Çeker: Hemşireler süslü laflara artık inanmıyor

12 Mayıs 2018 00:04
12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, “Hemşirelerimiz yetkililerin söylediği süslü laflara artık inanmamaktadırlar” dedi

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Türkiye Kamu-Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. Başkan Çeker açıklamasında şunları söyledi: ‘’Türkiye’de görev yapan 153 bine yakın hemşire arkadaşımızın 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nı bayram havasında kutlamalarını isterdik. Fakat biriken sorunlar, karşılanmayan talepler ve gerçekleşmeyen beklentiler nedeniyle Hemşireler Günü’nü bayram havasında kutlamak uzak bir hayal olarak kalmıştır.

HAKLARI ÖDENMEZ

Gece gündüz, bayram, tatil demeden devletimizin verdiği görevle milletimize hizmet eden, ailesinden, sosyal yaşamından kutsal görevi için fedakarlıkta bulunan hemşirelerimizin hakkının ödenemeyeceği konusunda toplumun tüm katmanları arasında tam bir mutabakat vardır. Fakat iş hemşirelerin özlük haklarını, ekonomik haklarını vermeye gelince ne yazık ki yetkililerin geride durduğunu, kulak üstüne yatıldığını görüyoruz. Yetkililerin söyledikleri süslü laflara artık inanmamaktadırlar. Her yıl Hemşireler Haftası’nda hükümet yetkilileri ve idareler süslü birkaç söz söyleyerek hemşirelerimizin ve sağlık çalışanlarının gönlünü almaya çalışmaktadırlar. Hemşirelerimiz yetkililerin söylediği süslü laflara artık inanmamaktadırlar. Söz değil icraat beklemektedirler. Sağlık kuruluşlarında meslektaşlar arasında ayrım yapılmasını istememektedirler. Dayısını bulanının kadro unvanı dışında idari görevlerde çalıştırılmasını istemiyorlar.

DESTEK BEKLİYORUZ

Beş yıl önce verilen yıpranma payı sözünün hayata geçirilmesini istemektedirler. Taşerona kadro verildi ama hala sözleşmeli hemşire, vekil ebe hemşire, kamu dışı aile sağlığı elemanı gibi istihdam modelleri ile ekonomik ve özlük hakların kısıtlandığını görüyoruz. Bunun sonlandırılması adına kamuda görev yapan tüm sözleşmelilerin kadrolu olması için Türkiye Kamu-Sen olarak bir dilekçe kampanyası başlattık. Bu konuda kadrolu olmayan tüm çalışanlardan, hemşire arkadaşlarımızdan mücadelemize destek bekliyoruz.

DÖRT KAT FAZLA İŞ

Hemşirelerimizin iş yükü katlanılmaz bir boyuta ulaşmıştır. Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 257 iken OECD ortalaması ise 1098’dir. Yani Türkiye’deki hemşireler OECD ortalamasına göre 4 kat daha fazla çalışmaktadırlar. Bu yoğun iş yükünün yanında her gün yaşanan şiddet vakaları ve mobbinglerde eklendiğinde çalışanların tükenmişlik sendromuna mahkum edildiklerini görüyoruz. Hemşirelerimiz ve sağlık çalışanları yasal çalışma saatlerinin çok üzerinde çalıştırıldıkları halde fazla mesaiye verilen ücret yapılan işe göre çok düşüktür.  Maaşları enflasyon karşısında sürekli erimektedir. Döner sermaye ek ödemeleri sürekli azalmaktadır. Hemşire ve sağlık çalışanları 5-6 yıl önce aldığı döner sermayeyi mumla aramaktadır. İş yükü artarken çalışana ödenecek döner sermaye ek ödeme ücretleri yok edilmiş, sağlık çalışanına sabit ek ödemeden başka ücret ödenmez olmuştur.

EMEKLİLİĞE YANSITILMALI

Kamu çalışanlarının ekonomik sosyal haklarının pazarlığının yapıldığı toplu sözleşme masasında malum-sen’in (İdareleri sevenler Derneğinin yetkilileri) toplu sözleşme masasında düşük zam artışına imza atmaları, maaş zamlarını reel enflasyona artışlarını toplu sözleşmeye eklememeleri nedeniyle çalışanı enflasyonun canavarına esir ettiklerinden maaş artışları kısa sürede erimiştir. Döner sermaye oranlarının arttırılarak emekliliğe yansıtılması ve memurlara ekonomik büyümeden pay verilmesidir. Ancak böylelikle çalışanlar bir nebze olsun rahatlayabileceklerdir. Bunun yanı sıra hemşireler haftasında hemşirelerimiz memnun edecek bir gelişmede hiç şüphesiz ki emeklilere verilecek olan bayram ikramiyelerinin tüm kamu çalışanlarına ödenmesine yönelik talebimizin hayata geçirilmesi olacaktır.

İKRAMİYE HAKLARIDIR

Aileleriyle 10 milyon vatandaşımızı sevindirecek bu gelişmeye hükümetin bir an önce imza atmasını bekliyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak bunun için yoğun bir mücadele veriyoruz. Hükümet bu talebimize sessiz kalmamalıdır. İkramiye hemşirelerimizin ve sağlık çalışanının bizim hakkıdır. Mutlaka hanemize yazılmalıdır. Daha iyi çalışma şartları sağlanması ve temel ücretlerin iyileştirmesi arzumuzdur. Bunun bir an önce gerçekleştirilmesi gereklidir. Hemşirelerimizin hak ettikleri mali ve sosyal haklar, çalışma hayatını kolaylaştıracak imkânlar Hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarına sunulmalıdır. Fedakârlık timsali, devletin şifa ve şefkat eli hemşire arkadaşlarımızın sorunlarının çözülmesi ve taleplerinin gerçekleşmesi temennisiyle 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nı kutluyor, çalışma hayatında kolaylıklar diliyorum.’’

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X