Büyükakın 2 yılını anlattı

12 Nisan 2021 14:07
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın görevde olduğu 2 yıl boyunca hayata geçirdiği çalışmaları anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından görevdeki 2 yılında imza attığı çalışmaları kamuoyuna açıkladı.  Seka Park’ ta  bulunan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya kentimizdeki basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katılım gösterdi. Sunum öncesi Büyükakın’ın ‘Mutlu Şehir’ şiarıyla çıktığı yolda yaptıkları çalışmalar sinevizyon ile gösterildi. Başkan Büyükakın, toplam 7 başlık altında sunum yaptı

4 AY SAHADAYDIK

Sinevizyon gösteriminin ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Koltuğa oturacağımız zamanı değil koltuktan kalkacağımız zamanı düşünerek hareket edeceğiz demiştik. Bu bizim hayat felsefemizle alakalı bir şey. Biz çünkü bu hayattan başka bir hayatın olduğunuza inanıyoruz. Ölüm günü geldiğinde çok değerli şeyler değersiz kalacak. İşlerimizi yaparken de bunu aklımızdan çıkarmadan yapıyoruz. Aşağı yukarı 4 ay sahadaydık. Ardından vatandaşımızın güveniyle koltuğa oturduk ve dedik ki bundan sonra bu hayat şehre adanmış bir hayattır. Allah’ın ve vatandaşın rızasını almak için yola çıktık” şeklinde konuştu.

POLEMİKTEN UZAK KALMAYA ÇALIŞTIK

Gece gündüz demeden iki yıl zarfında tatil yapmadık. Çoluğumuzu çocuğumuzu ihmal ettik. Çünkü söz verdik. Tevazuyla çalışıyoruz tevazunun aşırısı da riyakarlık olur. Kulağımızı bütün kem gözlere tıkadık. Kavga etmemeye çalıştı. Polemikten uzak kalmaya çalıştık. Gereksiz tartışmaların içinde olmamaya var gücümüzle gayret ettik. 2 yıllık zaman zarfından bütün zorluklara rağmen emeğimizin karşılığını aldık. Geçen sene pandemiyle tanıştığımızda her şeyin farkındaydık. Nelerle karşılaşacağımızı dünyadaki örneklerle gözlemlemiştik. Birçok belediye dezenfaktanı nasıl bulacağız diye düşünürken bizim yardım kolilerimiz depolarda hazırdı” dedi.

BU ŞEHRE DE EVLATLARIMIZA DA BORCUMUZ VAR

“Pandemiye rağmen onca sıkıntıya rağmen gururla anlatacağımız bir tablo var diyen Büyükakın sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekten fırtınalı bir yıl geçirdik. Ama gerçek kaptan fırtınalı denizde belli olur. Türkiye’nin göreceli olarak en çok hizmet üreten belediyesi olduk. Değerleri 2.3 Milyar TL olan 226 eser ve hizmeti hayata geçirmeyi başladık. U rakamlar şişirilmiş rakamlar da değil. Bunca işi yaparken çalışan sayımızı artırmamayı bir miktar azaltmayı da başardık. Göreve geldiğimizde personel sayımız tüm balı kuruluşlar dahil 11 Bin 65’ti. Şu an 10 Bin 863 personelimiz var. Mali disiplinimizi güçlendirmeyi başardık. Popülizmin cazibesine de kapılmadık. Bu şehre de evlatlarımıza da borcumuz var.”

HALKIMIZA HARCAYACAĞIMIZ BİR PARA VAR

Yuvacık Barajı’nın borcu dışında büyükşehir belediyesinin hiçbir borcu olmadığını belirten Büyükakın, “Ramazan Bayramı’nda tüm alacakları kuruşu kuruşuna sıfırlarız. Kurbanda yine yaparız. Yılbaşında yine yaparız. Piyasanın canlanmasına katkı sunarız. Göreve geldiğimizde 6 Milyar 249 Milyon TL borcu vardı. 300 Milyon TL’si piyasa borcu geri kalan Yuvacık’ın borcuydu. 2019’da 305 Milyon TL, 2020’de 645 Milyon TL. Toplam 950 Milyon TL borç vardı. Bu hengamede bir de yaklaşık1 Milyon TL borç ödedik. Kalan 299 Milyon borç ise tamamıyla Yuvacık borcudur. Ayda 22 Milyon TL Yuvacık’ın borcunu ödüyoruz. Şu ana kadar 550 Milyon TL de biriktirdik. Bu bizim sigortamızdır. Mali yapımız o kadar güçlü ki hem büyük yatırımları yaparız hem de ir şeyler ters gidince halkımıza harcayacağımız bir para var” dedi.

214 KİLOMETRE ÜSTYAPI DÜZENLEMESİ YAPTIK

Pandemi dönemini fırsata dönüştürdüklerini de anlatan Başkan Büyükakın, “İki altın yıl geçirdik. Bugün ihalesi bitip şantiyesi kurulmuş işlerden bahsedeceğiz. Yapacağımız işlerden bugün bahsetmeyeceğiz. 2.3 Milyar TL iki yılda bitirdiğimiz işler. Yapacağımız hizmetler bu rakama dahil değil. 85’i devam eden hizmetimiz var. Ulaşımda 43 eser ve hizmet 44 tane de devam eden hizmet var Ulaşım önceliğimiz çünkü kent büyümeye devam ediyor. Kent çok büyük o yüzden canlı ameliyatlar gerçekleştirmek zorundasınız. Cadde kavşak ve üstyapı düzenlemesinde 694 Milyonluk çalışmayı bitirdik. Bunlara 258 Milyonluk TL harcadık. 214 kilometrelik üstyapı düzenlemesi yaptık” şeklinde konuştu.

364 BİN TON ASFALT YAPTIK

İzmit Plajyolu tramvay hattında 6 yeni araç aldık. 4 yeni durak yaptık. 2.1 kilometre hattı uzattık. 82 Milyon TL’lik kayak kullandık. 37 Milyon TL ile 364 Bin ton asfalt yaptık. Parke, bordür çalışması için 35 Milyon TL harcadık. 607 Bin metrekare parke çalışması yapıldı. Yani 1,5 SEKA Park büyüklüğünde SEKA Park’tan bahsediyoruz. Buradan İstanbul’a kadar da bordür düzenlemesi yapıldı. Hale girişi sağlayacak bir köprü yaptık. Aynı zamanda Kartepe tarafından ulaşımı kolaylaştıracak 5 kilometrelik 2x2 Elik yolu şehrimize kazandırdık. Çayırova ve Tuzla’yı birbirine bağlayan 15 Milyon TL’lik bir çalışma yaptık. Dilovası Eynerce Kavşağına 10 Milyon 975 Bin TL harcadık. Gölcük Yüzbaşılar Kavşağı’nın bir kısmı yapılmıştı göreve geldiğimizde. Buraya ise 6 Milyon 750 Bin TL harcadık” dedi.

426 KİLOMETRELİK STABİLİZE YOL YAPTIK

Çayırova ve Fatih metro istasyonları bağlantı yoluna 7,5 Milyon TL harcadık. Vatandaşlar, metrodan inince yürüme mesafesinde Hünkar Çayırı’na gelebilecek. Körfez İlimtepe’ye 4kilometrelik yolu 3,5 Milyon TL harcayarak yaptık. 4 yeni yaya üst geçidini (İzmit SEKA Park, İzmit Baki Komsuoğlu, İzmit Yenidoğan ve KartepeKöseköy) yaklaşık 10 Milyon TL’ye yaptık. Yaklaşk 17 Milyon TL’ye 4 otopark (Gebze katlı otopark, Ormanya otoparkı, darıca Millet Bahçesi otoparkı ve Umuttepe yeni poliklinik otoparkı) yaptık. Kırsal alanlarda 5 yeni bağlantı köprüsü (Karamürsel-Semetler, Körfez Çarıklı, Gölcük Siretiye-Mamuriye, Derince Cumaköy- Karagöllü KartepeErtuğrulGazi-Uzunbey) yaptık. Açıklamalarını sürdüren Büyükakın, “Stabilize yol ihtiyaçları oluyor köylerde. Tarlalara erişim açısında çok kıymetli çalışmalar bunlar. 426 kilometrelik stabilize yolu 28 Milyon TL’ye yaptık” dedi.

METRO 5 YILLIK PROJEDEN DAHA BÜYÜK

Ulaşımda devam eden yatırımları da aktaran Büyükakın, “Gebze Darıca metrosu devam ediyor. Şehrimiz için ölüm kalım meselesiydi. Eğer büyükşehir belediye yapsaydı ne metro yapılırdı ne de şehirde başka yatırımlar yapılırdı. Bu metro sittin sene bitmezdi. Yüzde 20’ye ulaştı. 2022 yılı sonunda Gebze-OSB kısmı 2023’te de Darıca tarafı bitmiş olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin yılda 800 Milyon TL yatırım yapması mümkün. Yani metro büyükşehri belediyesinin 5 yıllık projelerinden daha büyük. Metroyu devrettiler diyorlar. Devretmenin bile çok zor olduğunu idrak edemiyorlar. Devri bile sindiremiyorlar. İşin hakikati bu” şeklinde konuştu.

‘DEVRİ HAZMEDEMEDİLER’

Şehir hastanesi tramvay hattını da Ulaştırma Bakanlığı’na devretmeyi başardıklarını belirten Büyükakın, “Siz bir iş yapmayacaksınız galiba dediler. Hayır biz yapıyoruz ve anlatıyoruz. Nasrettin Hoca’nın hikayesi gibi. Ne desen yaranamazsın. Niyet karalamak olunca bunları söyleyecekler. Zerre kadar aldırmıyoruz. Kulaklarımızı olumsuz eleştirilere kapattık. Yapıcı eleştiriler yapıldığında gerekeni yaparız. Şehir hastanesi tramvay hattı ise mahkeme sürecinde. Sürecini bakanımızla istişare ettik. Sürecin tamamlanmasıyla burası da devreye alınacak. Eğer alınmazsa biz yaparız kaynağımız var” dedi.

‘OTONÜS ESNAFINA KAZANDIRACAĞIZ’

266 Milyon TL ile 109 yeni otobüs aldıklarını da belirten Büyükakın, “Tolu taşıma esnafının da işi kolay değil. Pandemi döneminde ayakta kalmaları için onlara can suyu olacka kaynakları ayırdık. Otobüs aldığımızda çok kızıyorlar. Bu onların da iyiliğine olacak. Onları da ikna edeceğiz. Bu kentte toplu taşımanın payını büyüteceğiz. Esnafımızın canına ot tıkayarak bir yere gelinmediğini biliyoruz. Toplu taşımayı yeniden yapılandırdığımızda onlar da daha fazla kazanma imkanına kavuşacak. Tramvayı yaptığımızda 12 Bin yolcu taşınıyordu otobüslerle. Tramvay şu an 40 Bin kişi taşıyor. Otobüslerin taşıdığı kişi sayısı azaldı mı hayır” dedi.

‘KÖRFEZ-İLİMTEPE YOLUNU ETAPLARA BÖLDÜK’

İzmit Kuruçeşme tramvay hattına 85 Milyon TL harcanacağını belirten Başkan Büyükakın, “Karamürsel tünelinin geçtiğimiz gün D-100 kısmını açtık. 60 Milyon TL harcadık. Bayrama kadar bitecek. Bittiğinde 85 Milyon TL harcanmış olacak. 2.3 Milyon TL derken şişirme rakamlar kullanmadık. Gebze-Tem otoyoluna 52 Milyon TL harcandı. Sonbahar aylarında bitireceğiz. Yüzde 35-40 civarında bitmiş durumda. Körfez İlimtepe yolunu etaplara böldük. Birinci etap 5 kilometre dere ıslahı ve menfez geçişleri yapılacak” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU’NU ELEŞTİRDİ

Altyapı yatırımlarını da anlatan Büyükakın, “Altyapı yatırımlarına 57 Milyon TL harcadık. İçme suyu hatlarına 181,5 Milyon TL harcadık. Vatandaş rahatsız olacak kızacak üzülecek bize oy vermeyecek kaygısıyla hareket etmiyoruz. Altyapısı yapılmadan yapılacak üstyapı bu şehre ihanettir. Bir vatandaşımız burnu kanamasın varsın bize kızsınlar. 244 kilometrelik kanalizasyon hatlarına 111 Milyon TL harcadık. Su savaşlarını anlatan su sempozyumu düzenleye belediyeler, 1 kilometrelik yağmur suyu ve içme suyu işe uğraşmıyorlar. Sadece algı yapıyorlar. Bakalım kim ne kadar içme-yağmur suyu hattı yapıyor” diyerek İstanbul Büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi.

‘SU DEPOLARINA 56 MİLYON TL HARCANDI’

Yağmur suyu ve dere ıslahlarına yaklaşık 109 Milyon TL harcadıklarını söyleyen Büyükakın, “Alemdar Caddesi’ndeki altyapı çalışması bu hat bulvardaki terfiyi de rahatlayan bir hat olacak. Aşırı yağışlarda şehri büyük bir riskten kurtaracağız. Kırsal alanlarda da İSU durmuyor. Kırsallardaki altyapı yatırımlarına 65 Milyon TL harcanacak. İçme suyu depolarının yapımına devam ediyoruz. Bazen suyu kessek bile sizler fark etmiyorsunuz. 56 Milyon TL harcadık bu depolara. 113 mahallede 328 Bin kişi bu depolardan hizmet alıyor. Yenilenebilir enerji hizmetlerinin üretildiği alanlara da dönüştü buralar. 1,5 Milyon kilowatsaatlik enerji üretiyoruz. 600 hanenin enerji ihtiyacı karşılanıyor böylece” ifadelerini kullandı

‘SU PAHALILIĞINDA 25. SIRADAYIZ’

İçme suyu hatlarına 202 Milyon TL harcandığını belirten Byüükakın, “350 kilometrelik içme suyu hattı yapılmaya devam ediyor. 22 adet projede 131 mahalleye dokunuyoruz. Kanalizasyon hatlarına 199 Milyon TL harcandı. Bu da 93 mahalleye hizmet edecek. Şehrin altını üstüne getiriyoruz derken hayal satmıyoruz. En pahalı suyu kullanıyoruz diyorlar ama su pahalılığında 25. sıradayız. Türkiye’de yatırımda da birinci sıradayız. Üstyapıda 37 adet 167 Milyonluk eser bitti. Darıca’ya çok harika bir spor salonu yaptık. İlçelerimize kültür merkezleri yaptık. Ayak izimizin olmadığı dokunmadığımız hiçbir yer kalmadı. 32 Bin metrekarelik Kartepe Kent Meydanı’na yaklaşık 9 Milyon TL harcadık” şeklinde konuştu.

‘PİŞMANİYECİLER ALANI KARTPOSTAL GİBİ OLDU’

İtfaiye araçlarımızı ve kadromuzu güçlendiriyoruz. 8 Milyon TL’ye yeni müfreze binaları yaptık.  Yangınlara 6 dakikanın altında ulaşmaya çalışıyoruz. Muhtarlarımıza arazözler verdik. İlk müdahaleyi onlar yapıyor. Yeni bir itfaiye binası yapıyoruz o da dehşet bir bina olacak. 2 akademik liseyi de devreye aldık. İzmit Pişmaniyeciler Meydanı kartpostal gibi oldu. 1.9 Milyon TL’ye bitirdik burayı. 7 katlı 13 Bin metrekarelik kapalı alanı bulunan Kandıra Belediyesi hizmet binası devam ediyor. Sonbahara doğru bitmiş olacak. Gebze Sporcu Eğitim Merkezi’ni Haziran ayına kadar 33Milyon TL’ye tamamlıyoruz.

İTFAİYE BİNASI YENİLENİYOR

Kocaeli itfaiye binasını da yenilediklerini söyleyen Büyükakın, “9 Milyon TL’ye yeniliyoruz. Toplantı salonları, deprem simülasyon alanları gibi yerler olacak. Esnafımıza ofis sözü vermiştik. 21 adet ofis, çok amaçlı salon ve yemekhanesi bulunuyor. Ağustos-Eylül ayı gibi bitirilecek. TavşantepeCemevi’ni yeniliyoruz. Çocuklarımızı unutmuyoruz. Onlara trafik, bisiklet eğitiminin verileceği güzel bir alan kazandırıyoruz. Dilovası’ndaki Diliskelesi Sahil düzenlemesini yakalık 18 Milyon TL’ye yaptık. Darıca 162 farklı çevre düzenlemesi yaptık. Yeşil alanların bakım ve onarımında 12 proje yaptık. Buna ise yaklaşık 13 Milyon TL harcadık. Sıfır atık konusuna da değinen Büyükakın, “Yaklaşık 270 ton kağıt, plastik, cam, metal atıkları topladık. 200 Bin ton ise denizden atık topladık. Atık toplama noktaları oluşturduk” dedi.

127 MİLYONLUK KAMULAŞTIRMA

Açıklamalarını sürdüren Başkan Büyükakın, “Bu işleri yaparken görünmeyen bir yer var. Kamulaştırmak için 127 Milyon TL kullandık. İl genelinde 114 Bin 224 metrekare alanın kamulaştırması yapıldı. Karamürsel Altınkemer-Ulaşlı Sahili, Körfez Hereke Sahili ve Darıca Balyanozsahilini yaklaşık 20 Milyon TL’ye yapıyoruz. İzmit’te Cedit’in görüşmelerini başattık ihale hazırlıkları devam ediyoruz. 15 Haziran’da ihalesi yapılacak inşallah. 50 blok Bin 105 konut, 6 iş yeri ve 1 cami yapılacak. Büyükşehir Belediyesi olarak 90-100 Milyon TL harcayacağız geri kalanını bakanlık yapacak” ifadelerini kullandı.

BARBAROS’A İLK ETAPTA 500 KONUT

Dilovası kentsel dönüşüm ve Kömürcüler OSB. Burası kapanacak. İş adamları kapatma dilekçesini verdiler. Önümüzdkei günlerde kapatma sürecine başlayacağız. Alt tarafta 178 Bin metrekaer alan rezerv alanı olarak ilan edildi. TOKİ yaklaşık 3 bin konut üretimi ile ilgili süreci başlattı. Biz de kamulaştırma sürecini devam ettiriyoruz. 20 Milyon TL’lik kamulaştırmayı bitirdik. 60 Milyonluk kaynağı bakanlık serbest bıraktı onlar adına kamulaştırma yapıyoruz. Dilovası gerçekten çok güzel olacak. Barbaros Mahallesi’ni de depremden beri konuşuyoruz. Körfez ve Derince’nin birleştiği alanda bir çalışma yaptık. İlk etapta 500 konut inşa edilecek. Barbaros Mahallesi’nin problemini bakanlık ile çözeceğiz inşallah” dedi.

‘KİMSESİZLER SİYASİ MESELE OLMASIN’

Rakamlarda muhafazakar davrandık. 48 Bin 584 aileye gıda 33 Bin 584 aileye giyim yardımı yaptık. 2 Bin 577 engelliye yardım ettik. 35 Bin 774 aileye yakacak desteği veriyoruz. 22,5 Milyonluk yakacak desteği verdik bugüne dek. Gebze’de 5 Milyon liralık bütçe kullanarak kimsesiz insanlarımızı konaklama merkezlerinde barındırdık. Kimsesiz insanlar gördüğümüzde bize ulaşın. Bu siyaset yapılacak bir mesele değil. 52 Bin 233 anneye 1 Milyon 733 Bin TL’lik süt desteği verildi. Sosyal yaşamı destekleme kapsamında 23 Bin 791 aileye nakit yardımı yaptık. Bizden destek alan 100 aileye bir meslek kazandırmak için çalışmalara başladık. Su borcu yardımında 23 Bin 791 ailenin su faturalarına ödemede destek olduk” diye konuştu.

ESNAFA DESTEK 4 AYA ÇIKTI

Sosyal desteklerde “Bizi izlemeye gelenler oluyor diyen Büyükakın “Gelsinler bu işler bakıp öğrenme işidir baksınlar onlar da güzel işler yapsınlar. 127 amatör spor kulübüne11,5 Milyon TL harcadık. Tarımsal desteklerimiz devam ediyor. 2 Bin 500 çiftçimize Bin 760 ton tohum verdik. 150 çiftçimize 24 Bin 455 hibe tavuk, 2 Bin 800 paket yem, 800 takım kümes ekipmanı verdik” dedi. Pandemi desteklerinden de söz eden Büyükaakın, “186 Milyon TL doğrudan yatırım, İSU’nun ise 125 Milyon desteği oldu. Minibüs ve otobüs ensafına 34 Milyon TL’lik yakıt desteği verdik. Esnafımıza 3 aylık vereceğimiz desteği 4 aya çıkardık. Bunu da buradan duyurmuş olalım. Gururluyuz, mutluyuz” diyerek sunumunu bitirdi.

SAĞLIKÇILAR HALK OTOBÜSÜNE DE ÜCRETSİZ BİNECEK

Sağlık çalışanlarının halk otobüslerine ücretsiz binmesi açısından gelen sorunları da dinleyen Başkan Büyükakın, sözü Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başaknı Mustafa Kurt’a verdi. Başkan Kurt, “Ciddi anlamda suistimal var. Pandemi döneminde sağlıkçılar taşımıyoruz dersek bize büyük vebal olur. Başkanım söz, tamam vereceğiz” dedi. Başkan Büyükakın ise Kurunun yanında yaşı da yakmayın. Bizler de otobsüçü esnafımıza bir ay daha destek vereceğiz” diyerek esnafa müjde verdi. Öte yandan ilçeler için sunum yapılacak mı sorusunu da cevaplayan Büyükakın, “Kentin bileşenleri ile toplantı yapacağız. Muhtarlarımız da katılacak” dedi.

‘İZMİT’TE ENGEL EDEBİYATI VAR’

Genel Yayın Yönetmenimiz Sadun Çetin’in İzmit’e projeler eksik kaldı sorusunu cevaplayan Başkan Büyükakın, “Hangi ilçeye ne yapıldığı var. 49 tane proje bitti İzmit’te. Bu 49 projeye 336 Milyon TL harcadık. 270 Milyon TL’lik 20 proje ise devam ediyor. 25 tane proje ise hala planlanıyor. 49 biten, 20 devam eden proje için 606 Milyon TL harcandı. Sadece engel edebiyatı var İzmit’te o da yakında biter” ifadelerini kullandı.

GEREKİRSE FETHİYE CADDESİ’ Nİ BİZ YAPARIZ

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından yakılan tarihi tekel duvarında ilgili de konuşan Başkan Büyükakın, Tekel duvarının yıkılmasından haberimiz yok dediler. O kadar yazı gönderdik. Alandaki aydınlatma lambalarını falan kaldırmışlar. Ama biz buna rağmen çalışırız İzmit'te. Gerekirse Fethiye Caddesi'ni bile biz yaparız. Biz hizmet üretmeye hazırız bize sadece ortak çalışma amaçlarını göstersinler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X