Sarı, Goodyear’a çağrı yaptı: Aynı sözleşmeyi imzalayın!

28 Nisan 2020 21:05
Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Brisa, Pirelli ve Prometeon’da anlaşmayla sonuçlanan sözleşmenin ardından Lastik-İş Tv kanalından açıklamalarda bulundu. Goodyear’a seslenen Sarı, “Aynı sözleşmeyi imzalayın” dedi

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Lastik-İş Tv kanalında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Sevgili Kardeşlerim, Taşıt lastiği işkolunda Pirelli, Prometeon, Brisa İzmit ve Aksaray işyerlerinde geçerli olacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 28 Nisan 2020 tarihinde tamamlandı. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı ve 1 Ocak 2020 tarihinden 2021 yılı sonuna kadar 2 yıl boyunca geçerli olacak şekilde imzalandı. Bu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çok olumsuz ve olağanüstü koşulların var olduğu bir ortamda yürütüldüğünü hepiniz yakından biliyor ve yaşıyorsunuz. Yine de sonuç olarak, lastik işçisi kardeşlerimizin dayanışma ve birlik geleneğinden aldığımız güç ve sendikamızın kararlı ve bilinçli liderliği ile bugünün koşullarında yapılabilecek en iyi toplu sözleşmeye ulaştığımıza inanıyorum.

TAVİZ VERMEDİK

 Bu toplu iş sözleşmesi ile kazanılmış haklarımızdan ve güvencelerimizden hiçbir taviz vermedik. Bütün kazanılmış haklarımızı, eşit işe eşit ücret uygulaması dahil koruduk. Bunun yanı sıra çok önemli bir güvenceyi de yeni sözleşme ile elde etmiş bulunuyoruz. Bu toplu iş sözleşmeleri ile lastik fabrikalarında taşeron çalıştırma konusundaki kurallar daha güvenceli hale getirilmiş bulunmaktadır. Ayrıca en büyük değişiklik olarak da, bu toplu iş sözleşmeleri ile Pirelli, Prometeon ve Brisa işyerlerinde, işçi simsarlığı yapan özel istihdam bürolarına bağlı olarak kiralık işçi çalıştırılmasını yasaklamış bulunuyoruz. Bu talebimizin onaylanması ile inanıyorum ki, önemi giderek daha iyi anlaşılacak tarihsel bir adım atılmıştır. Dileğim bu adımın gereği gibi değerlendirilmesi ve diğer işçilere de yaygınlaştıracak şekilde genel uygulama haline getirilmesidir.

AYRIMCILIK DUYGUSUNDAN ARINACAK

Bu sözleşmeler ile destek işçisi kardeşlerimizin haklarının iyileştirilmesine devam etmiş bulunuyoruz. Destek işçilerinin fazla mesai oranları yükseltilmiş ve ikramiye gün sayıları arttırılmıştır. Bunların yanı sıra var olan bir farklılık da giderilerek destek işçisi kardeşlerimiz de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı içine alınmıştır. Artık destek işçisi olarak çalışan üyelerimiz de yaşadıkları ayrımcılık duygusundan arınacaktır. Benzer hedef ve iyileştirme politikalarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. İnanıyorum ki bugünün olağanüstü koşulları altında elde ettiğimiz bu kazanımların önemi çok büyüktür. Toplu sözleşmeler ile üyelerimizin satın alma gücü de iyileştirilmiştir. Zam uygulaması birinci altı ay % 7 olarak kararlaştırılmıştır. İkinci ve üçüncü altı aylarda ücretler altı aylık enflasyon oranında arttırılacak, dördüncü altı ay da ise enflasyon oranına 1 puan eklenerek ücret zammı gerçekleştirilecektir. Sosyal yardımlarda ise birinci yıl enflasyon oranının oldukça üzerinde ve % 20 ile % 56 arasında değişen oranlarda artış sağlanmıştır. Destek işçileri için de % 7 zam uygulaması yapılmadan önce düşük ücretli olan işçilerin ücretlerine iyileştirme uygulanacaktır.

 BÜYÜK BİR BAŞARI

Aynı şekilde Brisa Aksaray işyerinde çalışan üyelerimizin ücretleri 1 Ocak 2020 tarihinde % 8 oranında arttırılmıştır. Bu zam uygulamaları ile üretim işçisi kardeşlerimizin aylık brüt zarf toplamı diye ifade edilen ikramiye, primler, aile, çocuk ve gece zammı uygulamalarının toplamında olan tutar 12.270 TL/Ay’a yükselmiş ve 1.altı ayda % 8,3 oranında artmıştır. Aynı şekilde destek işçilerinin zarf toplamı da 5.175 TL/Ay’a yükselmiş ve % 12,5 oranında artmıştır. Bu değerlerin bugün içinde yaşadığımız koşullar altında büyük bir başarıyı ifade ettiği kuşkusuzdur.  Sevgili Kardeşlerim, Toplu iş sözleşmemizde üyelerimizin yaşam koşullarını bir ölçüde olsun kolaylaştırmak amacıyla talep ettiğimiz toplu para hedefine de ulaşmış bulunuyoruz. Ancak bugünün olağanüstü koşulları nedeniyle üyelerimize toplu paranın verilme tarihi 1 Ocak 2021 olarak belirlenmiştir. 1 Ocak 2021 tarihinde toplam

8.000 TL/Net toplu para ödenecektir.  Destek işçisi kardeşlerimiz de aynı tarihte 4.000 TL/Net toplu para alacaklardır. Brisa Aksaray işyerinde çalışan üyelerimize de 4.500 TL/Net ödeme yapılacaktır.

 CORONA BÜYÜK SORUNLAR YARATTI

Sevgili Kardeşlerim, Bugün bir kez daha Lastik-İş’in ve lastik işçilerinin birlik ve dayanışması ile nelerin başarılabildiğini herkese göstermiş bulunuyoruz. Artık var olan güvencelerimizi ve haklarımızı koruma mücadelesine yönelmek zorundayız. Önümüzde çok büyük zorluklar duruyor. Corona virüsü sağlık dışında ekonomik açıdan da büyük sorunlar yaratmış durumda. İşsizlik çığ gibi büyüyor. Türkiye’de 10 milyonu aşkın bir çalışamayan işçi sayısı ortaya çıkmış bulunuyor. Ne yazık ki, sosyal devletlerin çökertildiği günümüz dünyasında, işçileri bu tehlikelere karşı koruyacak kalıcı hiçbir devlet güvencesi kalmamış durumda. O nedenle krizin faturasının işçilere çıkarılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde lastik işyerleri başta olmak üzere tüm örgütlü olduğumuz işyerlerinde işçi çıkışları yaşanmadan, hiçbir üyemizin çoluk çocuğu ile birlikte açlığa, umutsuzluğa düşmemesini sağlayarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Temel güç ve dayanağımız sendikamızın örgütlülüğü altından bulunan üyelerimizin birlik ve dayanışmasıdır. Günümüzdeki olumsuz koşullar ortamlar bu birlik ve dayanışmanın önemini bin kat daha arttırmış bulunmaktadır. Bu arada bugünün koşullarında, sendikamızın taleplerine duyarlı davranarak tarihten ders aldığını ve çalışanlarına öncelik verdiğini ortaya koyan, Pirelli, Prometeon ve Brisa işverenliklerine de uzlaşmaya ve iş barışına katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

 GOODYEAR’A ÇAĞRI YAPTI

Sevgili Kardeşlerim, Son olarak sizlerin de duyacağı şekilde Goodyear işverenine bir çağrı yapmak istiyorum. Goodyear işverenine diyorum ki; Çalışanlarınıza ve onlara söylediğiniz gibi haklarına bir saygınız varsa, şimdi bu saygıyı göstermenin tam zamanıdır. Bu saygıyı bugün göstermenin temel yolu ise diğer işyerlerinde bağıtlanmış bulunan Toplu İş Sözleşmelerinin hükümlerini Goodyear için de kabul etmektir. Çünkü Goodyear çalışanları bu hakları ve emeklerine saygı gösterilmesini fazlasıyla hak etmektedir. Goodyear işvereninin gereken olgunluğu göstereceğine ve sorumluluk duygusu içinde olumlu adımlar atacağına inanmak istiyoruz. Bugünün olağanüstü koşullarında işyerlerinde bir çatışma ortamının doğmasını ve iş barışının bozulmasını istemiyoruz. Bugün bağıtladığımız lastik toplu iş sözleşmeleri bu kararlılığımızın ve iyi niyetimizin açık göstergesidir. Ama hiçbir barışın bedeli, üyelerimizin hak ve çıkarlarının geriletilmesi ya da ortadan kaldırılması olarak önümüze getirilemez. Böyle bir yaklaşımı nereden ve kimden gelirse gelsin kabul etmeyeceğiz.

Goodyear işçileri de kazanılmış haklarını ve satın alma güçlerini koruyup geliştirmek için diğer işçi kardeşleri ile birlikte her türlü mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Sevgili Kardeşlerim, Brisa’da, Prometeon ve Pirelli’de imzalanmış bulunan toplu iş sözleşmelerinin daha önce onlarca kez başardığımız gibi günümüz koşullarında büyük bir başarı olduğuna içtenlikle inanıyorum. Gelecekte sendikamızın örgütlülüğü altında haklarımızı, çıkarlarımızı ve özgürlüklerimizi koruyarak daha iyi günlere ulaşacağımıza olan inancım da tamdır. Hepinizi, bu duygu ve düşünceler içinde sevgiyle selamlıyorum."

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X