Büyükakın: İki tane çöp depolama alanı kurulacak

15 Ocak 2020 00:46
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gebze ve Kandıra bölgesine çöp depolama alanı ve bertaraf tesisi yapılacağını duyurdu. Büyükakın, “Süreç muhtemelen üç tane geri kazanım tesisi, iki tane de bertaraf tesisine ve iki tanede çöp depolama alanına gidiyor” dedi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tarih Büyükakın, bu akşam basın mensuplarıyla buluşarak önemli açıklamalar yaptı. Kocaeli’de iki tane atık depolama alanı yapacaklarını duyuran Büyükakın şunları söyledi: “Benim genel sekreterliğim döneminde bir çöp bertaraf tesisi projemiz vardı. O zamanlar sıfır atık yaklaşımı yoktu Çevre Bakanlığının. Biz çöpün taşınıp orada bertaraf edilmesi yöntemine çalışmıştık. Çöpün yerinde ayrıştırma süreci sonunda yakılacak çöpün kalorisi düşüyor. Bu durumda da yakma işlemi çok daha pahalı hale geliyor. Çöple ilgili üç tane teknik var. Bir tanesi, kompost; yani çöpü çürütme ve gübre yapma.

YAKMA YAPILMAYACAK

İkincisi gazlaştırma, üçüncüsü yakma. Yakma işleminde çöpün yüzde 17’si hala kalır. Yani çöpü yaksak bile bir depolama alanına her halükarda ihtiyacımız var. Bu kente bir çöp yakma tesisi yapılmayacak. Bir bertaraf tesisi yapılmalı ama bu yakma yöntemiyle olmamalı. Bu muhtemelen gazlaştırma yöntemiyle olacak. Buna mühendislerimiz çalışıyor. Bizim yöntemimiz çöpü evde ayrıştırma, sonra oradan geri kazanma, iyice çöp olanları ise bertaraf etme olacak. Birde bir atık yönetim sistemi kuracağız. Bu da aşağı yukarı iki yıl sürer. Fakat bizim çöpü depolamak için iki yılımız yok. Genel sekreterken açıklamıştım; üç yıl bir süre kaldı demiştim. O üç yıl doldu. Şu anda sıkıştırarak devam ediyoruz. Dolayısıyla bizim artık 2021 yılına geldiğimizde İZAYDAŞ’a çöp dökecek bir yerimiz olmayacak.

ODALARLA ÇALIŞTIK

Dolayısıyla biz bertaraf ve ayrıştırma tesislerini kurana kadar çöpü depolayacak yere ihtiyacımız var. Akademik odalarla birlikte çalıştık. Onlar da aternatif yerleri incelediler. Bizim elimizdeki tüm verileri onlarla şeffaf bir şekilde paylaştık. Kocaeli’de çöpün yüzde 51’i Derince’den Gebze’ye doğru olan bölgeden çıkıyor. İzmit, Kandıra yüzde 25 civarında. Kalan da Güney bölgesinden. Bu aynı zamanda bir mühendislik hesabı. Belediyeler çöpü topluyor, İZAYDAŞ’a getiriyor. Biz kaç tane ayrıştırma tesisi kurup, kaç tane geri kazanım tesisi kurmalıyız? İkincisi kaç yerde bertaraf tesisi kurmalıyız. Eğer bertaraf tesisini iki noktaya kurarsak, geri kazanım tesisini hemen bunun yanına mı kurmalıyız? Bunlarda yine mühendislik sorusu. Daha kesin olmamakla birlikte iki tane bertaraf tesisi kurulmak zorunda. Bir tanesi batı yakasında, bir tanesi doğu yakasında.

KİMSE DUYMAK İSTEMİYOR

İki tane bertaraf tesisi kurarsak, geri kazanım tesislerinin en azından iki tanesi bunların yanında olmalı ki maliyeti düşürelim. Bu konu sıkıntılı bir konu. Kimse tırnak içinde çöp kelimesini duymak istemiyor. Şimdi yapacağımız şey muhtemelen şöyle olacak; iki tane bertaraf tesisi kuracağız. Bir tanesi batı yakasında, bir tanesi merkezde. Güneydeki çöpü getirmenin hesapları makul olursa merkeze getiririz, makul değilse güneyde de bir bertaraf tesisi kurarız. Süreç muhtemelen üç tane geri kazanım tesisi, iki tane de bertaraf tesisine gidiyor. Ama bu mühendislik hesapları bittiğinde söylenebilecek bir şey. Az öncede söyledim, bizim her halükarda bir de depolama alanına ihtiyacımız var. Bu depolama alanı, bertaraftan sonra kalan atığın depolanması için.

GEBZE BÖLGESİ

Batıda depolama alanı için bulduğumuz yer, şu anda yazışmalarını sürdürüyoruz. Sabiha Gökçen Havaalanına taş çekilen bir yer var. Balçık köyünün arkalarında bir yer. Yerleşimde uzak bir bölge. Sabiha Gökçen’in maden ihtiyacı bittiğinde burayı bir bertaraf ve depolama merkezi yapmayı düşünüyoruz. Merkezdeki bölge ise İzmit’in bitiği, Kandıra’nın başladığı, F Tipi Cezaevi’nin hemen güneyinde, bizim buradan giderken, köpek barınağını geçince sağ tarafta. Akçakese’den üst tarafta. Orası bir yamaç, vadi. Yoldan geçerken görünen bir yer değil. Tepenin arka tarafı. Burayla ilgili gerekli yazışmaları yaptık. Su altı havzaları konusu incelendi.

DSİ İNCELEDİ

DSİ ile görüşmeler yapıldı. Eğer DSİ oraya olumsuz görüş verseydi oraya yapılmazdı. Bertaraf tesisini de oraya yapacağız. İZAYDAŞ doldu. Bertaraf tesisi yapılana kadar da bu çöpü bu yere dökeceğiz. Bölgenin altına çakıl döşenecek. Çöp suyunu çekecek özel kalanlar yapılacak. Gazı çıkartacak bacalar yapılacak. Düzenli depolama yapılacak. Koku dışında çevreye bir zararı olmayacak. Zaten kuzey rüzgarları estiği için o bölgeye bir zararı olmayacak. Zaten yakın bir bölgede bir yerleşim alanı yok.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X