Doğum sonrası güzelleşin!

13 Eylül 2017 13:13
Anneler! 9 ay sonlandığında kendinizdeki fiziksel değişimlerden rahatsızsanız panik yapmayın, her şeyin bir çözümü var...

Hamilelikle birlikte başlayan fiziksel değişimlerin bazıları doğum sonrası da kalıcı olabilir. Bazen de lohusalık psikolojiniz nedeniyle kendinizi eskisi kadar beğenmemeye başlayabilirsiniz. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emin Hakverdi'nin anlattığı genital estetik operasyonla hızlıca eski görünümünüze kavuşabilirsiniz.

Genital estetik ve rekonstrüksiyon ameliyatları cinsel bölgedeki şekil bozukluğunu ve dış görünümünden memnun olmama durumunda laser ve diğer cerrahi tedavi yöntemler kullanılarak yapılan operasyonlardır. Bu bölgedeki istenmeyen görünüm, cinsel yaşantıyı olumsuz etkilemekle beraber kişide özgüven eksikliğine sebebiyet vererek psikolojisini bozmaktadır. Kendi cinsel organını estetik bulmayan, yaşadığı cinsel ilişkiden zevk almayan, cinsel yönden tabuları bulunan kadınlar bu hoşnutsuzluklarını eşleriyle, hatta kendileriyle bile paylaşamazlar, cinselliği yaşamaktan geri kalırlar. Doktorlarla olan iletişimde bile yanlış anlaşılma, çekinme, utanma gibi duygular içinde olduklarından kendilerini ifade etmekte zorlanırlar.  Türkiye kaynaklı bir çalışmaya göre her 100 kadından 20’si genital bölgesindeki şekil bozukluğundan şikayetçidir.  Bu sorunları gidermek için yaptığımız operasyonları işlevsel ve estetik amaçlı olarak iki farklı konu başlığı altında değerlendirebiliriz. Bu yazıda idrar torbası ve mesane sarkması, rahim sarkması ve vajina genişletme gibi işlevsel operasyonlar değil; labioplasti, vajinoplasti, kliteroplasti (klitoris üzerindeki deri kalıntılarının düzeltilmesi), genital bölgenin lazerle rengini açma (bu giderek daha çok talep edilmeye başlandı) ve epizyotomi onarımının da dahil edildiği estetik amaçlı operasyonlardan en çok uyguladığımız ilk ikisinden bahsedeceğim.

Sorunları doğumsal, gelişimsel ve gebelik sonrası olmak üzere 3 sınıfta değerlendirebiliriz;

- Doğumsal olanlar, organ anormallikleri ve çok, az ve ya hiç gelişememe durumudur. Bir çoğu doğum sırasında saptansa da bazıları kendilerini ergenlik döneminde oluşan regl problemleri ile gösterirler.

- Gelişimsel olanlar, ergenlik döneminde ortaya çıkıp hastanın psikolojisini direkt etkileyen gruptur.

- Doğuma bağlı planlı kesiler, plansız yırtılmalar, onların yetersiz onarımı veya yeterli onarıma rağmen kötü iyileşmesi sonucu oluşabilmektedir.

Bu aşamada birazda yaptığımız işlemlerden kaba hatlarıyla bahsetmekte fayda var.

En sık yaptığımız işlem Labioplasti dediğimiz iç dudakların küçültülmesidir. Her kadında farklı boyutlarda olmakla beraber vajene ve dış dudaklara oranı da farklılık göstermektedir. Bazen büyüklük tek taraflı olup asimetrik görüntüye sebep olabilir. İç dudak büyüklüğü estetik bir sorun olmakla beraber; vajinanın nemli kalmasına sebebiyet verdiği için geçmeyen akıntı ve enfeksiyon, bartholin bezi apsesi yapabilir. Bazı durumlarda penisin vajinaya girişini engeller, ve ağrılı cinsel ilişki yaşanmasına sebep olur. Birçok hasta da pantolon giyememe, iç çamaşırın rahatsız etmesi sebebiyle başvurmaktadır. Ergenlik dönemini aşmış her hastada uygulanabilmekle beraber çalışma alanımızın kızlık zarından 3-4 cm uzakta olması sebebiyle bakirelerde de uygulanabilmektedir. İç dudakların büyüklüğünden asılı olarak normale daha yakın bir görüntü elde etmek için birden çok seansa ihtiyaç duyulabilir. Anestezi altında yaklaşık 30 dakika süren ameliyat sonrası 3 hafta içinde aktif cinsel yaşama dönmesinde sakınca olmayan operasyonun hamile kalmak veya normal doğum yapmak üzerine her hangi olumsuz etkisi yoktur. Hastalarımızın sıkça sorduğu bir diğer soru da cinsel yaşam üzerine bu ameliyatların olumsuz etkisi var mı? Evet var. Pozitif anlamda var. Olumsuz yönde her hangi bir etkisi yok.

İkinci sıklıkta yaptığımız ameliyat ise Vajinoplasti dediğimiz vajen daraltmadır. Kimi zaman normal doğumlara bağlı olarak kimi zaman kendiliğinden bariz bir sebep olmaksızın oluşan vajen genişlemeleri için uygulanabilmektedir. Buradaki hedef optimal darlığa ulaşılıp hasta ve partnerinin memnuniyetini sağlamaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X