Boz, “Açılışımıza hoş geldiniz. İlimize bu kadar faydalı olacak projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu hizmet binasının Kocaeli’de tek olması bizi gururlandırmaktadır. İzmit’imizin 52 mahallesinden biri olan Malta’da yapılması gereken hizmetler var. Başkanımız elinden geleni yapıyor. Ona çok teşekkür ederim” dedi.

“KÜÇÜK AMA GÜZEL BİR ADIM”

Prof. Dr. Hüsnü Efendi yaptığı konuşmada, “Bu hizmetin ne kadar önemli olduğu zaman içinde ortaya çıkacak. Ailesinde hasta olanların bu hastalığın ne olduğunu iyi bildiğine eminim. Sıklığı giderek artan bir hastalık. Neredeyse yaş ilerledikçe 2 kişiden birinde çıkıyor. Bundan 100 yıl önce çok önemli bir hastalık değildi. Yaşam süresi 45’ti. Şu an 80’e kadar çıkıyor. Zor bir hastalık, tamamen önüne geçemiyoruz. Bu hastaların bakımı çok zor, desteğe ihtiyaç var. Uzun süren bir hastalık yönetilmesi gereken bir hastalık. Burası küçük ama güzel bir adım. Yararlı olacağı konusuna şüphem yok. Biz de elimizden gelen tüm katkıyı sunacağız” ifade etti.

“EMSAL TEŞKİL EDECEK”

Açılış töreninde son olarak konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri olarak yaşlılarımızın iyilik halinin sağlanması için yenilikçi çözüm önerisi getirdik. Burası Kocaeli’nin ilk Alzheimer Yaşam Evi. Böylesi bir merkezi ilçemize kazandırdık. Emsal teşkil etmesi ve vatandaşlarımıza kalitesi ile örnek olması için örnek projeleri inceledik. Alanında uzman kişilerden destek alarak bu yaşam evini hizmete açıyoruz.

“İHTİYAÇ HALİNDE İKİNCİ BİR MERKEZ AÇACAĞIZ”

İş birliği protokolü imzaladığımız Nöroloji Anabilim Dalı’na Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yaşlılarımıza birçok alanda destek sunacağız. Bu projeye butik bir çalışma yapacağız. Deneyim kazandıkça, daha fazla talep olması halinde ikinci bir merkez açmayı planlıyoruz. Planımız ve yerimiz hazır. Gelecek ihtiyaca göre yeni bir merkez açabileceğiz. Hizmetimizden faydalanmak isteyenler başvurularını yüz yüze, telefon ya da internet üzerinden yapabilecekler.

“CİDDİ BİR TASARRUFLA”

Burası atıl bir alandı. Kendi öz gücümüzle küçük dokunuşlarla güzel bir alan yarattık. Ciddi bir tasarruf ile burayı hazırladık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Alzheimer Yaşam Evi Hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve davetliler hep birlikte Alzheimer Yaşam Evi’nin kurdelesini keserek hatıra fotoğrafı çekildi.

HASTA VE AİLELERE DESTEK

Alzheimer Yaşam Evi İzmit’teki alzheimer hastalarına ve ailelerine destek olacak. Yaşam Evi’nde yaşlıların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik aktivite alanları bulunacak. Alzheimer Yaşam Evi’nde zihinsel egzersiz odası, spor alanı, müzikresim gibi sanatsal aktivite alanlarının yanı sıra meyve ve sebze ekebilecekleri hobi bahçesi de yer alırken, sosyal hizmet uzmanı, hemşire ve yaşlı bakım teknikeri, hastalığın etkilerini azaltmak için yaşlılara destek verecek. Alzheimer Yaşam Evi Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı başta olmak üzere sağlık kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X