Veli-Der: Sınavınızı da çemberinizi de reddediyoruz

23 Mayıs 2018 13:43
Hızır Reis Ortaokulu önünde bir basın açıklaması yapan Veli-Der Kocaeli Şube Başkanı Göksal Yılmaz, “Getirdiğiniz ‘yeni’ Ortaöğretim Geçiş Sistemi, milyonlarca yoksul yurttaşımızın çocuklarına İmam Hatip veya çocuk işçiliğini, durumu hallice olanlara ise özel okula kaçış ikilemini dayatıyor” diyerek tepki gösterdi

Veli-Der Kocaeli Şubesi bugün Hızır Reis Ortaoku önünde bir basın açıklaması yaptı. Veli-Der yönetici ve üyelerinin hazır bulunduğu basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Göksal Yılmaz şunları söyledi: ‘’Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum’ demesi üzerine, 19 Eylül’de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG sınavının artık yapılamayacağını açıkladı. 12 Ekim’de YÖK YGS/SYS sınavları yerine Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YGS) getirildiğini açıkladı. İlköğretimden ortaöğretime, ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavları değişti.

AÇIK LİSEYE TALEP ARTIYOR

Yeni sınav sistemi 2 aşamalı olarak 2 Haziran’da gerçekleştirilecek. Sınava 996 bin aday girecek. Belirsizlik öğrencileri ve velileri kaygılandırmaktadır. Yerleştirmede ilk aşama, sınavla öğrenci alan okullara merkezi tercih ve yerleştirme sistemi ile öğrenci yerleştirilecek. İkinci aşama sınavsız öğrenci alacak okullara mahalli yerleştirme sistemi ile kayıt yapılacak. E-Kılavuzlar haziran ayında yayımlanacak. Yeni sınav ve yerleştirme sistemi özel okulların önünü açıyor. Pansiyonlu İmam Hatip Lisesi sayısı, pansiyonlu Anadolu Lisesi sayısının neredeyse üç katı. Nitelikli örgün eğitim hakkı aşındıkça, Açık Lise’ye talep artıyor.

ÜÇ ÇEMBER GARABETİ

2017-2018 öğretim yılı sonunda 1 milyon 270 bin öğrenci 8. Sınıfı bitirecek. Bu öğrencilerden 126 bin 240’ı beş farklı türde sınavla öğrenci alan bir okula yerleştirilecek. ‘Nitelikli’ okulların % 20’sinde karma eğitim yok. Karma eğitimi engellemek çağ dışı bir anlayıştır. ‘Geriye kalan yüzde doksan’ şeklinde ifade edilen ‘üç çember’ garabetinden söz etmeye bile gerek yok! LGS’ye başvuru yapmış olan 996 bin adayın gerçek hedefi ise beş okul türü içinde toplam kontenjanı 78 bin 480 olan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya Sosyal Bilimler liselerinden birine yerleşmek.

ANADOLU LİSESİ LİSTEDE YOK

Kocaeli’nde 8 Fen Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 2 Sosyal Bilimler Lisesi, 7 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 17 Mesleki ve Teknik Lise toplam 35 ‘nitelikli okul’, 2820 öğrenci alacak. Yani Lise Giriş Sınavı’na başvuru yapmış adayların yaklaşık % 8’i hedefine ulaşabilecek. Önceki yıllarda çocuklarımızın ‘özgür iradeleriyle’ seçip, yerleşme olanağı bulduğu onlarca Anadolu Lisesi ‘sınavla öğrenci alacak okullar’ listesinde yer almadığı gibi, 34 ilimizde bir tane bile Anadolu Lisesi listeye konulmamıştır. Bugüne kadar yapılan hiçbir merkezi sınavda ilk yüzde onluk başarı diliminde yer alan öğrencilerin tercih etmediği İmam-Hatip ve Meslek liseleri, listede toplam okul sayısının yarısından fazla (747 okul) yer almıştır.

DAVET EDİYORUZ

Bu durum, eğitimde hak eşitliği ve seçme özgürlüğünü düzenleyen Anayasa’nın ilgili hükümlerine ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırıdır. Okulları ‘nitelikli’ ve ‘niteliksiz’ olarak ayırmak, çocuklarımızı ayrımcılığa maruz bırakmak ve çocuk hakları ihlali demektir. Kültürel ve toplumsal alanda bir türlü gerçekleştiremediğiniz iktidarınızı’ çocuklarımızı kullanarak tesis etmeye çalıştığınızı biliyoruz. Getirdiğiniz ‘yeni’ Ortaöğretim Geçiş Sistemi, milyonlarca yoksul yurttaşımızın çocuklarına ‘İmam Hatip veya çocuk işçiliğini’, durumu ‘hallice’ olanlara ise özel okula kaçış ikilemini dayatıyor. Her çocuk kendi seçtiği okulda nitelikli bilimsel eğitim alma hakkına sahip olmalıdır. Velileri ve öğrencileri, laik, bilimsel, kamusal eğitim için, çocuklarımıza kuracağımız mutlu, özgür, aydınlık bir gelecek için birlikte mücadele etmeye ve eğitim hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X