Yeneroğlu: Otoriter devlet anlayışında birleşen bir çoğunluk var

10 Haziran 2022 12:53
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Otoriter ya da kutsal devlet anlayışında birleşen bir çoğunluk var. Bu kesimler sadece sosunda anlaşamıyor.Bunu aşmadığımız sürece bu sıkıntıları da aşamayız. Nöbetleşe zorbalık devam eder” dedi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, bugün DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanlığı’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programa Yeneroğlu’nun yanı sıra; DEVA Partisi İl Başkanı Adem Koç ve il yöneticileri de katılım sağladı.

“ARTIK KAVGA İSTEMİYORUZ”

Programda konuşan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Bu çerçevede arkadaşlarımızın çok büyük sorumlulukları var. DEVA Partisi kendisini özgürlükçü demokrat bir parti olarak adlandırıyor. Kimsenin kimliğine rengine inancına bakmadan kucaklayan sadece sözde değil özde de eşit vatandaşlığı şiyar edinen ve buna dair çözümler sunan tek partidir DEVA Partisi. Aynı zamanda Türkiye’deki her soruna dair sorulara cevap vereceğimiz politikalarımız ve çözüm önerilerimiz var. Biz artık kavga istemiyoruz. Çözüm odaklı siyaset yapmak istiyoruz ve bu yüzden biz DEVA Partisi’ni kurduk ve olmayan ne var hususunun üzerinde durduk. Türkiye’de hiçbir vatandaşımızın kendisini öteki hissetmeyeceği bir durum olsun dedik. Toplumun farklı farklı kesimlerini düşmanlaştırıcı bir anlayıştan kurtarmamız gerekiyor. Uzlaşma kültürünü herkese yaymamız gerektiğini düşündük ve eylem planlarımızı da buna göre ayarladık. Başta teşkilatlanma olmak üzere bütün arkadaşlarımız seferber olmuş durumu. Ülkeye ne yapacağımızı açık olarak söylemek istedik. Bu çerçevede eylem planlarımızı açıklıyoruz.

8 MİLYON KİŞİ MAĞDURİYET YAŞIYOR

Türkiye’nin en önemli meselerinden biri olan afet planına dair geniş çaplı araştırmalar gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızı yoksulluk sarmalından kurtarmak için ne yapacağımızı düşündük. Türkiye’yi fırsatlar ülkesine nasıl dönüştürebileceğimizi ayrıntılı olarak ifade ettik. Türkiye üniversiteler konusunda gerçekten kötü bir durumda nasıl eğitimi güçlendireceğiz konusunda çalışmalar yaptık.  Türkiye için ilkokul ortaokul çok önemlidir. Eğitim sistemini düzeltmediğimiz sürece Türkiye’nin hiçbir sorununu kalıcı olarak çözmemiz mümkün değil. Türkiye’de üzerinde durulmayan konulardan bir tanesi KHK mağduriyetleridir. Türkiye’de sadece 8 milyon kişiyi bu konudan mağduriyet yaşıyor. 1 milyonun üzerinde terör örgütü üyeliği olduğu iddia ediliyor ve bu konuda çözüm önerilerimizi paylaştık. Türkiye kuraklığın çok ciddi hissedildiği ve bununla mücadele edilmediği sürece daha büyük sıkıntılar yaşanacağı aşikâr. Yargı reformu ile ilgili planımızı da önümüzdeki hafta paylaşacağız. 20’ye yakın eylem planı paylaşacağız ve içerisinde her şey ayrıntılı olarak var olacak. Siyasetin bu düzlemde yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve huzurlu bir Türkiye olması için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İNSAN ONURUNA SAHİP ÇIKIYORUM

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yeneroğlu mülteci politikaları ile alakalı, “23 Ağustos 2021 tarihinde biz sığınmacı meselesinde ne düşündüğümüzü açıkladık. Eylem planlarımızı da Temmuz ayında açıklayacağız. Ne yapacaksak yapalım insan onuru meselesini göz önünde bulunduracağız. Hangi kimliğe sahip olduğuna bakmadan insan onuruna sahip çıkıyorum. Sınırını korumayan devlet de devlet olamaz. Sorunların çözümünün ise o ülkelerin istikrarına kavuşmadan çözülmeyeceği de açık. Öncelikle sınır güvenliği önemli mesele. Suriye’de kalıcı çözümün sağlanmasını da sürekli belirtiyoruz. Dış politikada kabadayı politikası yerine rasyonel bir yaklaşım benimsenmeli. Siyasetin görevi öfkeyi artırmak değil akılcı çözümler üretmektir. Öfkeyle çözülebilseydi zaten hukuk tanımaz iktidar bunu çoktan çözerdi. Irkçılıkla mücadele devlet politikası olmalı. Nefret dilinin kullanımı ise ağır sonuçlara sebep oluyor.  Hak etmeyen insanlara vatandaşlık verilmesine de karşıyız. Mevzuatı istismar eden bir uygulama bu. Aksini iddia eden yalan söylüyor” dedi.

TEKELE ALMA YASASI

Altılı masa ile ilgili konuşan Yeneroğlu, “Cumhurbaşkanı ile ilgili ortak bir karar alınacaktır. Bu masa dağılmaz. Orada herkes ülkenin içerisinde bulunduğu sorunları ve bu seçimin hayati olduğunu bilerek hareket ediyor. Bu seçimin mutlaka kazanılması bu ittifakın da genişlemesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  AKP ve MHP tarafından TBMM’ye getirilen ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeneroğlu, “Dezenformasyonu engelleme değil tekele alma yasası bu. Devletin tüm kurumlarını araçsallaştırarak yayılan yalan bilgileri kimse ifşa etmesin istiyorlar. Bu yasayı çıkartacaklar. Meclis daha da gerginleşecek. Huzuru getirmek için de biz sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

ÜLKENİN TEMEL SORUNU

Yeneroğlu son olarak otoriter devlet konusunda eleştirilerde bulunarak, “Türkiye’de farklı kesimlere mensup olan insanlar demokrasi bilinci düzeyinde ortaklaşmadığı takdirde bu sorunların daha fazlasını yaşayacağız. Ülkenin temel sorunu da bu. Türkiye’de şöyle bir problem var. Herkes demokrasi istiyor ama özele gelince herkes de demokrasi istemeyebiliyor bazen. Otoriter ya da kutsal devlet anlayışında birleşen bir çoğunluk var. Bu kesimler sadece sosunda anlaşamıyor. Birisi diyor ki biraz daha milliyetçi bir sos olsun, diğeri diyor ki biraz daha dini bir sos olsun. Bir diğeri de biraz daha pozitivist bir soso olsun. Sonuç itibariyle otoriter devlet konusunda mutabakat var. Bunu aşmadığımız sürece bu sıkıntıları da aşamayız. Nöbetleşe zorbalık devam eder” şeklinde konuştu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X