Türktekin: Çiftçiler TMO önlerinde süründürülüyor

08 Eylül 2023 16:56
Gelecek Partili Türktekin, çiftçilerin sorunlarına dikkat çekti, iklim krizinin yaratacağı tehlikeler konusunda uyarılarda bulundu

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Meryem Türktekin, hükümetin açıkladığı düşük taban alım fiyatlarıyla çiftçiyi üretimden soğuttuğunu, çiftçilerin TMO önlerinde süründürüldüklerini belirterek, “Çiftçi karar kara düşünüyor, ne yapacağını şaşırdı. Vakit kaybetmeksizin özellikle deprem bölgesindeki üreticiler için destek ve teşvik paketleri açıklanmalı” dedi. Türktekin, artık dünyada ülkelerin gücünü savunma sanayiinden daha çok, tarım sektöründeki başarılarının belirleyeceğine dikkat çekti.

Gelecek Partili Türktekin, iklim krizi, salgın ve savaşların, artık tüm ülkeler için gıda arz güvenliğini ciddi bir milli güvenlik meselesi haline getirdiğini söyledi. Yakın geleceğin en önemli konularından birinin gıda arzı olacağına dikkat Çeken Türktekin, “Zira ülkemizde olduğu gibi dünyada da kuraklık her geçen gün artıyor ve kullanılabilir su kaynakları hızla azalıyor. Bu bağlamda üreticinin desteklenmesi ve stratejik ürün yelpazesinin artırılması gerekirken hükümet açıkladığı taban alım fiyatlarıyla çiftçiyi üretimden soğutuyor”  dedi.

Mısır üreticisine 30 kuruş zam verdiler

Son yıllarda kuraklık ve su sıkıntısı hububat başta olmak üzere tarımsal üretimde büyük kayıplara yol
açtığını ifade eden Türktekin, şunları söyledi: “Türkiye’de irrasyonel politikalarla ekonominin rayından çıkartılması yaşanan bu olumsuzlukları daha da artırdı. Çiftçiler; mazot, gübre, elektrik, ilaç, sulama, işçilik gibi tüm üretim girdilerinde fahiş artışlarla karşı karşıya kaldı. Deprem bölgesindeki çiftçilerimiz ise, çok daha zor bir yıl geçirdi.
Buna rağmen buğday ve arpa halen geçen seneki fiyatlardan satılıyor, mısırın piyasalardaki fiyatı ise geçen yılın bile altında kaldı. Üretim maliyetleri geçen yıla göre birçok kalemde iki kat arttığı halde mısırın kilogram başına geçen yıl 5.7 lira olan taban alım fiyatı, bu yıl 6 lira olarak açıklandı.”

Üretim maliyetini bile karşılamıyor

“Çiftçi karar kara düşünüyor, ne yapacağını şaşırdı.” Diyen Gelecek Partili Türktekin, bir kilo mısırın çiftçiye maliyetinin 6.71 lira olduğunu, açıklanan taban alım fiyatının ise mısırın üretim maliyetini bile karşılamadığına dikkat çekti.
Ülkemizin aylık gıda enflasyonunun birçok ülkenin yıllık gıda enflasyonundan dahi yüksekken, mısırın geçen yılki fiyatına sadece yüzde 5,3 zam yapılmasının üreticide haklı olarak büyük rahatsızlık yarattığını ifade eden Türktekin, “Meslek kuruluşları açıklanan fiyatın artırılması yönünde bir çok girişimde bulunduğu halde, şu ana kadar ne Tarım Bakanlığı ne de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) herhangi bir iyileştirme yapmadı.” Diye konuştu.

Mısır son derece stratejik bir üründür

Mısırın dünyada en çok tüketilen ilk üç tahıldan biri olduğunu ve son derece stratejik konumda
bulunduğuna vurgu yapan Türktekin, şunları söyledi: “Mısır, iki yüzden fazla sanayi ürününün hammaddesidir. Hayvan yeminden, işlenmiş gıdalardaki mısır şurubuna, enerji kaynaklarından temel gıda alanlarına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Ve son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde en çok tüketilen gıda ürünü haline gelmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X