Bostancı: Kuduz hastalığında köpekler de insanlar gibi mağdur

09 Kasım 2022 21:08
Bitlis’te sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan 10 yaşındaki M. E. kuduz teşhisi koyulması ardından hayatını kaybetti. Yaşanan talihsiz olayın ardından kuduz vakası ile ilgili  Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı gazetemize açıklamalarda bulundu

Bitlis’te yaklaşık 10 gün önce sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan P.E. ve M.E.  yaralanmıştı. Türkiye’nin gündeminde büyük yer eden kuduz vakasından kötü haber geldi.  Sokak köpeklerinin ısırması sonucu kuduz şüphesi konulan 10 yaşındaki M. E., Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

"KÖPEKLER DE İNSANLAR GİBİ MAĞDUR"

Kuduz hastalığı ile ilgili gazetemize konuşan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, insanlara sokak hayvanlarından kuduz  vakası dışında birçok hastalığın bulaşabileceğine vurgu yaparak şu sözlere yer verdi; “Kuduz hastalığı yüzde 99 oranında ölümcül bir hastalığa sahiptir. Bu hastalık aşı yapılması halinde yüzde 100 önlenebilen bir hastalıkken aşı yapılmadığı takdirde ölüme kadar gidiyor. Kuduzdan kurtulan sadece 6 vaka var. Son zamanlarda sokak köpeklerinin sayısında hızlı bir yükselme mevcut. Bilir kişilerin bir araya gelerek bu soruna bir çözüm getirilmesi gerektiğinin kanaatindeyim. İnsanlara sokak hayvanlarından kuduz hastalığının bulaşmasının yanı sıra Tüberküloz, Leptospiroz, Uyuz, Kistik Ekinokkoz gibi birden fazla hastalık bulaşabilmektedir. Kuduz hastalığında köpekler hastalığın kaynağı değil bilakis insanlar gibi mağdurlarıdır.

"SAHİPSİZ HAYVANLARA YAŞAM ALANI İKAME EDİLMELİ"

Kocaeli'de sahipsiz hayvan sayısında günden güne artış söz konusu. Bu sebeple sahipsiz hayvanlar mutlaka kısırlaştırılmalı ve yaşam alanı ikame edilmelidir. Sokak hayvanlarında görülen kontrolsüz artış güvenlik sorunu tescil etmektedir. Kulağımıza gelen bilgilere göre Kocaeli’de ısırık ve tırnaklama vakalarında büyük oranda artış söz konusu. Bunu kuduz vakası olarak sayamayız ama ısırık ve tırnaklama vakalarında artış söz konusu. Geçen seneki verilere göre kuduz hastalığı nedeni ile her gün 160 kişi, her 10 dakikada bir 1 kişi ve yüzde 40'ı çocuk olmak üzere yılda 59 bin kişi hayatını kaybediyor. Salya ile bulaşan virüsler yaradan içeri girdikten sonra sinirler yoluyla merkezi sinir sistemine (beyne) ulaşır. Hastalık, ısırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybının görülmesi ile başlar. Aşırı korku hali, karamsarlık, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklarının yanı sıra; öksürük, boğaz ağrısı, titreme, bulanti-kusma, ishal görülebilir. Boğazda başlayan ağrılı kasılmalardan dolayı, hastanın su içememesi durumu halk arasında su korkusu olarak bilinir. Genelfelç gelişir ve sonuç yüzde 100 ölümdür.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X