Mimarlar Odası, Müteahhitler Birliği’ni yalanladı

30 Mayıs 2023 14:24
Kocaeli Müteahhitler Birliği’nin, Mimarlar Odasının öncülüğünde 51 mimarlık ofisinin kurulduğu iddialarına yanıt veren Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi, “Odamız bir şirketin kuruluşunda öncü olamayacağı gibi şirketin faaliyetleri ile ilgili talepte de bulunamaz” dedi

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaparak Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’ni suçlamıştı. Mimarlar Odasının öncülüğünde 51 mimarlık ofisinin kurulduğunu ve bundan dolayı vatandaşın konuta erişimini zorlaştıracağını iddia eden Keleş’e Mimarlar Odası’ndan cevap geldi.

“KENTE KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN KARŞISINDAYIZ”

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nin açıklaması şöyle: ‘’Mimarlar Odası meslek haklarını savunmak, meslektaşlarının sorunlarına çözüm üretmek üzere mimarların yanında durmuş, bugün de aynı tavrını sürdürmektedir. Kamu zararı oluşturan işlemlerle ilgili çalışma yapmak, rant politikalarının, kent ve çevre suçlarının karşısında durmak da önemli görevleri arasındadır.

“ODANIN BAĞLANTISI YOK”

Mimarlar Odası yasa ve yönetmelikler gereği herhangi bir şirketin ortağı olamayacağı gibi bahse konu şirketle de bağlantısı bulunmamaktadır. Mimarlar Odası bir şirketin kuruluşunda öncü olamayacağı gibi şirketin faaliyetleri ile ilgili talepte de bulunamaz. Ülkemizde mesleki faaliyetlerin birim fiyatları 3065 Sayılı KDV Kanunu, 3475 Sayılı Vergi Usul Kanunu, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Meslek Odalarının kanunları ve ilgili yönetmeliklerce tarifelendirilmektedir. Bu bedeller Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Yapı Yaklaşık Birim Maliyetlerine göre her yıl güncellenmektedir.

“DEPREME HAZIRLIK ÖNCELİK OLMALI”

Her bir işletme bu kanun ve yönetmeliklere uymak zorundadır. İşletmeler serbest piyasa koşullarını bozmayacak, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı eylemlerde bulunmayacak şekilde ticari faaliyette bulunabilir. Yapının inşası için Mimar ve İnşaat Mühendisi dahil 7 meslek grubu proje üretmektedir. Bu meslek gruplarının hizmet bedelini düşürmeye çalışmak yerine kaliteli yapı üretimini sağlamak hedeflenmelidir. 1. Derece deprem bölgesinde tüm aktörlerin kentin depreme dirençli hale getirilmesi için çaba göstermesi gerekir. Müteahhitler Birliği dahil tüm kurum ve kuruluşların önceliği yaklaşan İstanbul Depremi’ne hazırlık yapmak olmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle kamuoyunu yanıltmak ve Mimarlar Odası’nı bir şirket üzerinde tahakküm kurmaya çağırmak abesle iştigaldir.

“MÜTEAHHİTLER DİLEDİĞİ MİMARLARLA ÇALIŞIR”

Kocaeli’ de proje çizme yetkisi olan bürolar Mimarlar Odası’nın web sitesinde yayınlanmaktadır. Bu büroların haricinde mimari proje çizme yetkisi olan büro bulunmamaktadır. Bugün itibarıyla bu sayı 238’dir. Proje hizmeti alacak vatandaş veya müteahhitler dilediği mimarla çalışmakta özgürdür. Hiçbir işletme başka bir işletmenin iş almasını engelleyemeyeceği gibi her firma hizmet bedelini ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde belirlemekte serbesttir. Mimarlar, bu kanunlar çerçevesinde haksız rekabete neden olmayacak şekilde faaliyet gösterebilir. Haksız rekabete dair Mimarlar Odası'na ulaşan herhangi bir şikayet bulunmamaktadır. İlgili kanun ve yönetmeliklere aykırı işlemlerde müdahale yetkisi Vergi Daireleri ve ilgili mahkemelerdedir. Kamuoyuna duyurulur.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X