ÇEVKO Vakfı’ndan “kapanma” açıklaması: Kapanmadık atık yönetimini kamu otoritesi aldı

29 Eylül 2023 12:02
Gazetemizde çıkan haber sonrası bir açıklama yapan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, vakıflarının bakanlığa bağlı değil özel bir vakıf olduğunu, 2020 yılından sonra da, ambalaj ve diğer atıkların yönetimi ile ilgili sorumluluğu tümüyle kamu otoritesinin üzerine aldığını söyledi

İzmit Belediye Başkanı Yardımcısı Ünal Özmural’ın Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı “ÇEVKO Vakfı” nın kapandığı ve bunun sonucunda belediyelere atık ve ambalaj konusunda devletin hiçbir ekonomik desteğinin bulunmaması sonrası belediyelerin zor durumda kaldığı açıklaması sonrası CEVKO Vakfı’ndan bir açıklama geldi. Gazetemize açıklama yapan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, vakıflarının bakanlığa bağlı değil özel bir vakıf olduğunu, 2020 yılından sonra da, ambalaj ve diğer atıkların yönetimi ile ilgili sorumluluğu tümüyle kamu otoritesinin üzerine aldığını söyledi.

“VAKFIMIZ ÖZEL BİR VAKIFTIR”

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in açıklaması şöyle: ‘’İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Ünal Özmural ile yaptığınız ve oldukça önemli bir konuyu gündeme taşıyan söyleşinizde, iyi niyetli bir bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşündüğümüz bir hatayı düzeltmek arzusundayız. Metin içerisinde ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı’nın bakanlığa bağlı bir vakıf olduğuna ve kapatıldığına yönelik ifadeler, hatalıdır. Vakfımız, sanayinin önde gelen şirketleri tarafından 1991 yılında kurulmuş özel bir vakıf olup çalışmalarını sürdürmektedir.

“BU MODEL MAALESEF TERK EDİLDİ”

Atıkların kaynağında temiz olarak toplanıp geri dönüştürülmesi için AB’de başarılı bir model olarak uygulanmakta olan Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu, ülkemizde de 15 yıl süreyle uygulandı ve o dönemde ÇEVKO Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetki ile yetkilendirilmiş kuruluş olarak ambalaj atıkları konusunda Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu’nun yerine getirilmesi için faaliyette bulundu. Ancak maalesef bu model ülkemizde 2-3 yıl önce terk edildi.

“KAMU OTORİTESİ ÜZERİNE ALDI”

2020 yılından sonra ambalaj ve diğer atıkların yönetimi ile ilgili sorumluluğu tümüyle kamu otoritesi üzerine aldı. Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu modelinin ülkemizde organizasyonel ve finansal bir model olarak atıkların kaynağında ayrı toplanıp geri dönüştürülmesi için kullanılabilecek verimli bir yöntem olduğunun altını özellikle çizmek isteriz.

“FİKİRSEL ÖNDERLİK YAPIYORUZ”

1991 yılında, geri dönüşüm odaklı sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlamak üzere, bir gönüllü sanayi inisiyatifi olarak kurulan ve 32 yıldır artan bir ivmeyle sürdürdüğü çalışmalarıyla, geniş kitlelere dokunan bir sivil toplum kuruluşu kimliği kazanan ÇEVKO Vakfı, özellikle son yıllarda ülkemizde “iklim krizi ile savaşım” ve “döngüsel ekonomiye geçiş” konularında fikirsel önderlik üstelenen kurumların başında yer almaktadır. Çalışmalarımızı, 2023 yılında da bu bağlamda sürdürdük ve ileriki yıllarda da sürdüreceğiz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X