Şirket konkordato ilan etti, işçiler ortada kaldı

27 Eylül 2018 22:13
Kocaeli'de belediyenin kanalizasyon altyapı çalışmalarını yürüten taşeron şirket Atinak Mühendislik konkordato ilan etti. 300 işçi ücretlerini istiyor

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU) tarafından Derince ve Körfez’de yaptırılan altyapı çalışmaları ihalelerini alan Atinak Mühendislik, konkordato ilan edince işçiler alacaklarını alamadı. Atinak Mühendislik bünyesinde çalışan taşeron işçiler, ücretlerini alamayınca İSU Genel Müdürlüğü önüne giderek haklarını istedi. Yaklaşık 300 taşeron işçinin 3 aylık ücret alacağı bulunuyor. İşçiler, konkordato ilan eden çalıştıkları firmaya tasfiye süreci için atanan komiserin ödeme sorumluluğunu iflas ilan eden firmaya, firmanın ise İSU’ya havale etmesinden şikayetçi.

‘İSU’YA ŞİKÂYET ETTİK İLGİLENMEDİLER’

Görüştüğümüz işçilerden, firmada haritacı olarak çalışan Çetin Aydın, İSU’nun aylar önce Atinak Mühendislikten işi alarak başka bir firmaya vermeye çalıştığını ileri sürerek, “Bizi sahada engellemeye çalıştılar, 3, 4 ay önce bir şeylerin olduğu belliydi” dedi. İşçilerin asgari ücretli gösterildiğini belirten Aydın, “Ben normalde 3 bin lira alıyordum ama bankadan asgari ücreti çekiyor, geri kalanı elden alıyordum. Bunu İSU’ya defalarca şikâyet ettik, kimse ilgilenmedi. Şimdi 3 aylık alacaklarımızı asgari ücret üzerinden ödeyecekler. Peki, elden alacaklarımız ne olacak? Buna bir şey demiyorlar” diye konuştu.

‘ŞANTİYEDE KALIYORUZ, SULARIMIZI KESTİLER’

Çalışma Bakanlığını defalarca aradıklarını aktaran Aydın, “Bizi durmadan giriş çıkış yapmış göstermişler. Beni çıkarmışlar mesela ama ben o günlerde çalıştım. SGK’ya gittik, onlar da ilgilenmedi. İSU da bizi kandırdı. İSU’nun amacı bizim şirketi tasfiye etmekti ki bunu yaptı. Şirket bize ne yaptıysa şimdi İSU bize onu yapıyor. Gurbetten gelip şantiyede kaldığını dile getiren Aydın, “İş durmuş durumda. 15 gündür şantiyede yemeğimizi kestiler, kendimiz cebimizden ödüyoruz, bisküvilerle geçiştiriyoruz. Bu sabah da sularımızı kestiler. Bizim şantiyede kalmamızı istemiyorlar. Bize ‘Gidin’ diyorlar. 17-18 işçi kaldı şantiyede. Amaçları şantiyeyi boşaltıp yeni bir firma getirmek. Mahkemeye vereceğiz ama umudumuz yok açıkçası” dedi. (Evrensel)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X