SYKP: Sağlık emekçileri meslek hastalığının dışında mı?

09 Mayıs 2020 16:45
SYKP Kocaeli İl Örgütü ‘Meslek Hastalığı’ ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Tedbirlerin hiçbirini zamanında ve doğru yöntemlerle almayarak başta sağlık emekçileri olmak üzere salgınla baş başa bıraktığınız emekçileri, çalışanları ve işçileri Covid-19 tanısı ile hastaneye başvurduklarında “Meslek Hastalığı” dışında mı bırakmaya çalışmaktasınız” ifadeleri yer aldı

SYKP Kocaeli İl Örgütü meslek hastalığı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “11 Mayıs’ta başta AVM’ler olmak üzere, tüm fabrikaların çalışmaya başlayacak olması ekonomik çöküşün göstergesidir. Çalışanlar için hangi önlemlerin alındığı/alınacağı konusu ise patronların insafına bırakılmıştır. TTB açıklamasına göre en az 3 bin 474 sağlık emekçisine Covid-19 tanısı konulmuştur. DİSK’e göre en az 535 sendika üyesine Covid-19 tanısı konulmuştur. İSGM’e açıklamasına göre Nisan ayında 220 işçi hayatını kaybetmiştir. Bunların yaklaşık olarak yarısı Covid-19 tanısındandır. Yukarıda verdiğimiz veriler tüm kamuoyu tarafından bilinirken Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 07 Mayıs 2020 tarihinde bir genelge yayınlandı. Bu genelgede şu ifadelere yer verildi: “…Covid-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmeti sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir…” Bu genelge ile başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm emekçilerin, işçilerin iş ortamı kaynaklı Covid-19 maruziyetleri "meslek hastalığı" kapsamı dışında bırakılmaktadır.

GENELGEYE SIĞDIRILABİLİR Mİ?

Buradan tüm kamuoyuna ve yetkililere soruyoruz; Tedbirlerin hiçbirini zamanında ve doğru yöntemlerle almayarak başta sağlık emekçileri olmak üzere salgınla baş başa bıraktığınız emekçileri, çalışanları ve işçileri Covid-19 tanısı ile hastaneye başvurduklarında “Meslek Hastalığı” dışında mı bırakmaya çalışmaktasınız? “Tedbir” , “normalleşmeye geçiş”  diye anlatılanlar çalışanların en tabi sağlık haklarının önünün kapatılması mıdır? Sağlık emekçilerinin, işçilerin ve çalışanların yaşamı-sağlığı AKP iktidarı ve patronlar için bir genelgeye sığdırılabilir mi?

HER GÜN POZİTİF HABERLERİ GELİYOR

Kocaeli’de her gün fabrikalardan işçilerde Covid-19 testinin pozitif çıktığı haberleri gelmektedir. Kocaeli’de işçiler salgına rağmen çalışmak zorunda bırakılıyor ve hayatlarını kaybediyorlar. Durum bu kadar kötüyken yukarıda ki sorularımızın cevabını Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ve yetkililerde kent kamuoyu adına bekliyoruz.  Bir kere daha başta sağlık emekçileri olmak üzere, çalışma hayatı sırasında pozitif çıkan Covid-19 tanısının “Meslek Hastalığı” olarak kabul edilmesi gerektiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X