Yahyakaptan esnafından zam isyanı: Fatura yaktılar

08 Şubat 2022 16:47
Yahyakaptan esnafları, fatura zamlarına isyan ederek çalıştıkları iş merkezinin önünde fatura yaktı. Esnaf, “Ben 6 tane eleman çalıştırıyorum. 7’nci elemanı elektrik, 8’inci elemanı kira olarak düşünüyorum” dedi

Yahyakaptan Mahallesi’nde bulunan Gökkuşağı İş Merkezi esnafı son dönemlerde elektriğe ve doğalgaza gelen fahiş zamları, fatura yakarak protesto etti. Esnaflardan Tuğba Çolpan faturalara isyan ederek şu ifadeleri kullandı: “300 350 lira elektrik faturası ödüyordum. Doğru dürüst de bir şey yakmıyorum. Son zamanlardaki zamlar küçük esnafı bitirmek üzereydi bu fatura zamları ile birlikte kazancımızın çoğunu faturalara ve stopaja veriyoruz. Biz bu elektriğe ve doğalgaza gelen zamların artık geri çekilmesini istiyoruz. Küçük esnaf olarak biz zaten alışveriş merkzleri ile zar zor mücaele edebiliyoruz fiyat politkaları konusunda. Fiyatlara gelen bir sürü zam var. Onları yansıttığımız için işlerimiz yüzde 90 düştü.

“ISITICI YAKMIYORUM”

Bir de şimdi kazancımızın bir kısmını da elektrik ve su faturalaraına veriyoruz. Lütfen artık birisi sesimizi duysun. Küçük esnafı iyice bitirdiler. Bize diyorlar ki kepenk kapatın, dükkanınızı kapatın gidin diyorlar. Son faturam 850 lira geldi. Buzdolabının fişini çektim zam gelecek diye. Doğru dürüst ısıtıcımı yakmıyorum soğukta oturuyorum. Yetmiyormuş gibi elektriklerimi eskisi gibi yakmıyorum, kapatıyorum. Ki dışarıdan benim dükkanımın görülmesi lazım elektriklerimi yakarak. Bunları yapmadığım halde yine de 850 lira fatura geliyor. Özel şirketler istedikleri gibi zam yapıyorlar.”

“ARTIK YETER”

Zaten her hafta ürünlere zam geldiğini ifade eden Çolpan, “Bunlarla boğuştuğumuz yetmiyormuş gibi bir de faturalarla boğuşuyoruz. Artık lütfen kim ilgileniyorsa bununla, devlet yetkililerine sesleniyorum. Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Birileri gayet güzel ejder meyveleri yerken, birileri 50 bin dolarlık çantalarla gezerken ben burada soğukta oturmaya karşıyım. Gerekirse Ankara’ya yürürüm. Artık yeter. Sesimizi çıkartamıyoruz. Ya FETÖ’cü ilan ediyorlar ya da terörist ilan ediyorlar. Hepimizi pıstırdılar Ama ben korkmuyorum. Haykıracağım. İsterlerse terörist ilan etsinler, isterlerse hain ilan etsinler. Ben ülkem için konuşuyorum. İnsanca yaşamak istiyorum. Birileri için biz bu ülkede fakirlik çekiyoruz. Birileri güzel yaşarken ben niye burada soğukta oturuyorum. Ya bu işten ellerini çeksinler, bu ülkeyi yönetecek düzgün insanlara bıraksınlar ya da bu işe el atsınlar” şeklinde konuştu.

“KAPATALIM GİDELİM”

Manav esnafı Necip Özdemir ise, “Benim manav dükkanım var. İki tane lambam var. 100 lira elektrik faturası geliyordu şimdi 300 lira. Kışın o soğuklarda ısıtıcıyı hiç yakmadım ve 300 lira geldi. Gerisini düşünün. Zaten fiyatlar almış başını gidiyor. O zaman kapatalım gidelim. Baksınlar bize Avrupa Birliği gibi biz de yatalım evde” ifadeleri ile yaşanan duruma tepki gösterdi. 

“7’NCİ ELEMANIM ELEKTRİK”

Kuaför işletmecisi Burak Gacemir, “Kadın kuaförü işletiyoruz. Ben 6 tane eleman çalıştıyorum. 7’nci elemanı elektrik, 8’inci elemanı kira olarak düşünüyorum. Zarten diğer maliyetler giderler ortada. Her şeyimiz dışarıdan üretim. Hiç yerli üretim kullanmıyoruz. Çünkü yok. Onlarla mücadele ederken bir de kira ile elektrikle uğraşıyoruz.  Sosyal devlet analyışı ile bize biraz destek verilse en azından faturalarımızda indirim olsa. Kira desteği olsa. Daha iyi durumlara gelebileceğimiz düşünüyoruz. Şu şartlar altında devam etmemiz mümkün değil” dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X