Veli-Der: MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz

04 Eylül 2021 11:47
6 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan eğitim-öğretim dönemi öncesi Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) tarafından pandemi şartlarında yüz yüze eğitimin risklerine dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, “Biz veliler, çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda öğrenim görmesinden, kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz” denildi

Pandemi sebebiyle yaklaşık bir buçuk yıllık bir aranın ardından 6 Eylül Pazartesi günü eğitim-öğretim dönemi başlayacak. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) tarafından başlayacak eğitim-öğretim dönemi öncesinde pandemi şartlarında yüz yüze eğitimin risklerine dikkat çekilerek Belediye İş Hanı önünde basın açıklaması düzenlendi .

“SALGINDAN NASIL KORUYACAKSINIZ?”

Veli-Der Başkan Yardımcısı Korkmaz tarafından okunan açıklamada, “Okulların açılmasına günler kaldı. Salgın sürecinden beri, ikazlarımızın artarak devam etmesine rağmen, halen yeterli somut adımların atılmamış olması, belirsizlikler, sorularımızın yanıtsız kalması, kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor. Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmekte ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenlemeyi görememekteyiz. Soruyoruz sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Hesabını kim verecek?

ENDİŞELERİMİZ ARTIYOR

Biz veliler, çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda öğrenim görmesinden, kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Aşılamanın yaygınlaştırılmaması, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması; bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği 12 yaş üstünün de aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen, sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor.

MEB’İN ÖNCELİĞİ ÇOCUKLARIMIZ DEĞİL

Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde, alınması gereken önlemlerin son derece açık olması, bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği uyarıları dikkate alınırken, ülkemizde, vaka sayılarının artışı ve can kayıplarına rağmen, aylardır gerekli önlemlerin alınmamasının bir tercih, bir başıboşluk olduğunun farkındayız. Tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumlu olan MEB’ in önceliğinin çocuklarımızın kamusal eğitim hakkı olmadığını görüyoruz.

TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI

Salgın süresince hep beraber tecrübe ettik, gerekli önlemler alınmadan okulların açılması durumunda, yüz yüze eğitime tekrar ara verilmesi kaçınılmazdır. Okulların şu anki koşullarla açılması ve devamında da gerekli önlemlerin sağlanamaması aynı acı tecrübe ile sonuçlanacaktır. Biz velilerin çocuklarımızın eğitim konusunda, geri kalmışlığına ve eğitimdeki düzenlenebilir aksaklıkların gecikmesine tahammülü kalmamıştır.

BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ

Öğrenci Veli Derneği olarak haftalardır gerekli önlemlerin alınması için okul nöbetleri gerçekleştiriyor, imza kampanyaları düzenliyor, siyasi iktidarı, MEB’ i, tüm karar alıcıları uyarıyoruz. Aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir. Bugün Veli-Der olarak ülkenin her yerinde eylemdeyiz. Yetkilileri önlemler alınması noktasında bir kez daha uyarıyoruz” ifadeleri kullanıldı.


Sefa GARDİYANOĞLU

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X