Kadınlar eşit yurttaş olursa ülke özgürleşir

08 Mart 2018 16:15
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nce yapılan açıklamada, “Ülkemizin laiklik, demokratikleşme ve özgürleşme mücadelesi, kadınların her alanda eşit yurttaş olabilmesine bağlıdır” denildi

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü dolayısıyla bir açıklama gerçekleştirdi. Odanın açıklaması şöyle: ‘’New York Eyaleti‘nde 8 Mart 1857 tarihinde, daha iyi çalışma koşulları ve insanca yaşam talebiyle greve giden on binlerce dokuma işçisi kadına polis saldırmış ve 129 kadını fabrikaya kilitleyerek çıkan yangında hayatlarını kaybetmelerine sebep olmuştur.  Böylece 8 Mart, kadının aklı, emeği, bedeni üzerindeki baskıya, sömürüye ve şiddete son vermek için, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin meşalesini yaktığı gün olarak tarihe geçmiştir.

HERKESİN SORUNUDUR

Aradan geçen 161 yıla rağmen kadınlar tüm dünyada ve ülkemizde ayrımcılığa, eşitsizliğe, sömürüye karşı sosyal hak, adalet ve özgürlükler için mücadele etmeye devam ediyor. Ülkemizin içinde bulunduğu dönemde, aile, eğitim, çalışma yaşamı ve istihdam sorunları başta olmak üzere kadınlara yönelmiş eşitsiz uygulamaların, yaşamı ve toplumsal gelişimi tehdit eder boyutlara ulaştığına tanık oluyoruz. Oysa ki, ülkemizin laiklik, demokratikleşme ve özgürleşme mücadelesi, kadınların her alanda eşit yurttaş olabilmesine bağlıdır. Kadınların toplumsal yaşamda, ekonomik ve siyasi alanda daha şiddetli bir sömürü ve eşitsizliğe maruz kalması, sadece kadınların değil, ülkenin geleceğini düşünen herkesin sorunudur.  

MÜCADELESİNİ SELAMLIYORUZ

Dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürüye ve kadınların hayatın tüm alanlarında karşılaştıkları baskıya karşı yürütülen mücadeleyi simgeleyen Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınların karşı karşıya kaldıkları baskı ve şiddetin önlenmesinde öncelikli hedefin cinsiyet temelli eşitsiz yapıya karşı mücadele olduğunu vurguluyoruz. Kadıncinayetleri, fiziksel- psikolojik şiddet, tacizler, iş gücüne ve istihdama katılımda yaşanılan engeller, ulusal, cinsel ve sınıfsal olarak yaşanılan sömürülere rağmen;  çalışan, üreten, yaşadığı topluma katkı sağlayan, erkek egemen dünyada var olma mücadelesi sürdüren tüm kadınlarımız için; 8 Mart‘ın mücadele ruhuyla çıkılabileceğine olan inancımızla kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini selamlıyoruz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X