UKOME, Efe Tur tekelini bitirecek mi!

04 Şubat 2020 13:11
Kocaeli’nin yerli seyahat firması Efe Tur’a tanınan alt yol ayrıcalığı, diğer yerli firmalara da tanınırsa rekabet başlayacak. Rekabet ortamıyla birlikte Kocaeli-İstanbul arası taşımacılık ücreti de düşecek

Bir işte rehavet olmaması, başarının ve kalitenin varlık sürmesi için orada rekabet olması gerekir. Her sektörde bu böyledir. Rekabet varsa, müşteri memnuniyeti de artar, vatandaşın alternatifi artar. Kocaeli’de İstanbul’a sefer yapan 3 firma görünüyor ama baktığınızda bu üç otobüs firması da Efe Tur’a bağlı hareket ediyor. İzmit Seyahat’in sahibi Birant ailesi, aynı zamanda Efe Tur’un da yüzde 50 ortağı. Ve İzmit Seyahat’i kullanacak olan müşteriler, Efe Tur’un acentelerinden bilet temin edebiliyor. Keza diğer firmanın İstanbul’a yaptığı seferlerde biletin temin edildiği yer Efe Tur gişeleri. Yani İstanbul’a sefer yapan Kocaeli firmasının 3 tane olması sadece görünürde.

ALT YOL AYRICALIĞI

Bu tekelleşme, fiyat politikasını da müşteri memnuniyetini de etkiliyor. Vatandaşların, Efe Tur ile ilgili gazeteleri sıkça arayıp şikayette bulunması da bu yüzden. Çünkü vatandaş, karşılaştığı sıkıntılı durumlar karşısında “Ben bu yanlış düzeltilmediği sürece Efe Tur’u kullanmayacağım” deme lüksüne sahip değil. Karşısında başka bir firma yok. Vatandaş, otogara giderek herhangi bir firmayı tercih edebilir elbette ancak otogar Derince’de, Karamürsel’de, Gölcük’te ve benzeri yerlerde oturan vatandaşlar için oldukça uzak. Bu nedenle de Karamürsel’den başlayıp, İzmit Kuruçeşme’den otoyola giren Efe Tur, daha mantıklı geliyor vatandaşlara.

DAHA UCUZA TAŞIYOR

Kocaeli’den İstanbul’a gitmek için ödeyeceğimiz para 30 lira Efe Tur’da. Bu rakam yüksek mi, tekelleşmeden kaynaklı mı, bunu da Sakarya örneği ile görmek mümkün! Sakarya ile İzmit arası, 55 kilometre. Yani Sakarya, İstanbul’a, İzmit’ten 55 kilometre daha uzakta kalıyor. Bu durumda fiyatın 30 liranın üzerine çıkması gerekiyor değil mi? Ama Sakarya’dan İstanbul’a giden bir otobüs firması, müşteriden tam bilet fiyatı olarak 27 lira alıyor. Yani 55 kilometre daha fazla yol gitmesine rağmen, İzmit-İstanbul arası sefer yapan Efe Tur’un bilet fiyatından 3 lira daha fazla. Peki Sakarya’da fiyat neden daha ucuz? Çünkü Sakarya’da çok sayıda İstanbul’a sefer yapan firma var ve bu firmalar doğal olarak rekabet halinde.

VATANDAŞ, OTOGARA GİTMEK İSTEMİYOR

Geçmişte, Asya Tur vardı. Efe Tur, tekel değildi. Bu firma ile rekabet halinde olan Efe Tur, fiyat politikasını da ona göre ayarlıyordu. Asya Tur kapandıktan sonra tekelleşen Efe Tur’a rakip olarak Metro, Pamukkale gibi firmalar geldi lakin onlar da Efe Tur ile rekabet edemedi. Çünkü, bu firmalara alt yolu kullanma hakkı tanınmadı Büyükşehir Belediyesine bağlı UKOME tarafından. Gerekçe olarak ise trafik gösterildi. Efe Tur, Karamürsel’den başlayıp, Kuruçeşme gişelere kadarki yolu kullanırken, diğer firmalar bu yolu kullanamadığı için otogara gitmek istemeyen vatandaşlar Efe Tur’u tercih etti. Ve Pamukkale seyahat kentimizde tutunamadı.

ASYA TUR’UN ALT YOL TALEBİ

Pamukkale, Metro gibi firmalar, yerli firmalar değildi; bu konuda UKOME’nin alt yol izni vermemesi çok garip karşılanmadı. Efe Tur’un geçmişten kazanılmış hakkı olduğu için bu yolu kullanmasına izin verildiği gerekçe edildi, yerli firma korundu! Ancak vatandaşın da hakkının korunması gerekiyor. Sakarya’daki firmalar, 27 liraya yolcu taşırken, İzmit, İstanbul’a daha yakın olduğu halde İzmitli firmanın daha yüksek bir bilet fiyatı belirlemesinin önüne geçilmesi gerekiyor. İzmit’in tekelleşmeden kurtarılması gerekiyor. Bu da Genç Turizm’in sahibi Genç ailesi tarafından kısa süre önce isim hakkı satın alınan Asya Tur’un, alt yolu kullanmasına izin verilmesiyle mümkün.

ASYA TUR DA YERLİ

Kocaeli’nin bir dönem yolcu taşımacılığında en büyük markalarından biri olan Asya Tur, yeniden yollara çıkacak. Asya Tur, 3 Nisan’da seferlerine başlayacak. Yerli bir ailenin satın aldığı yerli marka Asya Tur, Efe Tur gibi alt yolu kullanabilmek için UKOME’ye başvurusunu yapmış. Büyük ihtimalle, bu ayın ortasında gerçekleştirilecek toplantıda, bu başvuru karara bağlanacak. Yerli markamız Efe Tur’a tanınan alt yol ayrıcalığının, yerli olan Asya Tur’a da sağlanması, İzmit-İstanbul arası seyahatte tekelleşmeyi ortadan kaldıracak, firmaların müşteri memnuniyetine daha fazla önem vermesi sağlanacak ve piyasaya uzun yıllar sonra tekrar giren Asya Tur, fiyatları muhtemelen olması gereken seviyelere çekecek. Hal böyle olunca Efe Tur da fiyatlarda değişiklik yapmak durumunda kalacak. Bakalım, vatandaşın yararına olacak bu rekabet ortamının oluşmasına, Büyükşehir Belediyesine bağlı UKOME onay verecek mi? Bekleyip göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X