Gölcük'te RES'e rest çektiler

14 Mart 2018 15:19
Kocaeli’de Samanlı dağları bölgesinde yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi

Kocaeli’de Samanlı dağları bölgesinde yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi. Güriş Holding’in, yapmayı planladığı RES’lere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “olumlu ÇED” çıkması Gölcüklüleri çileden çıkardı. RES’lere karşı, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde, Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Necmi Kocaman, Gölcük Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral, Türk Harb-İş Sendikası Gölcük Şube Başkanı Turhan Yıldız, TEMA Vakfı Kocaeli Başkanı Nermin Tol, siyasi parti başkanları ve yöneticileri, köy muhtarları, diğer STK’ların başkanları, yöneticileri ve vatandaşların katıldığı kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Ardından imza kampanyası başlatıldı.



 

ÇOCUKLARINIZA DEVREDECEĞİZ

Gölcük Anıtpark’ta toplanan kalabalık ormanları yok edeceği ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle RES’lere karşı çıkarken, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergun Uzuner basın açıklamasını okudu. Uzuner, “Bizler Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı dağ köylerinin, mahallelerinin vatandaşlarıyız. Yaşadığımız bölge Samanlı dağlarının mükemmel ormanlık coğrafyasında kurulmuş , halen doğal yaşamın sürdüğü , şehir hayatının keşmekeşinden uzak , şirin yerleşim yerleridir. Bizler, atalarımızdan devraldığımız doğal ve kültürel mirası koruyarak yaşam sürmeye çalışan, vatanına , milletine bağlı , kanun ve nizamlara saygılı, doğayla barışık yaşayan yurttaşlarız ve bu mirasımızı çocuklarımıza , torunlarımıza da devretmek istiyoruz” dedi.    

8 PROJE DAHA SIRADA

Uzuner şöyle devam etti: ‘’Bizlerle birlikte, dibine güneş vurmaz asırlık ağaçların envai çeşit bitki ve hayvanların yaşam sürdüğü, Marmara Bölgesi’nin oksijen ve su kaynağı, kentte yaşayanların dinlenme ve soluk alma alanı olan ormanlarımız, ne yazık ki son zamanlarda bir holdingin enerji üretme projesine feda edilmek istenmektedir. Güriş firması, Kocaeli’nin Gölcük ve Bursa’nın İznik ilçelerine bağlı bu bölgede 53 türbinden oluşan bir RES ( Rüzgar Enerjisi Santralleri) projesi başlatmış ve bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir şekilde “olumlu çed” raporunu almayı başarmıştır. Dahası bunun gibi 8 proje daha sırada beklemektedir.  

PEK ÇOK KIRSAL TEPE VARKEN

Enerjiye, hele ki temiz enerjiye asla karşı değiliz ve devletimizin dışa bağımlılıktan kurtulma çabalarını yürekten destekliyoruz. Ancak , “çevreci ve yeşil” olarak bilinen enerji kaynakları için ormanlarımızın ve doğamızın feda edilmesine bir anlam veremiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde rüzgar alan pek çok kırsal tepe varken, rüzgar türbinleri için ormanlarımızın kesilecek olması bizleri ziyadesi ile üzmekte, hatta infiale yol açmaktadır. Ülkemize enerji gereklidir de doğa gerekli değil midir?

TARİHE KARIŞACAK

Bu proje gerçekleştiğinde, türbinlerin kurulumu ve enerji nakil hatları için ormanlarımız paramparça edilecek, kalanlar da bu kadar çok türbinin bir arada bulunması nedeni ile, ekosistemin bozulması sonucu yok olup gidecektir. Eşsiz doğası nedeniyle organik üretim ve ekoturizm konusunda çok büyük potansiyele sahip olan yöremiz marka değerini tümüyle yitirecek, yüzlerce yıldır süren doğal yaşam geleneğimiz tarihe karışacaktır. Gölcük vatandaşları olarak yürütmekte olduğumuz, doğamıza ve kültürümüze sahip çıkma mücadelemizde, Gölcük halkından ve siyasi partilerimizden, sivil toplum örgütlerimizden ilgi ve desteklerinizi bekliyoruz.

YER SEÇİMİ YANLIŞ

İznik ve Gölcük ormanlarının kesiştiği bölgeye asırlık som kayın ormanlarının olduğu yeri Güriş Holding’in yuva enerji şirketi tarafından 53 adet rüzgar türbinleri yapılacaktır. Bizler enerji üretimine karşı değiliz. Bizler yer seçiminin yanlış olduğunu daha kıraç, kayalık daha fazla rüzgar alan bölgelerde kurulmasını talep etmekteyiz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X