Katırcıoğlu: Hedefimiz çocuk işçiliğini tamamen bitirmek

19 Ocak 2020 11:59
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, şehit cenazelerine katılmak için gittiği Şanlıurfa’da çocuk işçilerle ilgili incelemelerde de bulundu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Şanlıurfa programı öncesinde Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde yol kontrolü sırasında düzenlenen bombalı araç saldırısında Şehit olan askerlerimiz Binbaşı Şevket Tombul ve Teğmen Sinan Bilir'i GAP Havalimanında düzenlenen cenaze töreni sonrası memleketlerine uğurladı.

SORUNLARI DİNLEDİ

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyon Başkanı Katırcıoğlu, daha sonra Suriye'de şehit olan Mehmetçiğimiz Şanlıurfalı Piyade Uzman Onbaşı Mustafa Alpaklı'nın ailesine taziye ziyaretinde bulunarak, başsağlığı diledi. TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyon başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, komisyon üyeleri ile daha sonra Şanlıurfa'da temaslarda bulundu. Gazetecilere açıklama yapan Katırcıoğlu, komisyonun çocuklara ait sorunları yerinde tespit etmek için mevsimsel tarım işçiliğinin en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'ya geldiklerini söyledi. Ailelerle bir araya gelerek onların sorunlarını ve çözüm önerilerini dinlediklerini belirtti.

ÖNLEMLER ALINDI

Katırcıoğlu, elde edecekleri verileri bir araya getirerek bu sorunu minimum düzeye indirmek için bir rapor hazırlayacaklarını ifade ederek, "2018 yılının çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilmişti. Hedefimiz çocuk işçiliğini bitirmek. İlk hedefimiz 2023'e kadar çocuk işçiliğini yüzde 2'ye düşürmek. Bu anlamda da çalışmalarımız sürece katkı sağlayacaktır. Aslında devletimiz gereken önlemleri almış ve almaya da devam ediyor" dedi. Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilme Projesi'nin (METİP) devam ettiğini hatırlatan Katırcıoğlu, projenin daha da iyileştirilerek ailelerin koşullarını daha iyi noktaya getirmeyi hedeflediklerini söyledi. METİP projesi kapsamında Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye ve Adana’dan gelen yetkililer ile Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi ve Çocuk İşçilikle Mücadele toplantısı gerçekleştirildi.

EĞİTİM’DEN GERİ KALMIYOR

Metip projesi ile çocuklar ve aileler e-devlet üzerinden takip ediliyor. Gittikleri illerin kurumları gelip çocukları okullara, kreşlere kaydediyor. Ailelerin barınma, su, elektrik ve tuvalet gibi öncelikli İhtiyaçlarını sağlıyor. Kısaca bu aileleri ve özellikle çocukları nereye giderlerse gitsinler takip etme ve denetim mekanizmasını güçlü olarak hayata geçirmiş oluyor. Çocuk işçiliği, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun dünyanın her ülkesinde farklı şekillerde varlığını sürdüren önemli bir sorundur diyen Katırcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak tutarlı politikalar, kamu ve diğer sosyal tarafların işbirliği neticesinde yıllar itibarıyla azalma göstermekte ve yapılan çalışmalarla olumlu sonuçlar alınmaktadır. Dünyada şu anda 168 milyon çocuk sokakta, tarlada, sanayide ve en kötü işlerde çalışmaktadır. Türkiye bu konudaki çalışmalarını artan bir çabayla sürdürmektedir. 1992'de ILO'nun Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı yol gösterici olmuştur ve Türkiye bu sözleşmeyi imzalayan ilk altı ülkeden biridir. 2006 yılında Türkiye, ILO tarafından çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçilmiştir” dedi. Katırcıoğlu’na temasları sırasında Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de eşlik etti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X