Hacivat ile Karagöz'ü yaşatıyor

08 Nisan 2021 12:16
İzmit'te bilgisayar tamirciliği yapan Taner Mücahit İnan (26), çocukluğundan beri hayranlık duyduğu Hacivat-Karagöz oyununu yaşatmaya çalışıyor

Ä°lkokul sıralarındayken baÅŸlayan Hacivat-Karagöz sevgisinin kendisini bu sanatı yapmaya ittiÄŸini söyleyen Ä°nan, daha önce sahnede yaptığı gösterilerini pandemi nedeniyle artık internet üzerinden yayınladığı videolarla gerçekleÅŸtiriyor. Kültür Bakanlığı ve Kocaeli Ä°l Kültür MüdürlüÄŸü ile birlikte çeÅŸitli oyun projeleri yürüten Ä°nan, en büyük hedefinin ise sanatını dünyaya tanıtmak olduÄŸunu söyledi.

FÄ°GÜRLERÄ° KENDÄ°SÄ° YAPIYOR

Figürleri kendisinin yaptığını belirten Taner Mücahit Ä°nan, "Karagöz'e ilgim ilk baÅŸta, 8 yaşındayken ilkokul kitabında gördüÄŸüm Karagöz ve Hacivat resimleriyle baÅŸladı. Daha sonra onları keserek arkadaÅŸlarıma oynatmaya baÅŸladım. ÖÄŸretmenimin ilgisini çekince benden bunu arkadaÅŸlarıma sahnelememi istedi. Bir anda herkes çok ilgilenince ben bu sanatı öÄŸrenmeye karar verdim. 18 yıldır bu sanatı geliÅŸtiriyorum. Åžu anda 26 yaşındayım ve Karagöz konusunda epey çalışmalar yapmaktayım. Karagöz'ün tasvir dediÄŸimiz kuklalarını deriden yapmak gerektiÄŸini öÄŸrendim. Tabii ki bu iÅŸin bir öÄŸrenme aÅŸaması var. Karagöz'le ilgilenen pek fazla ustamız da ne yazık ki yok. Çok az sayıdalar. Onlara ulaÅŸarak deriden tasvirin nasıl yapılacağını öÄŸrendim. Bu gösteride kullandığımız figürlerin hepsini hayvan derilerinden, önce iÅŸleyerek, daha sonra boyayarak kendim oynatıma hazır hale getiriyorum. Sonra bir oyun yazıyorum ve o oyunu seslendirmesiyle beraber sahneliyorum. Aslında çok geniÅŸ kapsamlı bir ÅŸey" dedi.

‘BU SANATI YURT DIÅžINDA SAHNELEMEK Ä°ÇÄ°N DESTEK BEKLÄ°YORUM’

Karagöz sanatını dünyaya duyurmak istediÄŸini ifade eden Taner Mücahit Ä°nan, "Bu sanattaki en büyük hedefim, bunu dünya çapında tanıtmak. Özellikle bu konuda destek bekliyorum ben. Karagöz 2017 yılında 500'üncü yılını kutladı. Yani 500 yıllık bir sanatımız, aslına bakarsanız Osmanlı'nın sineması olan bir sanatımız. Bu sanatı dünyaya tanıtmak için, yurt dışında sahnelemek için destek bekliyorum” diye konuÅŸtu.

ONLÄ°NE GÖSTERÄ°

Pandemi nedeniyle online gösteri yaptığını ifade eden Ä°nan, “Ben Karagöz'ü çok seviyorum. Ben Karagöz'ü bir gelir kapısı olarak düÅŸünmüyorum. Zaten kendi iÅŸimle uÄŸraşıyorum. Ama içimdeki bu Karagöz sevgisi olmasaydı ben bunu bu noktaya kadar getiremezdim. Çünkü aslında hem zahmetli hem de maliyetli bir iÅŸ Karagöz ile uÄŸraÅŸmak. Åžu anda pandemiden dolayı gösterilerimiz daha çok online olduÄŸu için biraz daha kolay oluyor. Her yıl Ramazan ayında 1 ay gösteriler yapıyordum. Hiç boÅŸ kalmıyordum. Sadece geçen yıl pandemiden dolayı gösteri yapamadım. Bu yıl da yine Ä°stanbul Sarıyer'de 1 ay boyunca gösterilerimiz olacak. Bu ÅŸekilde ilerliyorum" dedi.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X