Baro’da seçim heyecanı

15 Ekim 2022 14:20
Kocaeli Barosu’nun 37. Olağan genel kurulunun ilk oturumu bugün Kocaeli Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Yarın ise seçimler yapılacak

Kocaeli Barosu’nun 37. Olağan genel kurulu bugün itibarıyla başladı. Saat 10:00 itibarıyla Kocaeli Ticaret Odası Salonu’nda başlayan seçimler iki gün sürecek. Seçimlerde başkanlık için avukat Aysun Torun ve Avukat Mehmet Gül yarışırken Öteki Avukatlar grubu ise 6 isim ile yönetime aday oldu. 2 bin 706 avukatın oy kullanma hakkı bulunduğu seçim ise Pazar günü gerçekleşecek. Seçimlerin ilk oturumunda raporlar okunarak, kıdemli avukatlara plaketleri takdim edildi.

 

AYSUN TORUN YÖNETİM LİSTESİ

Aysun Torun’un yönetiminde Avukat Ozan Çataltepe, Avukat Merih Müge Kuran Duvarcı, Avukat Kübra Çelik, Avukat İlknur Kahraman, Avukat Hüseyin Olcay ve Avukat Onursal Çubuklu bulunuyor.

MEHMET GÜL YÖNETİM LİSTESİ

Mehmet Gül’ün yönetim listesinde Avukat Çiğdem Koç, Avukat Fırat Kırımcı, Avukat Nuriye Yılmaz, Avukat Emir Karakol, Avukat Erhan Türkan, Avukat Tamer Ejderoğlu, Avukat Nuri Tan, Avukat Kadir Caner Karakadıla ve Avukat Dilek İlhan Dalkıran bulunuyor.

ÖTEKİ AVUKATLAR LİSTESİ

Öteki Avukatlar ismi ile seçime girecekler ise şöyle: Avukat Cansu İsbir, Avukat Banu Sözal, Avukat Duygu Tekdemir Aydık, Avukat Selda İlgöz, Avukat Talip Kavak ve Avukat Hüseyin Akbaş

 

EMANETİ DEVİR ETME GÜNÜ

Seçimin ilk gününde mevcut Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir şu sözlere yer verdi: “Kocaeli Barosu 37. Olağan Genel Kurulu’na hoş geldiniz. Hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Genel Kurulumuzun mesleğimize, kentimize ve ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum. Değerli Meslektaşlarım, Kocaeli Barosu’nun Cumhuriyet’e, Hukuk Devleti’ne, Hukukun üstünlüğüne bağlı, Demokrasi’nin ve İnsan Haklarının teminatı olan geleneği iki dönem boyunca Baro Başkanı olarak şahsıma ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma emanet edilmiştir. Bu çok kıymetli emanetin bayrağını taşıyabilme onurunu bizlere verdiğiniz için siz değerli meslektaşlarıma teşekkür ederim. Hizmet bayrağını teslim aldığımız andan itibaren yol arkadaşlarımla birlikte bağlı olduğumuz geleneğin bir parçası ve bu şerefli emanetin muhafazasından en üst seviyede sorumlu olduğumuz bilinci ile hareket ettik. Bu süreç içerisinde bir yandan Baromuza ve mesleğimize hizmet etmek için çalışırken diğer yandan da bu güzel ülkede yaşayan ve adaletten umut bekleyen yurttaşlarımız için Hukuk Devleti’nin teminatı olduğumuz gerçekliğinden hareketle çaba sarf ettik. Bu gün bu çok kıymetli emaneti devir etme günü. Sizlere son kez Kocaeli Barosu Başkanı olarak hitap ediyor olmanın heyecan ve onurunu yaşıyorum.

 

MESLEKTAŞLARIMIZ MÜCADELE VERİYOR

Değerli Meslektaşlarım; adil yargılanma hakkının yok sayıldığı, savunma makamının yargı süreci dışına çıkartılmaya çalışıldığı, avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirildikleri ve sadece mesleklerini icra ettikleri için şiddete uğradığı, özgürlüklerini yitirdiği ve hatta öldürüldüğü; avukatlık mesleğinin artık katlanılması imkansız hale gelen ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmek yerine sistemli bir şekilde itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı böylesine bir dönemde sayısı 170.000’i bulan meslektaşımız yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen ‘savunma hakkı’nın teminatı olma sorumluluğunu omuzlarında taşıyarak vatandaşlarımızın umudu olan ‘adaletin’ tecelli etmesi için mücadele veriyorlar. Hukuk’u salt devletin yaptırım gücü ile bezenen kurallar bütünü olmaktan öte, toplumsal barışın ve huzurun temeli, milletimizin çimentosu olarak kabul eden meslektaşlarımız, hukukun ruhuna sahip çıkarak; Avukatlık yasasında açıkça düzenlenen görev gerekleri, mesleğimizin kamusal niteliğinden aldıkları yetki ve insan olmanın duyarlılığı ile; Soma maden katliamından, Çorlu’da tren kazasında yaşamlarını yitiren vatandaşlarımızın, Aladağlar’da yanarak ölen çocuklarımızın, toprağına sahip çıkamaya çalışan köylülerimizin, emeği sömürülen işçilerimizin, istismara uğrayan çocuklarımızın ve bir katliama dönüşen şiddet mağduru kadınlarımızın yanında ve ardından hak arayışlarına ses veriyorlar. Güzel yurdumuzun dört bir yanında hem mesleki hem de toplumsal görevlerini her ne pahasına olursa olsun büyük bir özveri ile ifa eden meslektaşlarımızı, tarihteki özgürlük ve demokrasi mücadeleleri içinde yer alan misyonlarına sadakatla ‘İyi ki Avukatım’ cümlesine hayat verdikleri için büyük bir saygıyla selamlıyorum.

 

İYİ Kİ AVUKATIM İYİ Kİ AVUKATIZ

Kocaeli Barosu ailesinin bir ferdi olarak her zaman ve her şartta Baromuz, mesleğimiz için her türlü katkıyı sunmaya hazır olacağım. Genel Kurul’da başkan adayı olan meslektaşlarıma ve ayrıca yönetim, disiplin, denetleme kurulları ile Türkiye Barolar Birliği delegeliğine aday olan meslektaşlarımı, mesleğe ve Baromuza karşı sorumluluk hissetmeleri ve özveri gerektiren bu görevlere talip olmaları nedeniyle tebrik ediyorum. Gelecek dönem için seçilecek olan Başkanımızın ve Yönetim Kurulumuzun teslim alacakları hizmet bayrağını daha da yukarılara çıkaracağına olan inancımla hepinizi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. İyi ki Avukatım İyi ki Avukatız”

 

BAROLARIN BAĞIMSIZ OLMASI ELZEMDİR

Başkanlık seçimlerinde yer alan baro başkan adayı Avukat Mehmet Gül ise şunları söyledi: “Amasra ilçesinde maden ocağında hayatlarını kaybeden maden emekçilerine Allah’tan rahmet dileriz. Edindiğim tecrübelerin verdiği güç ile baroda başkan adayı olarak buradayım. Ülkemizin şu an içinde bulunduğu olumsuz durumda bizde üstümüze düşen görevi yapmalıyız. 2011 yılında HSYK’nın yönetimi bir terör örgütüne teslim edilmiştir. Bu örgütün darbe teşebbüsü sonrası baskı dönemi başlamıştır. Vatandaşlarımızın teminat altına alınan ifade özgürlüğü sınırlandırılmıştır. Toplum yargı eli ile sindirilmiştir. Kadınlar ve çocuklar etkin bir şekilde korunamamış süreci taçlandırırcasına İstanbul sözleşmesinden bir gece ansızın çıkılmıştır. Görevini yerine getirmek isteyen meslektaşlarımız tehdit edilmekte, taciz, edilmekte ve hatta öldürülmektedir. Bu tür saldırılara göz yumanlar sadece avukatlara değil hukuka ve özgürlüklere bir saldırıdır. Barolarında bağımsız olması elzemdir. Barolar hukuka taraftırlar. Son yıllarda düzensiz açılan hukuk fakülteleri sebebiyle ekonomik sorunlar ortaya çıkmaktadır ve mesleğimizin itibarına zarar vermektedir. Talip olduğumuz görevin sorumluluklarını farkındayız. Seçim sürecinde genç meslektaşlarımız ile iletişimi güçlendirmek adına bir araya geldik. Genç meslektaşlarımızın katılımı üretimi arttıracaktır.”

 

ŞEFFAF VE ULAŞILABİLİR DÜZENİ SAĞLAYACAĞIZ

Gül’ün arkasından söz hakkı alan Avukat Aysun Torun şunları dile getirdi: “Ben de Bartın’da yaşanan kaza adına vefat edenlere Allah’tan rahmet dilemek istiyorum. Gençlerimiz vaatlerden ve tespitlerden ziyade kesinlik ve çözüm istemektedir. Bizler üzülerek görüyoruz ki adalet sistemimiz belli bir zümrenin eline geçmekten kurtulamamıştır. Bizlerin artık elimizin taşın altına koymamızın vakti geldi. Bizler değişim çıktık, yeni seslere ve nefeslere ihtiyaç olduğu büyük harflerle bunu söyleyebilmek için çıktık. Hiçbir siyasi grubunun katılımı ve desteği olmadan bende burada varım demek için buradayım. Baroda gerçekleşecek seçimlerde tek başkan adayı ile girecek olmasını kendimi ve baroma yakıştırmamam sebebiyle demokratik olmadığını düşünerek bu başkanlık seçimlerine aday oldum. Yolun başında söylemlerim ne ise bugünde aynı söylemlerin arkasındayız. Adalet sistemimizin yok edilmeye çalıştığı bu dönemde sorunları daha fazla dillendirmeliyiz. Biz avukatlar ve boralar, dışarından yargıya müdahale edebilen tek vücuduz. Avukatlar siyasal saldırının yanı sıra ciddi gelecek kaygısı altında. Meslektaşlarımızla tek tek iletişim kurmanın yanı sıra sorunlarını dinleyip çözüm üretme adına burada bulunacağız. Şeffaf ve ulaşılabilir bir düzeni sağlayacağız. Yaşanılan sorunlar sebebiyle ziyaretlerde aksaklık yaşadım bunun adına özürlerimi iletmek isterim. Lütfen sandıklara iştirak edin. “

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X