Ä°zmit Kent Konseyi'nden bir ilk

29 Haziran 2018 12:56
Şehrimizin en aktif meclislerinden olan İzmit Kent Konseyi Engelli Meclisi, engellilerin cinsellik konusunda karşılaştıkları sorunları seminerde masaya yatırdı

Ä°zmit Kent Konseyi, ‘Engellilerde cinsellik ve toplumsal bakış’ konulu seminer düzenledi. Ä°lk kez düzenlenen seminer sonrası konuÅŸan Ä°zmit Kent Konseyi Engelli Meclisi BaÅŸkanı Bülent Cengizhan, bundan sonraki sürecin engelli ailelerin eÄŸitimi ile devam edeceÄŸini belirtti.

YAÅžADIKLARI SORUNLARI ANLATTILAR

Seminerde konuÅŸmacılar, ergenlik döneminden baÅŸlamak üzere bedensel ve görme engelli kendini ifade edebilen engelli bireylerin toplumdaki yanlış algıdan dolayı flört etme ve evlilik gibi sosyal yaÅŸama katılım duygularını yaÅŸayamayan ve toplumda olması gerekli deÄŸeri görmeyerek dışlanan engelli bireylerin yaÅŸadıkları psikolojik travmaları, özellikle kendini ifade edemeyen zihinsel engelli bireylerin yaÅŸadıkları sorunlar, engellilerde cinsel istismarlarda ailenin ve toplumun rollerini anlattılar. Ä°nteraktif geçen seminerde, engelli bireye sahip aileler ve engelli bireyler yaÅŸadığı sorunlar ile ilgili soruları ile sona erdi. 

YASALAR UYGULANMIYOR

Ä°zmit Kent Konseyi Engelli Meclisi BaÅŸkanı Bülent Cengizhan, seminer sonrası konuÅŸarak, "Devletimizin son on iki yılda çıkardığı yasalar dünya standartlarında yasalardır fakat sıkıntı bu yasaların uygulanması aÅŸamasında yaÅŸanmaktadır. Yetkililer engelliler ile ilgili konuları öncelikleri arasına ele alması ve sadece basında haber olduÄŸunda "Engelliye Cinsel istismar" gibi toplumsal tepkilere yol açan zamanlarda ele alındığından, toplum tarafından yanlış algılarla dışlanmış olan engelliler ve ailelerinin sorunlarını insanı ve yaÅŸamsal ihtiyacı olan cinselligi ve bunun engelli ve ailesinde yaÅŸattığı sıkıntılaŕı da konuÅŸmak, konuÅŸsa da çözmek öncelikler arasına girmiyor. 

SONRAKİ AŞAMA AİLELERE EĞİTİM

Özellikle sivil toplum kuruluÅŸları olarak konuÅŸmamız gerektiÄŸini düÅŸünerek, uzun zamandır meclisimizin gündeminde olan ve yaptığımız araÅŸtırmalarda bu konunun mutlaka konuÅŸulması ve çözümü için çalışılması gerektiÄŸini düÅŸünerek bu semineri düzenledik. Katılımcılardan çok olumlu tepkiler aldık. Bundan sonraki aÅŸamanın ailelerin eÄŸitimi olarak belirledik ve çalışmalarımıza bu yönde devam ediyoruz. 

EMEĞİ GEÇENLERE TEÅžEKKÜR

Bu seminerde emeÄŸi geçen Engelli Meclisimizin yöneticileri olan Sayın Mehmet Yılmaz, Cem Åžaylan, Vedat YoldaÅŸ, Nurel ErgüneÅŸ, Kamer DoÄŸanyılmaz, Sevdiye Fidan'a, konuÅŸmacılarımızın transferine destek olan Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi SaÄŸlık ve Sosyal Ä°ÅŸler Dairesi BaÅŸkanı Sayın Mücahit Arslan'a ve Engelli ve YaÅŸlı Hizmetleri Müdürü Sayın Mehmet Köse'ye, konuÅŸmacılar Sayın Dr. Psikolog Beyza Ünal ve Sayın Psk. Hilal Döner'e çok teÅŸekkür ediyorum" diye konuÅŸtu.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X