Sendika sevmeyen DP World işçinin Kocaelispor Kulübünü bile kapatmış

01 Kasım 2023 22:59
Sendika alerjisiyle bilinen DP World Yarımca konteyner limanı, kentin takımı Kocaelispor’a da ilgisizliğiyle dikkat çekiyor. Liman işçileri, DP World’ün bırakın Kocaelispor’a sponsor olmayı, 2020 yılında kurdukları Kocaelispor Taraftar Kulübü’nün bile işveren tarafından lağvedildiğini söyledi

Dubai Emiri El Maktum’un sahibi olduğu ve sendika alerjisiyle bilinen DP World Yarımca konteyner limanı, kentin takımı Kocaelispor’a da oldukça ilgisiz kaldı. Kentimizdeki bazı limanların Kocaelispor’a sponsor olmasına karşın DP World Yarımca konteyner limanının bu konuya kayıtsız kalması dikkatlerden kaçmadı.

KULÜBÜ BİLE KAPATTILAR

Hatta 2020 yılında fabrika işçilerinin istemi üzerine DP World Yarımca limanında kurulan Kocaelispor Taraftar Kulübü’nün de daha sonra yönetim tarafından kapatıldığı öğrenildi. Liman yönetimi tarafından, işçiler Kocaelispor maçına gidebilsin diye, kulübe yıllık 4 bin 500 Dolar bütçe ayrıldığını belirten işçiler, kulübün kapatılması sonrası bu uygulamadan da vazgeçildiğini söyledi.

KOCAELİSPORUMUZA DA KATKI OLUYORDU

DP World Yarımca konteyner limanının, 2022’ye kadar bu uygulamanın devam ettiğini belirten işçiler, “Dönüşümlü olarak yaklaşık 50 kişi maça gidiyorduk. Bu bizim için çok kıymetli bir aktiviteydi. Ayrıca Kocaelispor’umuza da katkı oluyordu. Ama ne yazık işveren bu uygulamayı kaldırdı. Kulübü lağvedip, bizleri de maça göndermiyorlar. Bu Körfezdeki limanlar arasında en büyük işi yapan DP World, bırakın Kocaelispor’a sponsor olmayı, maça gidebilelim diye ayırdığı yıllık 4 bin 500 Doları bile işçilerden esirgedi” diyerek tepki gösterdi.

SENDİKAYA KARŞILAR

İşverenin hiçbir şekilde sendikayı da limana sokmadığından yakınan işçiler son olarak şunları söyledi: “Dünya genelinde 68 ülkede 80'den fazla limana sahip olan Dubai Emiri El Maktum ne hikmetse bir tek bizim limanda sendikaya izin vermiyor. Eski yıllarda limanda örgütlenen sendika bir kere yeterli sayıya ulaştı. Limanla sendika davalık oldu. O zamanda 10 arkadaş işten çıkartıldı. Bundan iki yıl önce de bir sendika girişimi oldu. İlk etapta 10 işçi arkadaşımızı ücretsiz izne çıkarttılar. Pandemi nedeniyle atamadılar. O ücretsiz izindekileri geri aldılar. Ama bir yıl içerisinde yaklaşık 100 arkadaşımızın işine son verdiler.

ADETA İNTİKAM ALDILAR

Adeta sendikanın intikamını aldılar. Bu arkadaşlar, sendika kaydı yaptıran işçilerdi. Bir şekilde baskı, mobbingle işten çıkartıldılar. Körfezdeki limanların içinde en düşük ücreti biz alıyoruz. Mesai zorunludur. Gelmiyorum diyemezsin. 5-6 ay önce bir iş makinası bakımsızlıktan yandı. Biliyorsunuz firmalar zamları Ocak ayında yapar. Ama bizim liman global şirketiz bahanesiyle zammı Nisan ayında yapıyor. Doğal olarak da, bu anlamda da zararımız oluyor.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X