Depremde hasar gören binalarda ince demirler kullanılmış

02 Ekim 2021 11:56
İzmit’te, 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören riskli binaların yıkımı sürüyor

Kocaeli Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Kahraman Bulut yıkımı gerçekleÅŸtirilen binalarda son derece ince demirlerin kullanıldığını, ÅŸu anda kullanılan demirlerle mukayese edilemeyeceÄŸini söyledi. Bulut olası depremde riskli olan binaların da bulunduÄŸunu belirterek, “25 bine yakın, olası bir 7 ve üzeri depremde yıkılma riski olduÄŸunu gördüÄŸümüz yapı var. Bu binalarda yaÅŸayanlar Kocaeli nüfusunun neredeyse 3'te 1'ine tekabül ediyor" dedi

Ä°zmit’te, 17 AÄŸustos 1999 depreminde hasar gören riskli binaların yıkımı devam ediyor. Ağır hasarlı raporu olan 26 bina bulunurken, il genelinde 1500'e yakın orta hasarlı, olası bir 7 ve üzeri depremde yıkılma riski olan 25 bin bina bulunuyor. Yetkililer mülk sahiplerinin riskli yapı tespitini bir an önce yaptırmasını önerirken, diÄŸer tarafta kentsel dönüÅŸüm çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Kentte yıkımı yapılan eski binaların birçoÄŸunda kullanıldığı belirlenen yönetmeliÄŸe uygun olmayan, ince demirler de kentsel dönüÅŸümün gerekliliÄŸini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yıkılan binanın demirlerini inceleyen ve son derece ince demirler kullanıldığını söyleyen Kocaeli Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Kahraman Bulut, binada 6 ve 12 milimetre kalınlığında demirler kullanıldığını, bunların yeni yönetmeliÄŸe göre 6 olanların 12, 12’lik olanların yapıya göre 14 ve 18'den düÅŸük olmamak üzere yükseltildiÄŸini belirtti.

‘RÄ°SKLÄ° BÄ°NALARIN YIKIMINI GÖRMEK EN MUTLU OLDUÄžUMUZ ANLARDAN BÄ°R’

Olası bir depremde yıkılma riski taşıyan binalarda büyük bir nüfusun yaÅŸadığını belirten Kahraman Bulut, "Riskli olarak gördüÄŸümüz binaların yıkımını görmek bizim en mutlu olduÄŸumuz anlardan bir tanesi. Bu binalar maalesef insanların hayatı için risk taşıyan binalar. O yüzden o binaların yıkılması ve dönüÅŸtürülmesi bizi son derece memnun ediyor. Ä°zmit kent merkezi de bu binaların yoÄŸun olduÄŸu bölgelerden bir tanesi. Kocaeli'de halen 1999 depreminden kalan 26 tane ağır hasarlı binamız var. 1500'e yakın orta hasarlı bina var. Ayrıca 25 bine yakın olası bir 7 ve üzeri depremde yıkılma riski olduÄŸunu gördüÄŸümüz yapı var. Bu binalarda yaÅŸayanlar Kocaeli nüfusunun neredeyse 3'te 1'ine tekabül ediyor" dedi. 

‘BÄ°RÇOK BÄ°NANIN Ä°NÅžASINDA YÖNETMELÄ°ÄžE BAÄžLI KALINMAMIÅž’

Türkiye'de deprem yönetmeliÄŸinin her geçen gün binaların daha saÄŸlam yapılması noktasında deÄŸiÅŸtiÄŸini belirten Kahraman Bulut, "Burada yıkılan bina 1970'li yılların başında yapılmış. O dönemde Türkiye'de deprem yönetmeliÄŸi çok geliÅŸmiÅŸ deÄŸildi. O zamanki ÅŸartlarda tamamen geçmiÅŸe dönük öngörülerle yapılan binalar bunlar. BirçoÄŸunun inÅŸasında yönetmeliÄŸe baÄŸlı kalınmamış. O günlerden sonra Türkiye'de 3 tane deprem yönetmeliÄŸi çıktı. O yıllardaki binalarla, ÅŸu anda yapılan binalar arasında statik açıdan büyük farklılık var. Demir miktarı neredeyse 3 katına çıktı. Minimum taşıyıcı sistem ebatları çok fazla büyüdü. Bir önceki yönetmeliÄŸe göre minimum kolon ebadı 25 santimetreyken, ÅŸu anda 30'a çıktı. Her geçen gün yönetmeliklerde, binaların depreme daha dayanıklı olması için taşıyıcı sistem ebatları büyütülüyor" diye konuÅŸtu

‘BÄ°NALARINDAN GELÄ°R ELDE EDÄ°NCE, DÖNÜÅžÜM YAPMAK Ä°STEMÄ°YORLAR’

Mülk sahiplerinin mutlaka riskli yapı tespiti yaptırmasını öneren Bulut, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ä°nsanlar maalesef binalarından gelir elde ettikleri zaman, dönüÅŸüm yapmak istemiyorlar. BirçoÄŸu da bu binalarda kendileri oturmuyorlar. Resmi olarak hasarlı olduÄŸu tespit edilen binaların kiraya verilmemesi, aboneliklerin açılmamasıyla alakalı gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için biz yetkili mercilere bildirimde bulunduk. 2000 yılından önce yapılan binalarda, özellikle 4 kat ve üzerinde bir yapıda oturan kiÅŸilerin özellikle riskli yapı tespiti yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü depremde, tabii ki deprem çantası, çök-kapan-tutun yöntemi gibi ÅŸeyler çok önemli, ama öncelikli olarak, hatta yüzde 95 oranında binanın ayakta kalması önemli. O yüzden binamızın saÄŸlam olup olmadığını kontrol etmekte fayda var”

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X