Hürriyet, mağdur Ceditlileri bilgilendirdi: 3 yıl denilmiş, 5-6 yıla anca biter

08 Aralık 2019 16:19
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi mağdurlarıyla bir araya geldi. Hürriyet,çözüm için çabaladıklarını ifade ederek, "Büyükşehir projeyi istiyorsa devrederim. Size 3 yılda biter demişler. TOKİ bana 'en az 5 yılda biter' dedi" ifadelerine yer verdi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, bugün İzmit Cedit Mahallesi'ne ekibiyle birlikte giderek kentsel dönüşümle ilgili bilgiler verdi. Geçtiğimiz günlerde Ankara'ya giderek Cedit kentsel dönüşümü için girişim ve görüşmelerde bulunan Hürriyet, mahalleye; CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, il ve ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ve belediyedeki çalışma ekibiyle gitti.

PROJE BAŞTAN YANLIŞTI

İzmit Belediye Meclisi'nin İYİ Partili Meclis Üyesi Yaşar Kardeş, açılış konuşması yaptı. Kardeş, "Anlamsız bir şekilde yapamıyorsanız Büyükşehir'e verin dediler. Bir anda AKP'li arkadaşlar niye telaşlandı bilemem. Biz 100 kişi bu projeye karşı çıktık. Proje baştan yanlış başlattı. Projenin altyapısı hazırlanmamış. Bize maket üzerinden ev gösterdiler. Bize kağıt üzerinden daire vaat etmişler. Belediye seçimlerinden 2 ay önce projeyi durdular. O zaman neden vatandaşın parasını ödemediniz. İzmit Belediyesi şimdi kaynak arıyor. İnsanlar mağdur. Evlerimiz başımıza yıkılıyor. Faturayı Fatma Hanım'a kesmeye çalışıyorlar. Depremde evimizde bardak kırılmadı. Burayı riskli alan ilan ettiler. Bu işte particilik olmaz" dedi.

4,5 YILDIR İNSANLAR MAĞDUR

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ziyarette konuşan Hürriyet, şunları söyledi: "Hepiniz yıllardır mağdursunuz. Ne zamanki burası riskli alan ilan edildi sorunlar başladı. Başkan olduğumda ilk ele aldığımız konu Cedit Mahallesi oldu. Siyasetin canı cehenneme. Buradan siyaset üretecek değilim. İstiyorum ki el birliğiyle derdiniz çözülsün. İki ay boyunca Ankara'ya gittik geldik. Yolları, altyapısı, ne kadar sürede biteceği doğru hesaplanmamış bir proje. 4 buçuk yıldır insanlar mağdur ama el altından engelleme var. Birilerinin derdi işin çözülmesi değil. 4 buçuk yılda yapamadıklarını benim 7 ayda yapmamı bekliyorlar. Kanunen 2019 bütçesini kullanıyoruz. Nevzat Bey, 2019 bütçesine Cedit'i koymamış. Bakanlığa dedim ki her şeyi size teslim ettik. TOKİ'nin vaadi 3 yıl dedim. Oradan bana 5 yılda ancak biter dediler.

DEVRETMEYE HAZIRIM

Bakanlığa en azından bize 2020'ye kadar bütçe ayarlayın. 8 buçuk milyon kaynak istedik. Bu parayla anlaşan vatandaşların parası. 4 ay boyunca müdürlüğü aradık. Bem emrivaki yaptım çatkapı gittim. Bakanlığa devredelim dedim. Birdenbire AKP'liler, 'Büyükşehir bunu istiyor niye devretmiyorsunuz?' dedi. Beni Büyükşehir'den kimse aramadı. Ben basından okudum. Eski muhtarınız Vedat Yoldaş, Büyükşehir'in projeyi istediğini söyledi. Ben de yeter ki vatandaşın derdi çözülsün ben devretmeye hazırım. Sonra AKP'den farklı açıklamalar geldi. Mağduriyetin siyaseti olmaz. Buradan sesleniyorum: Bu projeyi istiyorlar mı istemiyırlar mı karar versinler yeni bir yol çizelim. Şu anki yolumuz bakanlıktan kaynak bekliyoruz.

PROJENİN SAVUNUCUSU İMZA ATMAMIŞ

Vadi İzmit'ten daireler satılır yaza doğru biterse satışa çıkacağız. O zamana kadar da kaynak arayacağız. Mayıs ayındaki vergi gelirlerinden bir şeyler yapacağız. Nakit para olmadığı için ödeyecek durumumuz yok. Nevzat Bey AKP'liydi. Hükümet desteği vardı. Büyükşehir de onlardaydı. Çözemediler. Burada inşaat başlayınca AKP'li arkadaşlara da iş düşüyor. Biz de gelin birlikte çözelim dedik. Herkes protokole imza atmamış. Projenin savunucusu. Neden imza atmamış? Büyükşehir karar versin yaparım desin eyvallah deriz. Siz de size gelenlere bizim üzerimizden siyaset yapmayın deyin. Ankara ya projeyi devralacak ya da kaynak yaratılabilir mi diye çalışma yapacak. Size net 12 milyonu ödeyemem diyorum.

3 YIL MÜMKÜN DEĞİL

Yaza doğru da bakanlık ödeme yapmazsa mayısta peyderpey ödeyeceğiz. Buranın yıkılmasından sonra projenin bitmesi 5-6 yıl. Size 3 yıl demişler bu mümkün değil" dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X