Çatı suyunu kanalizasyona bağlayanın canı yanacak

03 Ocak 2024 12:07
Darıca Belediye Meclisi’nde yılın ilk meclisinde denetim komisyonu üyeleri seçilirken gündem dışı konular, gündeme baskın geldi. Tüketiciye çürük ürünü kilo hilesiyle satan pazarcı “esnafı” ile çatı suyunu kanalizasyona bağlayan denetimde yakalanırsa canı yanacak

Darıca Belediye Meclisi’nde 2024 yılının ilk toplantısında gündem dışı konular, gündeme baskın geldi. 1.5 saat süren mecliste Darıca Gençler Birliği’nin mevcut haliyle belediyenin derneğe devrettiği sokak hayvanları doğal yaşama alanıyla çok tartışılan, köpek toplama operasyonları da gündeme geldi. Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık belediye meclisinin ekim ayındaki toplantısında halkı, çatı suyunu kanalizasyon hattına bağlamaması için uyarmıştı. İkinci uyarıyı, yerel seçim sürecine aldırmaksızın daha sert yaptı. Bıyık, semt pazarlarının da değişik şekillerde gündeme geldiği mecliste tüketiciyi direk kiloda gerek üründe aldatan pazarcı “esnaf”ına dair, denetimlerin sıklaşacağını kaydetti.

İŞÇİ VİZELERİ ONAYLANDI

Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın başkanlığında gerçekleşen yılın ilk meclis toplantısında yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir önceki meclisin tutanak özetleri onaylandı. Gündemin birinci maddesinde, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nden gelen, “İşçi vizelerinin onaylanması” oy birliğiyle kabul edildi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE ZAM

Gündemin ikinci maddesinde, sözleşmeli personelin ücret artışı oy birliğiyle kabul edildi. CHP Grup Sözcüsü Tuncer Saltaş, en üst seviyede ücret ödenmesinden yana olduklarını söylerken Başkan Bıyık da hassasiyetten ötürü teşekkür etti.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ

Gündemin üçüncü maddesinde, 2023 yılına dair denetim komisyonu üyelerinin seçimine gidildi. CHP’li Meclis üyesi Ayhan Şen, komisyonun beş kişi olmasını önerdi. Başkan Bıyık, bu dönem üç kişilik komisyonda da CHP’nin temsil edilebildiğinden ötürü komisyonun üç kişiden oluşmasını yeterli bulduklarını söyledi. Komisyonun üç kişiden oluşması, oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama sonrası komisyona AK Parti’den İsmail Ramazanoğlu ve Nafiz Çığlık ile CHP’den Ayhan Şen seçildi. 26 meclis üyesinin oy kullandığı komisyon seçiminde  Ramazanoğlu ve Çığlık 18’er, Şen 13 oy aldı.

EMEK’TE KAPALI PAZAR YERİ FAALİYETE GEÇİYOR

Gündemin dördüncü maddesinde, Zabıta Müdürlüğü’nün Emek Mahallesi’ndeki halk pazarının, kapalı pazar yerine taşınması görüşüldü. Mahallede pazar günleri Orhangazi Caddesi üzerinde kurulan semt pazarının yine mahallede, İlke Sokak’ta kurulan kapalı pazar yerinde kurulması önerildi. Başkan Muzaffer Bıyık, kapalı pazar yerine cadde üzerinde tezgaha açan tüm esnafın yerinin olacağını ve ocak ayının üçüncü haftasından itibaren faaliyete söyledi.

PAZARCIYI PAZARCI İHBAR ETMİŞ: ÜRÜNLER ÇÜRÜK, TARTI HİLELİ

CHP Grup Sözcüsü Tuncer Saltaş tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Gerek komisyonda, gerek pazarcı esnafı ile yapılan görüşmelerde esnafın adeta kendisini ihbar ettiğini belirten Saltaş, “Bazılarının gerek terazide, gerekse çürük ürün satarak tüketiciyi kandırdığını, kendileri söyledi” dedi. Bıyık da söz konusu vakanın sürekli tezgah açan esnaf tarafından değil tezgah kiralayan esnaf tarafından yapıldığını öngördüğünü belirtip diğer pazarlarda olduğu gibi Emek’teki pazarda da vatandaşın, aldığı ürünü tartabileceği terazilerin kurulabileceğini söyledi. Zabıta ekipleri tarafından denetimlerin sıklaşması gerektiğini kaydetti. İlgili gündem maddesi, oy birliğiyle kabul edildi.

2024 yılına dair meclis, encümen ve komisyon üyelerinin oturum ücreti ile zabıta mesai ücretlerinin belirlenmesine ilişkin talepler Plan ve Bütçe Komisyonu’na; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün “Bodrum katlarda **ıslak hacim yapılmaması” ile ilgili talebi İmar Komisyonu’na havale edildi.

** Islak hacim: Islak (su ve sabunla etkileşimde olduğunuz) alanlar, evlerde, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, okullarda sıklıkla kullanılan mutfak, banyo, duş, tuvalet gibi kapalı mekânlar ıslak hacim alanları olarak adlandırılır.

Meclis toplantısını AK Parti Darıca İlçe Başkanı Köksal Şakar, CHP Darıca İlçe Başkanı Hüseyin Cihan Özaltan ve Darıca Belediye Başkan adayı Avukat Saide Arslan Çalışkan ile belediye meclisi aday adayları, Büyük Birlik Partisi Darıca İlçe Başkanı Vedat Yılmaz ile birlikte her üç partinin yönetim kurulu üyeleri de takip etti. Gündem maddelerinin ardından CHP Grubu’nun önergeleri üzerine görüşüldü.

PAZAR KURULUŞ SAATİ İLE OKUL SAATİ ÇAKIŞIYOR

Bağlarbaşı Ortaokulu çevresindeki pazartesi pazarının kuruluş saatinin okulun giriş saatiyle çakıştığı ve can güvenliğini tehdit ettiği öne sürülüp bölge sakinlerinin kurulum saatinin değişmesini istediği belirtildi. Başkan Bıyık çözüm arayışında olduklarını belirtirken CHP’li Aydın Işık, pazarın okul tarafındaki girişinin kaydırılabileceğini, çözüm arayışında olunsa dahi kısa vadede bypass yapılması gerektiğini savundu.

İSU DA TAKİP EDİYOR BİZ DE TAKİPTEYİZ

CHP tarafından verilen bir diğer önergede Zincirlikuyu Mahallesi, Hamamkuyu Caddesi’ndeki sokak aydınlatmaları ve altyapının yetersiz olduğu, binalarda pis su geri tepmeleri yaşandığı kaydedildi. Başkan Bıyık, İmar Komisyonu’na havale edilen “Bodrum katlarda ıslak hacim yapılmaması” ile ilgili önergeye atıfta bulundu.

Ters dublekslerde yağmur suyu hattının kanalizasyona bağlanmasından ötürü sorun yaşandığını kaydeden Bıyık, “İSU da, belediye olarak biz de takip ediyoruz. Vatandaş yine de çatıdan binanın içine öyle bir hat düşüyor ki bizde şaşıyoruz. Belki seçim öncesi riskli ama siyasi popülizme düşmeden iyi irdelenmeli” dedi. Bıyık soruna dair denetimlerin sıklaşacağını belirtti. Öte yandan aynı konu 2023’ün ekim ayındaki mecliste de gündeme gelmiş, Başkan Bıyık vatandaşları çatı suyunu kanalizasyon hattına bağlamamaları konusunda uyarmıştı.

IŞIK: İSU’NUN DARICA YATIRIMLARI YETERSİZ

Kaplan ve Karaaslan Caddeleri’nde ışıklandırmayı bitirdiklerini, eksik kalan kısımlar varsa, önümüzdeki yılki bütçede halletmeyi planladıklarını kaydeden Bıyık’a CHP’li Aydın Işık, “İlçede altyapı yetersizliğini biliyoruz. Yağmur yağmadığında da aynı koku ve geri tepme yaşanıyor. Boru hatları yetersiz kimi mahallelerde. Bu sıkıntının giderilmesi altyapı yenilenmesi ve boru hattının genişlemesi lazım. İSU altyapıyı hızlandırmalı, öncü olmalısınız. İSU çalışmaları yetersiz.

DÖRT CADDEDE RÖGAR KAPAKLARI SORUNLU

Hamamkuyu ve merkezde ciddi ışıklandırma sorunu var. Park yeri olmadığından esnaf müşteri kaçırıyor. Trafiği çözemiyorsak dahi aydınlatma olmalı” diye konuştu.

Aydın Işık ayrıca Aşıroğlu, Doktor Zeki, İstasyon, Fatih Sultan Mehmet Caddeleri’nde rögar kapaklarının otomobillerde maddi hasara yol açacak derecede sorunlu olduğunu; Aşıroğlu’nda bazı yerlerde alçakta kaldığını belirtip basit çözümler ile sorunun giderilebileceğini söyledi.

KADIN CİNAYETLERİNDE ATEŞ DARICA BELEDİYESİ’NE DE DÜŞTÜ

Toplantıda iyi niyet konuşmaları Başkan Bıyık ile AKP Grubu Sözcüsü Nafiz Çığlık ve CHP Grubu Sözcüsü Tuncer Saltaş tarafından yapıldı.

İyi niyet konuşmalarında özetle; İsrail’in Filistin işgali kınandı. Kuzey Irak’ta şehit edilen askerlerimiz ile bir süre önce Kuzey Marmara Otoyolu, Sakarya’daki trafik kazasına hayatını kaybedenler anıldı.

Eski eşi tarafından katledilen ve meclis günü toprağa verilen, Darıca Belediyesi’nde kültür merkezi çalışanı Arzu Çınar yad edilirken kadın cinayetleri kınandı.

Ressam Osman Hamdi Bey Ortaokulu’nda geçtiğimiz hafta iki öğretmene saldırıda bulunulmuş, meclisin olduğu gün de yürüyüşle protesto edilmişti. Kınandı.

BIYIK VE ÇIĞLIK’TAN ARSLAN’A JEST

Belediye meclisini takip eden CHP Darıca Belediye Başkan Adayı Avukat Saide Arslan Çalışkan’a ise gerek Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık gerekse 2009-2014’te de aynı dönem meclis üyeliği yaptığı, AK Parti Grup Sözcüsü Nafiz Çığlık tarafından jestte bulunuldu. Hem “Hoş geldiniz” dendi, hem de seçim sürecinde başarılar dilendi.

HOCAOĞLU SEÇİM ÇALIŞMASINDA

AK Parti’nin belediye başkanlığına aday adayı olan ve saha çalışmalarını sürdüren Ahmet Hakan Hocaoğlu ile birlikte dört, CHP’nin iki fire verdiği meclise katılmayan altı üyenin de mazeretleri oy birliğiyle kabul edildi. Darıca Belediye Meclisi’nde şubat ayı olağan toplantısı 01 Şubat Perşembe günü saat 15.00’te gerçekleşecek.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X