Hamşioğlu: Tedbirler gevşetilirse eski halini alır

01 Mayıs 2020 16:57
Kocaeli Tabip Odası Başkanı Zeki Hamşioğlu, koronavirüs ile ilgili yaşanan süreci değerlendirmesinde, “Etkili bir tedavi olmadığı müddetçe tedbirler gevşetilirse yeniden eski halini alır” dedi

Türk Tabipleri Birliği’ne bağlı (TTB) Kocaeli Tabip Odası Şube Başkanı Zeki Hamşioğlu, Koronavirüs ile ilgili son yaşanan süreci, vaka ve ölüm sayılarındaki azalmayı değerlendirdi. Hamşioğlu açıklamasında,  “Vaka ve ölüm sayılarında azalma demeyelim aslında bir plato çizecek bir müddet sonra. Belli bir sayıda sabitlenme olacak. Daha sonra belli bir miktar düşüş sonra da yeniden bir çoğalma olması bekleniyor. Sayıların az gösterildiğini düşünmüyorum fakat bu konuda bir kargaşa elbette var. Şöyle söyleyelim ne kadar olabilir? Şuanda 3 bin 170 insanımızı kaybettik bu 4 bin 5 bin olabilir. Çok korkunç 10 bin 20 bin olup düşürülmüş değildir diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.

BİR AŞI VE BAĞIŞIKLIK GEREKİYOR

Hamşioğlu sözlerinin devamında, “Nihayetinde yine şuanda ülkemizde ölüm sayısının çok yüksek olmadığını gösteriyor. Bu elbette idarelerin ve insanların kendi aldığı tedbirlerle alakalıdır. Bu virüsün tamamen ortadan kaldırılması için bir aşısının ve bağışıklığın olması gerekiyor. Yok olmayan virüslerde var elbette. Örneğin kuduz virüsü gibi görebiliriz. Etkili bir tedavi olmadığı müddetçe tedbirler gevşetilirse yeniden eski halini alır” diye konuştu.

NORMAL HAYATA DÖNMEK İSTİYOR

“Bugünkü sayılar aslında bir hafta öncesinin etkileridir” diyen Hamşioğlu, “Çünkü bir kuluçka süresi var. Bugün testi pozitif saptanan hastalar 5 10 gün önce hastalığa yakalanmış insanlardır. Biz sahayı gezdik aslında. Tüm hastanelere baktığımız, konuştuğumuz hekim arkadaşlar başlangıçtaki gibi olmadığını azalma olduğunu ifade ediyor. Tabi insanlarda sıkıldı normal hayata dönmek istiyor. Belli kısıtlamalar kalkacaktır elbette” açıklamasında bulundu.

AŞI BULUNANA KADAR TEDBİRLİ OLUNMALI

Hamşioğlu sözlerini, “Bunun yanında kişisel tedbirler elden bırakılmamalıdır. Sosyal mesafe, sarılmak, tokalaşmak gibi şeylere, virüs ortadan kalkana kadar bu durumlara dikkat edilmeli. Mesela okullar, okullarda çocuklar yan yana oturuyor. Bunun idareler düzenlemesini yapmalı ve bunlara dikkat edilerek okullar açılacaksa açılmalıdır. Yoksa 2 kişi üç kişi yan yana önlü arkalı oturarak eğitim başlarsa yine büyük bir patlama olur. Diyelim ki 1 ay sonra normal hayatımıza dönüyoruz diye açıklama yapıldı. Bu açıklamayı kim yaparsa yapsın insanların bu virüsün aşısı bulunana kadar kendi tedbirlerine dikkat etmeleri gerekiyor” ifadeleriyle sonlandırdı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X