Kuyumcular Derneği Başkanı Koç: Vatandaşımız bilezik alsın

08 Ağustos 2020 15:12
Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, son dönemde hızla artış gösteren altın fiyatları hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Koç, yatırım yapmak isteyen vatandaşların özellikle 22 gram bilezik almasını önerdi

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, dernek binasında son dönemde hızla artış gösteren altın fiyatları hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernek binasından gerçekleşen açıklamada Başkan Nuri Koç’a Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Tekin, Bayram Yılman, Hamza Kumru, Salih Sarıkaya, Mehmet Bayram eşlik etti. Koç, “Şu an gram ve cumhuriyet altınındaki farklar bileziğin alım satım farkına yaklaştı. Bilezikteki karımızıdan fedakarlık yapıyoruz. Vatandaşımız illa gram ya da cumhuriyet altını almak isterse bizelikteki fark kadar kaybınız oluyor. Vatandaşımız yatırım yapmak istiyorsa 22 gram bilezik alsın.” dedi.

“FIRSATÇILAR ORTAYA ÇIKIYOR”

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Kuyumculuk Fuarı’nın yapılamamasından dolayı elimizde büyük bir stok oluştu. Halkımız gram, cumhuriyet altını gibi yatırım altınları alıyor. Ocak ayında gram altında alım satımda 10 lira fark varken şimdi 33 lira fark var. Halkımızın gözünde kuyumcular pahalı satıyor imgesi var. Biz pahalı satmıyoruz. Darphanenin günde 350 kilo imhalat yapma imkanı var. Aşırı talep olursa darphanenin bastığı ürünler yetişmiyor. Bu olaylar olursa fırsatçılar ortaya çıkıyor. Bazı kuyumcular malları ellerinde tutuyor. Bu da stokçuluğa yol açıyor. Stokçulara fırsat vermeyelim.

“BİLEZİK STOKLARIMIZ VAR”

Bu süreçte 10 kilo altın sattıysak yarım kilo altın almadık. Darpahnenin bastığı ürünler yetişmiyor. Vatandaşın aşırı talepte bulunmasını fırsat bilenler ellerinde ürün stokluyor. Böylece aradaki rakamlar açılıyor. Gram altında 3-4 lira kazanmaya çalışıyoruz. Altının gramı 300 lirayken gram altının alış satış farkımız 1-2 lira arasında oynuyordu. Bu fark şu anda 15 lira oldu. Dolayısıyla piyasaya bu şekilde yansıyor. Şu an gram ve cumhuriyet altınında oluşan farklar bileziğin alım satım farkına yaklaştı. Bilezikte kuyumcularolarak fedakarlık yapıyoruz. Vatandaşımız gram ya da cumhuriyet altını almak isterse bizelikteki fark kadar kaybınız oluyor. Vatandaşımız yatırım yapmak istiyorsa 22 gram bilezik alsın. Bilezik stoklarımız var. Gerekirse indirim de yaparız. Çeyrek altında yüzde 8 alım satım farkı varken bilezikte yüzde 10 fark var.

“EN FAZLA 600 TL OLUR”

Altın fiyatının bu kadar artmasının nedeni pandemi ve dünyadaki ekonomik savaştır. Üçüncüsü pandeminin yarattığı güvensizlik ortamıdır. Düğünlerin başlaması ile altınların artmasının alakası yok. Altının artma nedeni tamamen psikolojik ve güvenszlik ortamıdır. Altının gram fiyatı en fazla 600 TL olur. İlla ki düşecektir. Bu fiyatlar kalıcı değil şu anki durum satış için bir fırsat. Vatandaşlarımız altınlarını satmayı düşünmeliler. Fiyat ekranı olmayan kuyumcumuz yok. Ama ekranı olmayan bazı kuyumcuların bu fiyatların üstüne sattığı şikayetlerini alıyoruz. Bu kuyumculardan alışveriş yapmak zorundaysanız bizim internet sitemize girip oradan fiyatlara bakabilirler.” dedi.

“POS TEFECİLİĞİ ÖNLEDİK”

POS tefeciliği ile mücadele ettiklerini söyleyen Koç, “2013’de yönetime geldiğimizden bu yana POS tefeciliği ile mücadelemiz vardı. Bunu yapan arakdaşlar sektörden yavaş yavaş temizlendi. Bütün ilgili makamlarımıza dilekçelerimiz sunduk ve olumlu dönüş aldık. Cumhuriyet ve gram altında taksit kalkınca POS tefeciliği önlendi. Hala taksit yapan varsa vatandaşımız bize ulaşsın. Bunların tamamen öneüne geçmeliyiz. Kuyumculuk sermaye ile yapılan bir iş. En azından 3-5 kilo sermayesi olan bu işi yapmalı. Yoksa emanetçilik olur. Kuyumcuda emanetçilik olmamamalı. Bazı kuyumcular kaplama bileziklerle vitrinleri dolduruyor. Vatandaşlarımız da bu bizelikleri görünce böyle yerlerden alışveriş yapıyor. Bu konuda devletimizden yardım ve müdahele bekliyoruz.

“KUYUMCULAR BİRLİĞİ KURULMALI”

Devletimiz Kuyumcu Dernek Başkanları’nı Ankara’da toplamalı. Bu mesleğin tekrar güvenli bir meslek olmasını istiyoruz. Kuyumcular Birliği’nin kurulmasını istiyoruz. Kuyumcuları denetleyen bir mekanizma olmalı. Bu kanunlar çıkarsa ihratacımızın 20-25 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz. Dürüst çalışan kuyumcular mağdur ediliyor. Bu konuda cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Bizim sıkıntılarımızı ve isteklerimizi dinlemesini istiyoruz. Kuyumculuk yasasını bir an önce çıkarılmalı” ifadelerini kullandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X