Fikri Işık, Kocaeli’deki Ar-Ge merkezi sayısını açıkladı

16 Mayıs 2018 20:10
Kocaeli Sanayi Odası Mayıs ayı meclis toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Kim ne derse desin Kocaeli Türk sanayisinin kalbidir. Türkiye’de 892 Ar-Ge merkezi var, bunun 101 tanesi Kocaeli’de” dedi

Kocaeli Sanayi Odası’nın mayıs ayı meclis toplantısı Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katılımıyla Wellborn Otel’de gerçekleştirildi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkan Vekili Abdullah Eryarsoy ve çok sayıda meclis üyesi katılım sağladı. ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını protesto eden, Filistinlileri hedef alan ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail’in yaptığı katliamı şiddetle kınıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Başta BM ve AB olmak üzere Dünyadaki birçok ülkenin sert tepki gösterdiği bu vahşet karşısında, ABD’nin bu tutumundan vazgeçmesini ve İsrail-Filistin barışını destekleyici adımlar atmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

İTHALAT 20,5 MİLYAR DOLAR

Meclis toplantısında konuşma yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında; İhracat 13,9 milyar dolar. İthalat 20,5 milyar dolar. Yıllık ihracatımız 161,4 milyar dolara yükseldi. İhracatımız sürekli artıyor ancak ithalat ihracattan daha hızlı artıyor. İthalattaki artış ivmesi dış ticaret açığını ve dolayısıyla cari açığımızı büyütüyor. Mart ayında yıllık cari açık 55,4 milyar dolara yükseldi. Turizm gelirlerinden de hala cari açığa yeteri kadar katkı gelmiyor. Finansman tarafında ise doğrudan yatırım girişlerinin 2015 yılından bu yana azaldığını görüyoruz. İlk üç aylık dönemde ise; 2017’de 3 milyar ve2018’de 2,2 milyar dolar doğrudan yatırım girişi oldu” diye belirtti. 

TEK HANEYE İNEBİLECEK

İlimizin dış ticaret rakamlarına dair açıklamalarda bulunan Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerine göre İlimiz dış ticareti Nisan ayında, ihracat 2,43 milyar dolar, ithalat 4,67 milyar dolar. İlk dört aylık dönemde; İhracat 9,29 milyar dolar. İthalat 17,71 milyar dolar. İlimiz genelinde ithalatın yüksek olmasının ana nedeni hidrokarbon ithalatındaki maliyetler. Biliyorsunuz; nisan ayı petrol fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 45 oranında arttı. İşsizlik oranı şubat yüzde 10,6. Bir önceki aya göre 0,2 puan, geçen yılın aynı ayına göre 2 puan geriledi. Memnuniyet verici. Şubatta istihdam edilen kişi sayısı; 2018’de 1 milyon 210 bin kişi arttı. Bir önceki yılın 3 katı. 2017’de 411 bin kişi idi. İşsizlik oranının aşağı çekilmesinde güçlü büyümenin ve istihdama yönelik verilen özel teşviklerin etkisi var. Önümüzdeki aylarda sezonsal etkilerle tek haneye inebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

NİSAN BÜTÇESİ 2,7 MİLYAR TL AÇIK VERDİ

“Bütçe nisan ayında 2,7 milyar TL açık verdi” diyen Zeytinoğlu, “Gelirler 61,6 milyar TL. Giderler 67,4 milyar TL. Bütçeye vergi gelirlerinden önemli katkı yansıdı. Yeni yapılandırma ile önümüzdeki aylarda daha fazla vergi geliri elde edilebilir. Maliye Bakanımız da dün yaptığı açıklamada yıl sonu vergi gelirlerinin bütçe hedeflerinin üzerinde olacağını söylemişti. Giderler tarafında öngörülen kadar harcama olsa denk bütçe yapabiliriz. Sanayi Üretim Endeksi (mart)Yıllık yüzde 7,6 arttı. İlk çeyrekte yüzde 9.8 ile rekor artış gerçekleşti. Sanayi üretimindeki bu güçlü artış büyüme beklentimizi de yükseltti. İlk çeyrek büyüme beklentimiz yüzde 7 civarı” diye konuştu. 

SON BAŞVURU 31 MAYIS 2018

Konuşmalarının devamında Zeytinoğlu sözlerini, “Sizlerin de bildiği gibi, 27 Mart tarihi itibariyle önceki dönemlere ilişkin tüm şartları sağladığı halde, SGK prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış olan işverenlere bir defaya mahsus olmak üzere geriye dönük olarak teşviklerden yararlanma imkanı getirildi. Bu kapsamda Odamız Ortak Satın alma faaliyeti kapsamında; Bu teşvikten Odamız üyelerinin uygun koşullarda ve güvenilir hizmet anlayışıyla yararlanabilmesi amacıyla alanında uzman iki firmamız ile bir protokol yaptık. Teşvike son başvuru tarihi 31 Mayıs 2018'dir” dedi.

ULAŞIM KONULARINI DİLE GETİRDİ

Ayhan Zeytinoğlu sözlerini, “Gerek İlimiz Başbakan Yardımcısı olmanızdan dolayı ve gerekse daha önceki Bakanlıklarınız ve İlimizin özellikle ulaşım sorunlarına çok hakimsiniz. Sizin de katkılarınızda bu kapsamda önemli mesafeler kat ettik. Destekleriniz için tekrar çok teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz; Yalova-İzmit Otoyolu Projesi Hükümet Programında yer aldı. Henüz ihale edilmedi. Bölgemizden geçen yüksek hızlı tren hattına (sadece yük taşımacılığı için) üçüncü demiryolu hattı planlara dahil edildi. Üçüncü hat çalışmasının ihale edilme kararı alındı. Dördüncü hat projelendirildi. Yapılması ile alakalı üçüncü hat ihalesinin içine katılması kararı alındı” şeklinde sürdürdü. 

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

“OSB ve limanlara demiryolu kılçık hat çalışmaları başlatıldı” diyen Zeytinoğlu, “Bu kapsamda TCDD ve Odamız tarafından 10 firma ve 3 OSB ziyaretleri gerçekleştirildi. Asım Kibar OSB ve Arslanbey OSB’den Köseköy Lojistik Merkeze bağlantı yapılması için fizibilite çalışmaları Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu çalışmalara çok emeğimiz olduğu için TCDD iki OSB’mize müjdeyi bizim vermemizi istedi. Cengiz Topel Havaalanı'nın sivil havacılığa açıldı. Sefer sayısı hala çok yetersiz. Son dönemde ise yerel ulaşım sorunlarımızın çözümü noktasında Büyükşehir Belediyemize katkı vermeye çalışıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gölcük-İzmit arasında yeni metro hattı için proje ihalesini başlattı. Diğer taraftan Körfez-Köseköy arası metro hattı projesi için de girişimlerde bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sürecin takipçisi olacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

ÜÇ PROJE HAZIRLADIK

İŞKUR verileri ışığında işsizliği önlemek yönünde yürüttükleri çalışmalara dair değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli-İŞKUR verilerine göre, Nisan sonu itibariyle; Alınan açık iş sayısı 34.817 İşe yerleştirilen 14.550
Yani bölgemizdeki sanayicinin 20 bin kişilik istihdam talebi karşılanamamış. Oysa sistemde 54 binin üzerinde kayıtlı işsizimiz var ve bu işsizler firmalarımızın talebini karşılayamıyor. İlimizdeki sanayi kuruluşlarımızın ara eleman ihtiyacını karşılamada yaşadıkları sorunlardan yola çıkılarak ardışık üç proje hazırladık .Bir projemizde ise ilk çalışmamızda elde ettiğimiz bulguları ve oluşturduğumuz önerileri deneysel metotlarla doğruladık. Bu deneysel uygulamalar sonrası; öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin tutumlarında önemli ölçüde yükseliş olduğunu gördük” dedi. 

OLUMLU YÖNDE GELİŞTİRİLMELİ

“Staj öncesi öğrencilere; kariyer gelişimi, işyeri kuralları, çalışma etiği, iş hukuku gibi alanlarda eğitim vermek gerekiyor. Geleneksel staj uygulamalarından, etkin staj uygulamalarına geçmeliyiz” diyen Zeytinoğlu, “İşletmelerdeki usta eğiticileri eğitmeli ve teşvik etmeliyiz. Staja öğrencilerin bilinçli girmelerini sağlamalıyız. Yönlendirme aşamasında, ortaokul rehber öğretmenlerin bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekiyor. Ortaokul velilerinin motivasyonu için özel çalışmalar yapılmalı. Son olarak işadamlarının, akademisyenlerin, rehberlerin vereceği seminerlerle mesleki eğitime yönelik tüm tarafların algısının olumlu yönde geliştirilmesinin gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

ÖNCELİK VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

Zeytinoğlu son olarak, “İŞKUR’a kayıtlı olan işsizlerin büyük çoğunluğunun kronik işsizlerden oluştuğunu gördük. Bu grup işletmelerin istihdam taleplerini karşılayamıyor. Kendilerini geliştirmeleri için sunulan kurslara rağmen işe yerleşemiyor. Aldıkları mesleki eğitim amaçlı kursları sosyal yardım olarak görüyor. Diğer taraftan bu işsizler, gerçekten iş arayan meslek lisesi ve Meslek Yüksek Okulu mezunları ile eşit koşullarda iş daveti alıyorlar. Bu bakımdan bizim önerimiz, İŞKUR’un en kısa sürede, her bir kayıtlı işsiz için performans puanı sistemi geliştirmesidir. Bu sistemle gerçekten çalışmak isteyen kişilerin işe yerleştirmelerine öncelik verilmesini istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

BÖLGE İÇİN HUZUR GEREKLİ

Zeytinoğlu’ndan sonra sözü alan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Sözlerimin hemen başında yeniden seçilen üyeleri tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. En önemli STK’larından biri. Ayhan Başkanımız TOBB’un da yönetim kurulu üyesi. İsrail ateşe barutla yaklaşıyor. Bölgeyi kan gölüne dönüştürmek için inatçı bir şekilde devam ediyor. Bölgede yeni ve önlenmesi mümkün olmayan sorunların da başlangıcı. Maalesef birileri bölge daha da karışsın diye provokasyonlarını sürdürüyor. Dünya’nın bunu İsrail’in yanına bırakmaması gerektiğini söylüyoruz. Tutumlarından dolayı ABD ve İsrail’i kınıyoruz. Bölge için huzur gerekli. İsrail ve Amerika yaptığı bu hareketlerle DAEŞ’e can suyu hazırlıyor. Bir taraftan DAEŞ’le mücadele ederken diğer taraftan adımız dini terör örgütleriyle anılırken rahatsızlığımızı dile getiriyoruz. Şu an dünya Soğuk Savaşa rahmet okutacak bir gerginlik yaşıyor” diye belirtti.

PİYASALAR İÇİN RİSK

Dünya siyasetine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Işık, “Dünya gerginlik ve belirsizlik dönemi yaşıyor. Şu anda ABD-Çin rekabeti ekonomik savaşa dönüşmüş durumda. Bölgemizde AB-Rusya gerilimi yaşanıyor. Bütün bunlar aslında bizim önümüzdeki sürecin geçmişe göre daha fazla tehditler olduğunu gösteriyor. İyimserler her tehdidi fırsat görür. Biz bu tehditleri fırsata çevirmek adına çalışıyoruz. Türkiye için bazı olmazsa olmazlar var. Türkiye büyümek zorunda olan bir ülkedir. Bu kadar genç nüfusu olan bir ülkenin büyümeden başka çaresi olamaz. Bu büyüme azalırsa insanlar işsiz kalır. Bunun oluşturacağı sosyal maliyeti göze almak zorundasınız. Büyümenin de bazı dezavantajları var. Bunlar yönetilemez yan etkiler değil. Türkiye bunları başaracak. Büyüme ithalat odaklı mı yoksa ihracat odaklı bir büyüme mi olacak. Eğer ihracat odaklı büyümeyi başarırsak yan etkileri yaşamayız. Parasal genişleme dönemi bitti artık parasal sıkılaştırma politikaları uygulanıyor. Bu tüm piyasalar için bir risktir. Merkez bankamız proaktif olmalı” diye konuştu.

ARGE YOKSA REKABET ŞANSI AZALIR

Tüketimin üretimden çok olduğunu dile getiren Işık, “Biz ürettiğimizden çok tüketiyoruz. Biz ürettiğimizde tasarruf edemiyoruz. Bunun önüne geçmenin tek yolu üretimi arttırmak. Katma değer vergisi yüksek ürünlerle Dünya ticaretinde söz almak. ARGE’niz yoksa rekabet şansınız azalır. ARGE’ye masraf yapmıyorsanız başarılı olamazsınız. Sizlerle konuştuk ve devrim niteliğinde ARGE paketi hazırladık. Hemen arkasından paket kanunu çıkardık. Gebze’de 6,5 saat sürdü toplantı. Üretim reform paketini hayata geçirdik. Artık üretimle ilgili her aşamada sizleri destekliyoruz. Yerli, yenilikçi, yeşil üretim diye sloganımız vardı bunu hala destekliyoruz” şeklinde konuştu.

SİZLER ÜRETİYORSUNUZ

Son olarak Işık, “Kocaeli Türk sanayisinin kalbidir. Kim ne derse desin sanayinin kalbidir. Türkiye’de 892 ARGE merkezi var bunun 101 tanesi Kocaeli’de. 217 tasarım merkezinden 12’si Kocaeli’de. Bunun için biraz daha çalışmalıyız. 77 teknoloji geliştirme bölgesinin 5 tanesi Kocaeli’de. En nitelikli olanlara sahip. 2 tane üniversitemiz var. Pek çok konuyu bu şekilde sayabiliriz. İnşallah önümüzdeki süreçte daha önemli çalışmalar yapacağız. Elimizden gelenin en iyisini yapma gayretindeyiz. Hem Kuzey’den hem Güney’den iki yolumuz olacak. Kuzey otoyolunun çalışmaları devam ediyor. Güney otoyolu içinse görüşmeler başladı. OSB’lerin giriş çıkışında büyük sorun vardı. O sorunu çözdük. Şimdi Ankara yönünde de aynı sorun vardı. Onun için görüşmelere başladık. Bunlar bitince İzmit trafiğini azaltacağız. Yine Köseköy için talihsizlik oldu, müteahhit battı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bunu bitirmek için çalışıyor. Sizler üretiyorsunuz. Sizler elinizi değil gövdenizi taşın altına koydunuz. 24 Haziran’da seçime gidiyoruz. Bu işi bir an önce yapıp bitirmek gerekiyor. İnşallah yeni bir yönetime gideceğiz. Sizler sanayiciler olarak her zaman gerekeni yaptınız yine yapacağınıza inanıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X