Cem Bialetti işçileri greve çıktı

09 Mart 2021 13:21
Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Cem Bialetti fabrikasında işçiler greve çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Cem Bialetti fabrikasında işçiler greve çıktı. 76 işçinin çalıştığı fabrikada işçilerin talepleri işveren tarafından kabul edilmedi. Bugün sendikanın genel merkezinde yapılan görüşmelerde de anlaşma çıkmadı. Sendika görüşmeden sonuç çıkmayınca daha önce ilan edilen grev kararı uygulandı. Başiskele Yaylacık Mahallesi Halilağa Sokak'ta bulunan, Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu Cem Bialetti Tencere Fabrikası’nda Ekim ayından beri devam eden ve 72 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde son tarih olan 8 Mart’ta da anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanmadığından dolayı greve çıkma kararı alan sendika, dün greve çıktı.

İŞVEREN KABUL ETMEDİ

Sendikanın verdiği teklifte, birinci altı ay için saat ücretine 3 TL zam, sosyal haklara ise yüzde 30’luk bir zam talep edildi. İkinci altı ay için ise enflasyon artı saatlik ücret 2 TL, Kurban Bayramında erzak yardımı maddeleri yer aldı. İşveren verilen teklifi kabul etmezken, yıllık saatlik ücret 2 TL, sosyal haklar ise yüzde 15 zam oranında teklif verdi. Sendika yapılan teklifi kabul etmeyerek, kendilerinin verdikleri teklifin makul bir teklif olduğunu söylüyor. İşçilerin şu an saatlik ücreti 16,25 lira. İşçiler en son 1 Ocak 2020 tarihinde zam aşmışlardı.

SERDAROĞLU GELDİ

Greve başlayan işçilere destek ve işveren ile görüşmeye gelen Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Birleşik Metal İş Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik fabrika önünde hazır bulundu. Öte yandan sendikaya bağlı çevre illerdeki işçiler de, Cem Tencere işçilerinin grevine destek amacıyla fabrikaya geldi.

KOD 29 TEHDİDİ

İşçilerin greve çıktığı sırada konuşan Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Yaşanılan bunca soruna rağmen işçiler haklarını almaya ve gelecekleri için mücadele etmeye devam ediyor. Biz de Cem Bialetti işçilerimiz için buradayız. İşçiler ağır şartlarda bir yılı aşkındır pandemi salgınında çalışıyor. Kod 29 gibi bir tehdit altında çalışıyorlar. İş verene verilen bu silah acımasız kılıç gibi işçilerin başında sallanmaya devam ediyor.

İŞÇİ HAKKINI SÖKE SÖKE ALIR

İşçiler ailelerini tehlikeye atma pahasına canını hiçe sayarak çalışmaya devam ediyor. Bütün yükleri isçilerin sırtına yüklüyorlar. Son bir yıl içerisinde, işçilerin kod 29la işten atıldığı dönemde gıdaya yüzde 25 zam gelmiş. İşçi fabrikalarda olağanüstü saldırılara maruz kalıyor bir de asgari ücretin altında zam vermeye çalışıyorlar. Siz bunu yaparsınız işçi de hakkını söke söke alır” dedi.

AKLINIZI BAŞINIZA ALIN

“Aklınızı başınıza alın” diyerek sözlerine devam eden Serdaroğlu, “Hala ekonomi iyi diye övünülüyorsa bu ülkede işçiler ekonomiyi o hale getirdi. Ne greve çıkarlar ne de fabrikalarda seslerini çıkarırlar diye düşünüyorlar. Trakya fabrikasının üretiminde, buraya taşınma sürecinde bu işçiler elinden geleni yaptılar. Oradayken 200 kişi olan işçiler şu an 100’ün altında daha da çok üretim sağlıyor. Her sözleşme döneminde, grev konuşması yapmak istemiyoruz aklınızı başınıza alın. Bu işçi açlıktan ölmez ama sana da teslim olmaz bialetti. Fabrikayı biz onlardan fazla düşünür hale geldik” şeklinde konuştu.

DOĞRU RAKAMLARI AÇIKLASINLAR

Son olarak fabrikadaki yöneticilerin fabrikayı bu hale getirdiğini dile getiren Serdaroğlu, “Bu fabrikaya bu hale getiren işçiler değil, yöneticilerdir. İşçi bedava çalıştırılmak isteniyor. Biz biliyoruz ki enflasyon demek doğru olmayan bir rakam demektir. Bu ülkede bir kişi enflasyonun doğru olduğunu söyleyenin alnından öpeceğim. Yalan dola enflasyon rakamları bizi fabrikada çıkmaza sokuyor. Gıdaya gelen zamlar uçmuş, enflasyonun da kat kat üstünde. Hükümeti doğru rakamalar açıklamaya çağırıyoruz. Çünkü sizin rakamlarınızla toplu iş sözleşmesi yapan işçiler sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı. Fabrikanın önüne kurulan çadırda toplanan işçiler flama ve pankartlarla sloganlar attı. Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından işçiler müzik eşliğinde halaylar çekti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X