Çevre Şurası başladı... 'İnsanın evrene bakışı değişmedikçe sorunlar çözülmez'

02 Kasım 2021 12:31
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin gelişmesi sebebiyle uygulanabilir politikaların oluşturularak hizmete sunulması amacıyla Kocaeli Çevre Şurası ve Çalıştayı bugün Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Sürekli üreten ve sürekli tüketen bir sistemdir kapitalizm. Bu sistem dünyayı da tüketir. İnsanın evrene bakışını değiştirmediğiniz sürece bu sorunların çözülme ihtimali yok” dedi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın öncülüğünde Kocaeli’nin gelişmesi, markalaşması, akıllı ve mutlu şehir olması için uygulanabilir politikaların oluşturularak hizmete sunulması amacıyla kurulan ‘Şura Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi’, devam eden çalışmaları kapsamında Kocaeli ‘Çevre Şurası ve Çalıştayı’ bugün Uluslararası Kongre Merkezi’nde toplandı. Sürdürülebilir bir çevre için yapılan toplantıya ‘doğa ve çevre’ konulu yayınlarıyla tanınan yapımcı-sunucu Güven İslamoğlu da katıldı.

YOĞUN KATILIM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, KocaeliBüyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen Çevre Şurasına; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Keskinler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, gazeteci ve doğa aktivisti Güven İslamoğlu, Prof. Dr. Tamer Yonar, daire müdürleri, ilgili birim ve firmaların temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan program Prof. Dr. Taner Yonar’ın ‘Çevre Sorunları’ konulu sunumuyla devam etti.

“AKADEMİSYEN OLARAK KONUŞMAK İSTERİM”

Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İklim değişiklik konusu okulda son akademik çalışmamdı. Bugün belediye başkanı olarak değil bir akademisyen olarak konuşmak istiyorum. Dünyada zaman zaman iklim konusunda büyük değişiklikler oluyor. Ama hiçbiri bu kadar insan eliyle olmadı. Bir akademisyen olarak gördüğüm bir şey de sadece bilimsel değil aynı zmanda politik bir mesele. Müsilajı da biz başlarda fark etmiyorduk. Balıkçıların arasında müsilajın adı derttir. Yıllardır var, biz su yüzeyine çıkınca gördük. Akademiyenlere sesleniyorum, söylediklerinizi politikacılar anlamıyor değil, politik olarak uygulanabilirliği olmayışı. 5 yıl için seçilen bir başkan 15 yıl vadede yapması gereken şeyler bekliyorsunuz. Yapılması gerekenler biliniyor.

“KAPİTALİZM DÜNYAYI TÜKETİR”

Artık insanlığın daha fazla felsefeye ihtiyacı var. Belediye başkanlığı tamamen politik bir iş değil daha çok teknik meselelerden oluşuyor. Çok da politikacı olarak görmüyorum çünkü yüreğimden konuşmaya çalışıyorum. Felsefeyi daha çok konuştuğumuzda bazı şeyleri daha net anlayabiliriz. İnsanoğlu insanlığını kaybetti. Biz her şeye sahip olabiliriz diyen o vahşi kafa. Sürekli üreten ve sürekli tüketen bir sistemdir kapitalizm. Bu sistem dünyayı da tüketir. Kapitalizm dünyaya tuvalet gözüyle bakıyor. İnsanoğlunun sınır tanımaz sahip olma hırsının bir sonucu. İnsanın evrene bakışını değiştirmediğiniz sürece bu sorunların çözülme ihtimali yok” dedi.

“YOL HARİTASI BELİRLEMELİYİZ”

Ardından konuşan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Dünyada milyarlarca insan açken, aşıya ulaşamazken vahşi kapitalizmi 3’üncü dünya ülkelerine dikta ettiklerini görüyoruz. Değişmesi gerekenler önce gelişmiş ülkeler. Bu sene yangınlar, sel felaketleri, kuraklıklarla karşılaştık. Türkiye son 20 yılda çevreye büyük yatırımlar yaptı. Kocaeli model şehirlerden bir tanesi. Körfez’le ilgili çalışmalar yapılacak. Körfez’in taban taraması dahil neler yapılabilir ortaya konulacak. İnsanı kabulleri yönetir. Eğer siz düşündüklerinizle yaptıklarınız arasında fark görüyorsanız orada sorun vardır. Dünyada bir samimiyetsizlik görüyoruz. Herkesin ortak kabulleri vardır dünyada. Temel bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. Kirletmeden bir yol haritası belirlemeliyiz. Kocaeli’de de bu yol haritası belirlenecektir. Kocaeli sadece sanayi değil bilim, teknoloji ve sanayi şehridir. Şehirle yeşiln bir arada olduğu çok az kent var. Kocaeli bunlardan biridir” dedi.

“TEMİZ BİR KÖRFEZ GÖRÜYORUZ”

Konuşmaların ardından sunum yapmak üzere sahneye çıkan doğa ve çevre konulu yayınlarıyla tanınan yapımcı-sunucu Güven İslamoğlu, “Kocaeli sık sık geçtiğim bir yer. Eskiden denizi görünce içim burulurdu. Kokan bir Körfez’den temiz bir Körfez’i görüyoruz. Kocaeli’nin dağlarını, köylerini gezmişliğim var. Büyükşehir Belediyesi denize çipura bıraktı ertesi gün Marmara’dan çipura yakaladık dediler. Daha yeni bıraktınız. Kömüre yatırım yapıyoruz alternatif enerji kaynaklarına dönmeliyiz. Dünyanın bir dengesi ve döngüsü var. 2100 yılında çocuklarımız kömür diye bir şey bilmeyecek. Çünkü yenilenebilir değil. Bundan sonraki süreçte petrol de olmayacak. Alternatif enerji kaynaklarına dönmek zorundayız. Yapılan bir hata bizi G20’ye soktu. Bir bürokrat Türkiye’nin gelişmiş ülke olduğunu söyledi çünkü” ifadelerini kullandı.

SEFA GARDİYANOĞLU

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X