Kocaeli işsizlikte en iyiler arasında ama bölgesel uçurum büyüyor

30 Nisan 2018 10:12
Türkiye’de, işsizlikte bölgesel uçurum bir hayli kötü durumda. Kocaeli şanslı illerin içinde yer alırken yine de işsizlik her geçen gün artıyor

Bahçeşehir Üniveristesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan ‘İşsizlikte en iyi ve kötü bölgeler’ araştırması, bölgeler arasındaki uçuruma dikkat çekti. 2016’dan 2017’ye Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13.0’da sabit kaldı. Bununla birlikte bölgesel işgücü piyasalarının çok farklı hareket ettiği görüldü. 26 bölgenin 13’ünde tarım dışı işsizlik azalırken 11’inde arttı, 2’sinde de değişmedi. Bölgeler tarım dışı işsizlik oranları ile karşılaştırıldığında yüzde 6.1 ile en düşük tarım dışı işsizlik oranına sahip Trabzon (TR90) bölgesi ile yüzde 30.1 işsizlik oranına sahip Mardin (TRC3) bölgesi arasında uçurum var. BETAM araştırmada bölgesel işsizliğin 11 bölgede arttığını oraya koydu. Araştırmada şu noktalara dikkat çekildi:

- 2016’dan 2017’ye Türkiye genelinde tarım dışı işsizlik yüzde 13.0’de sabit kalırken bölgesel işgücü piyasaları çok farklı gelişmeler sergiledi.

- Bölgesel işsizlik oranlarının ortalama mutlak sapması da 3.5’ten 3.7’ye yükselerek mevcut devasa ayrışma biraz daha derinleşti.

- En düşük tarım dışı işsizlik oranı yüzde 6.1 ile en yüksek tarım dışı işsizlik oranı yüzde 30.1 arasında büyük bir uçurum söz konusu. Bölgesel işgücü piyasalarının adeta çok farklı ülkeleri temsil ettikleri izlenimini veren bir durum var.

- Ekonomik gelişmişlikteki büyük eşitsizlikler, kadınların işgücüne katılımındaki muazzam farklılıklar ve ekonomik şokların bölgeleri çok farklı etkilemesi gibi etkenlerle bölgesel işgücü piyasalarının özgün yapılara ve dinamiklere sahip olduğu anlaşılıyor.

- 2016’dan 2017’ye değişmeyen en iyi bölgeler grubunda bariz olarak öne çıkan bir bölge belirlemek güç görünüyor.

- 2016’da en iyi konumdaki bölge olarak Trakya belirlendi. Bu bölge yine oldukça düşük işsizlik oranına yüzde 9.8 sahip olmakla birlikte işsizlik oranı 1 yüzde puan artış kaydetti.

- En iyiler alanında konumlanan diğer üç bölgede (Aydın- Denizli-Muğla, Bursa-Eskişehir- Bilecik ve Kocaeli-Sakarya- Düzce-Bolu-Yalova) Trakya’da olduğu gibi işsizlik oranları 0.3-0.7 yüzde puan arasında yükseldi.

- Bu bölgelerde işgücü ve istihdam artmış olsa da bariz bir iyileşmeden söz etmek güç. n Tek istisna Ankara. Bu bölge de işgücü ve istihdam artarken işsizlik oranı az da olsa 0.1 yüzde puan azaldı.

- Tartışmasız en kötü durumdaki bölge Mardin-Batman- Şırnak-Siirt bölgesi. Bu bölge 2016’da olduğu gibi 2017’de de yüzde 30.1 ile uzak ara en yüksek tarım dışı işsizlik oranına sahip. Üstelik yüzde 24.8 ile en düşük tarım dışı istihdam oranına sahip bölge. Bu bölgede her ne kadar işsizlik oranı değişmemiş olsa da işgücünde ve istihdamda düşüşler görülüyor.

- İkinci sırada yüzde 19.7’lik tarım dışı işsizlik ve yüzde 29.5’luk tarım dışı istihdam oranlarına sahip olan Van-Muş-Bitlis bölgesi geliyor. Bu bölge yüzde 5.3 puan ile en yüksek işsizlik artışı kaydedilen bölge.

- Üçüncü sıraya Kayseri- Sivas-Yozgat bölgesi. Tarım dışı istihdam oranı ülke ortalamasının altında olan bu bölge 2017’de 3.9 yüzde puan ile ikinci en yüksek işsizlik oranı artışına maruz kalmış ve bu artışla en kötüler alanına geçmiş.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X