Büyükakın: Meclisi terk etmek demokratik bir tavır değil

24 Mayıs 2022 22:25
Gergin geçen İSU Genel Kurulu’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Meclisi terk etmek demokratik bir tavır değil. Meclisi çalıştırmamak için yapılmış bir tavır” dedi

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) 2022 Birinci Olağan Genel Kurulu'nun ikinci oturumu bugün Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının ikinci oturumunun ardından Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 2021 yılı faaliyet raporunu sundu. 
 

“ABONE SAYIMIZ ARTTI”
2021 yılı içerisinde İSU’da personel sayısının 129 kişi arttığını ifade eden Ali Sağlık, “Personelin yüzde 54’ü BELDE AŞ’de çalışan personel. 2021 yılı içerisinde abone sayımız yüzde 3 oranında arttı. Bu artış rutin hale geldi. Şehre sağlanan suyun yüzde 70’i Yuvacık Barajından sağlanıyor. Bütçenin Gelir gerçekleşmesi yüzde 105 gider bütçesi ise yüzde 97 oranında gerçekleşmiştir. 
 

GELİR GİDER BÜTÇE TAHMİNLERİ
Gelir Bütçesi 1 Milyar 108 milyon 567 bin Lira olarak gerçekleşti. Gider bütçesi ilse 1 milyar 316 milyon 466 bin lira olarak tahmin edilmişti. 2022 yılı tahmini gelir bütçesi ise 1 milyar 420 Milyon olarak tahmin edildi. Gider bütçesi ise 1 milyar 785 milyon olarak tahmin edildi. Gelirlerimizin yüzde 84.3 mal ve hizmet satışı oluşturuyor. Gider bütçemizin yüzde 40.4’ü personel bütçesi olarak gözüküyor. En büyük giderimiz yüzde 40,2 ile mal ve hizmet alımı giderleri. Biz
2028 hedefine 2022 sonunda ulaşacağız” ifadelerini kullanarak İSU’nun devam eden çalışmalarını anlattı. 
 

MECLİSTE ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI
Rapora CHP grubu muhalefet şerhi koydu. Faaliyet Raporunu değerlendiren CHP grup Başkan Vekili Engin Taşdemir’in açıklaması sonrası söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın açıklamalara tepki gösterdi. Büyükakın ve Taşdemir arasında yaşanan tartışma gerginliğe döndü. CHP Grubu yaşanan duruma tepki göstererek toplantıyı terk etti. CHP Grubunun meclisten ayrılmasıyla meclis çoğunluğu sağlanamadığı için toplantıya 1 saatlik ara verildi. Aranın ardından Genel Kurul; CHP ve İYİ Parti grubunu olmadan, Büyükşehir Beledye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlığında devam etti.
 

“SESSİZ KALMAYIZ”
Yaşanan gerginlikle ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bizim ne kadar tahammüllü olduğumuz şehir 3 yıldır görüyor. Kendilerine Ankara meclisini izlemelerini tavsiye ediyorum. Orada sık sık nobran ifadeler görülüyor. Bu meclisi biz 3 yıldır son derece tahammüllü bir şekilde götürüyoruz. Eleştiri adı altında bu kurumunn 3 yıldır gerçekleştirdiği örnek çalışmaları gölge altına düşürmeye sessiz kalmayız. İSU’nun başarısı ortadadır. Bu başarılara gölge düşürülmesine müsade etmeyiz. 
 

“ELEŞTİRİ DEĞİL HAKSIZLIK
Bir hafta on gün çamur aktığı iddia edilen mahallede inceleme yaptık. Eğer bir yerde üüçüncü kattan çamur akıyorsa birinci kattan da akması gerekir. Sadece üçüncü katta problem varsa iç tesisat sorunudur. Çevredeki diğer evlerde de olması gerekir şebeke kaynaklıysa. Bir evin sadece üçüncü katında bir hafta boyunca olmaz, olamaz. Bu doğru değil. Antalya zam şampiyonu su fiyatında. Bize yapılan eleştiri değil haksızlık. Taşdemir’in de istifa etmesini beklemiyoruz, olay anıyla söylenmiş bir söz. Fakat meclisi terk etmek de demokratik bir tavır değil. Meclisi çalıştırmamak için yapılmış bir tavır” dedi.
 

“EVİ ZİYARET ETTİK”
Konuyla ilgili söz alan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Az önce isnaf edilen konu ile ilgili ilgili yere şube mdürünü gönderdim. Evi ziyaret etti. 3 katlı bir evin üçüncü katından şikayet var. İkinci kat boş. Bugüne kadar su kirliliği ile ilgili şikayetlerinin olmadığı belirtildi. İlgili mahalleden de herhangi bir şikayet gelmedi. Beklemeden kaynaklı bir kirlilik olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 

“MESELE ÇAMURLU SU DEĞİL”
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ise, “Mesele çamurlu su akması değildi. Siz çok can alıcı bir kısma temas ettiniz. Büyükşehirlerdeki su fiyatlarını karşılaştırdınız. O meclislere belediye başkanlarının katılmadığını söylediniz.  Bu konunun üzerinde durmaya gerek yok. Su fiyatlarının üzerinde durmalıyız tekrar tekrar” ifadelerini kullandı.
 

KARARA BAĞLANDI
2021 yılı Bilanço, Kesin Hesap, Taşınır Kesin Hesap ve Denetçiler Raporu’nun komisyondan geldiği şekliyle oylanan mecliste İSU’nun 2022 yılı ek ödenek talebi de görüşüldü. Mecliste, Norm Kadro Düzenlemesi ve Organizasyon Şeması komisyondan geldiği şekliyle görüşülerek karara bağlandı.
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X