Grev yasağına EMEP'ten tepki

22 Mayıs 2017 16:20
Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan, cam işçilerinin grevinin yasaklanması ile ilgili açıklama yaptı. "AKP bir kez daha cam işçilerinin grevini yasakladı" diyen Erkan, işçilere "Haydi, grev hakkını yeniden kazanmak için mücadeleye" diye seslendi

Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Arzu Erkan tarafından yazılı olarak yapılan açıklamanın satır başları şöyle: "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti bir kez daha cam işçisinin grev hakkını elinden aldı. Şişecam grubuna bağlı işyerlerinde cam patronları ile Kristal-iş Sendikası arasında süren görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine; sendika 24 Mayıs tarihinde greve çıkma kararı almıştı. Dün gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile grev 'milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu' iddiası ile yasaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da imzasının bulunduğu kararda cam işçileri daha greve çıkmadan jet hızıyla yasaklama geldi.

'AKP 13 GREV YASAKLADI'

Bu son yasaklama kararı ile birlikte AKP Hükümetleri döneminde erteleme adı altında yasaklanan grev sayısı 13’e çıkmış oldu. Hükümetin yasaklamalarından en çok nasibi alanlar ise hiç şüphe yoktur ki, Şişecam grubuna bağlı işyerlerinde çalışan cam işçileri. 2004 yılından bu yana cam işçilerinin çıktıkları her grev AKP hükümeti eliyle yasaklandı. AKP Hükümeti her dönem cam işçilerinin değil cam patronlarının yanında yer aldı. Cam patronlarının dayatmaları karşısında insan onuruna yaraşır bir ücret, insanca çalışma koşulları talep eden cam işçileri, patronlar kadar AKP hükümetini de karşısında buldu. AKP hükümeti son 15 yılda başta cam patronları olmak üzere patronlara adeta can simidi oldu. 

FABRİKALARDAN BİRİ GEBZE'DE 

Biri de Gebze'de bulunan Şişecam grubuna bağlı 9 fabrikada çalışan Kristal-iş Sendikası üyesi işçiler cam patronunun düşük ücret dayatması üzerine 24 Mayıs tarihinde greve çıkma kararı almıştı. Dün gece Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile cam işçilerinin grevi, işçiler daha greve çıkmadan yasaklanmış oldu. 

MİLLİ GÜVENLİĞİ BOZUCU

Resmi Gazete'nin bugünkü (22 Mayıs 2017 Pazartesi tarihli) sayısında yer alan kararda 'Bazı işyerlerinde Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki kararın yürürlüğe konması, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63'üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 16/05/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.' ifadesi yer aldı.

ÜCRETLER DÜŞÜK

Şişecam grubu son 10 yılda hızla büyüdü. Cam sektöründe Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sıraya yükselmiş durumda. Şüphesiz bu büyümede en büyük katkıyı da işçi ücretlerinin son derece düşük olduğu fabrikalarında grev yasaklamalarını bir ritüel haline getirmiş AKP hükümetinden aldı. 

'GREV HAKTIR YASAKLANAMAZ'

AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grev hakkı karşısındaki yasakçı tutumu bir kez daha işçilerin değil patronların dostu olduğunu ortaya koymuştur. Şimdi başta cam işçileri olmak üzere ülkemiz işçi sınıfına düşense grev yasakları karşısında TÜPRAŞ da, EMİS kapsamındaki metal fabrikalarında olduğu gibi fiili meşru mücadele çizgisini sürdürmektir. 'Grev haktır yasaklanamaz' demenin de, özgür toplu pazarlık talebini hayata geçirebilmenin de tek koşulu budur."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X