Kartepe teleferik projesi tanıtıldı: 2 yılda tamamlanacak

09 Mart 2021 13:09
Belediye sanayi iş birliğinde yapılacak olan Kartepe teleferik projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Yerli ve milli sanayinin kullanılacağı proje, 2 yılda tamamlanacak

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, BbP İl Başkanı Remzi Kaya, ilçe belediye başkanları, OSB başkanları ve davetliler katıldı.

5 KİLOMETRELİK HAT

Saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından teleferik projesinin tanıtımı video ile gösterildi. Derbent ve Kuzuyayla’yı havadan birleştirecek olan teleferik projesi 1421 metre yükseklikte olacak. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü manzarasını bir arada görecek olan Kocaeliller bu projeye 2 yıl içinde kavuşacak. 5 kilometrelik hat saatte bin 500 kişi taşıyabilecek. 10 kişilik 73 kabin bulunacak. Bir noktadan diğerine ulaşım 14 dakikada sağlanacak. teleferik projesinin Kuzuyayla bölümünde tatilciler için konaklama restoran alanları ve kayak merkezi gibi alanlar da yapılacak. Proje yıl içinde tamamlanacak.

PİRE ÖRNEĞİ

Programda ilk söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Sayın bakanım, ikinci adresinize hoş geldiniz. Sanayinin başkenti teknolojinin kalbi olan Kocaeli, sizin de eviniz. Bu mutlu ve kutlu günde bir arada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Kocaeli için bir guru günü. Yıllardır yapılamaz denen şeyler, elhamdülillah bir bir gerçek oluyor. Hayaldi gerçek oldu denecek tabloları her geçen gün sizlerle paylaşıyoruz. Pirelerle yapılan bir deney vardır. Pireleri cam fanusun içine koyarlar. Pireler zıpladıkça tavana çarpmaya başlar. Tepedeki engele çarpmamak için daha az zıplarlar. Yakın tarihin özetidir bu deney. Bunun adı öğrenilmiş çaresizlik. Bu ülkede öğrenilmiş çaresizliğimiz vardı. Bir şeyleri değiştirmek isteyenler alaya alınırdı. Erbakan Hocamızla az hayal etmediler. Ama bu memleketin milli evlatları bunları bir bir gerçekleştiriyor” dedi.

ALLAH'IN VE MİLLETİN RIZASINI İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan saldırılara karşı da konuşan Büyükakın, “Kim ne yapmak isterse istesin isterlerse Manhattan’daki Meydan’da ‘Durdurun Erdoğan’ı diye pankartlar da açsalar bu hayalleri bir bir gerçekleştireceğiz Biz Erdoğan’ı seviyoruz dedikçe onlar kırmzı görmüş boğa gibi saldıracaklar. Ülkedeki özgürlükleri kullanıp ‘Bu ülkede faşizm’ var diye yoldan çıkıp sapacaklar. Ancak bu milletin öz evlatları ülkeyi ayağa kaldırmaya başladı. Yolunuz belli. Düşünce biçimimiz belli. Her iktidar geçicidir. Her iktidar önce millete sonra Allah’a hesap verecektir. Rızasını güttüğümüz iki merci var. Biri Allah’ın diğeri milletin rızasıdır” şeklinde konuştu.

CHP’Lİ AKAR’A GÖNDERME

Büyükakın konuşmasının devamında, “İstiyorlar ki dış politikada bağımlı olalım. İç politikada da istedikleri sınırda kalalım. Pireler olarak cam fanusun üstündeki engele çarpmayacak kadar yaşayalım. Ama bunu yapmayacağız. İnadına yerli ve milli sanayinin önünü açacağız. Bu ham bir hayal değil, boş bir iş değil. Tramvay projesini yapacağız dediğimizde genel sekreterdim. Ara kablolu tramvay deyip alay ettiler. Tramvay yapılmaya başlandı nasıl yaptınız dediler. Sonra da tramvaya bindiler. Hala diyorlar ki bizi teleferiğe bindirin de dünya gözüyle görelim. Bindiklerinde de mahçup olacaklarını düşünmüyorum” diyerek teleferik projesi ile bir dönem gündem olan TBMM Başkan Vekili CHP Milletvekili Haydar Akar’a gönderme yaptı.

‘HAYAL SATMIYORUZ’

Büyükşehir Belediyesinin vatandaşımıza destek olma amaçlı 5 Milyon liralık kaynak ayırdığını hatırlatan Başkan Büyükakın, “Önümüzdeki günlerde İSU’yu çağırıp 55 Milyon TL’yi bulacak bir destek çalışmasını daha hayata geçireceğiz. Kocaeli’nin her yerinde inanılmaz çalışmalar yapıyoruz. Darıca, Körfez gibi ilçelerin altyapısının tamamını yeniliyoruz Diğer ilçelerdeki de devam ediyor. Sadece 2021 yılında İSU 420 Milyon lira altyapı yatırımı yapacak. Hayal vaat etmiyoruz. Boş konuşmuyoruz her gün arı gibi çalışıyoruz. Her gün bir ilçemizdeki çalışmaları izliyoruz” diye konuştu.

‘2022 ŞANTİYE YILI OLACAK’

Büyükakın, “Önümüzdeki iki yıl Kocaeli için şantiye yılı olacak. Tarihi değerlerimize de sahip çıkıyoruz. Yıllardır Gebze’nin Fatih’in son otağını kurduğu Hünkar Çayırı mevkiinde Fatih’in otağını canlandıran o dönemin ruhunu yansıtan millet bahçesinin içinde bir yatırım yapacağız. Onlar bizi izlemeye devam etsinler. Yaptıklarımızı eleştirsinler. Hatta bizim yaptıklarımızla açılış yapsınlar. 2010 yılında başlayan metro inşaatına iki genel başkanı çağırıp açılış yaptılar. Onlar ancak diyet öderler. Bizim milletten gayrı kimseye hesap vermeye niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.

‘MUTLULUK ÇITASI’

Tek gayemiz milletin mutlu olması. Bu kentte çıta mutluluk çıtası olacak. Mutlu şehir vizyonu aslında bir çıtadır. Ulaşılması gereken hedefi simgeler. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma seviyesi gibi. İnandığımız yolsa baskılara, engellemeler ayak oyunlarına takılmadan gece gündüz çalışmayı öğrendik. Bu milletin kaderini değiştirmek ve büyük güçlü Türkiye’yi daha da geliştirmek için çalışamaya devam edeceğiz. İnşallah bakanlığımızla daha iyi projeler yapma imkanımız olur.

‘KOCAELİ İKİNCİ ADRESİMİZ’

Büyükakın’ın ardından söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kocaeli bizim adeta ikinci adresimiz. Bu güzel şehir Türkiye’nin üretimine yaptığı katkıyla ülkemizin yüz akı şehirlerinden bir tanesi. Buraya yapılan yatırımlar yüzümüzü güldürüyor. 50 yıllık hayali olan teleferik hattını büyükşehir belediyemiz tamamen kendi kaynakları ve sanayi işbirliği kapsamında gerçekleştirecek. Bu projenin tamamlanmasıyla yerli sanayinin gelişimi sağlanacak. Karşımızda Covid-19 gibi yepyeni bir gerçeklik var. Salgın; siyasi, ekonomik, sosyal, teknolojik, her anlamda dünyada dengeleri değiştiriyor. Küresel ticaret yavaşladı, tüm dünyada istihdam daraldı, artık ülkelerin kendi kendine yetebilmesi önemli hale geldi” dedi.

‘TEKNOLOJİ VE ÜRETİM MERKEZİ HEDEFİ’

Siyasi bağımsızlığımızın ekonomik ve teknolojik üstünlükte olduğunu belirten Varank, “Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek. Bir kişinin ya da bir kurumun bile bu işin dışında kalması, bu hedefe sırtını dönmesi, hedefe ulaşmamıza darbe vurur. Yerli ve milli bir bakış açısı sanayiden sağlığa; tarımdan enerjiye her alanda sahiplenilmeli. İşte, ülke harcamalarının önemli bir kısmını oluşturan kamu alımları bunun için büyük bir fırsat. Kamu alımları dünyanın her yerinde ülkelerin ürünlerini yerlileştirmesine büyük katkı sunuyor. Talep kaynaklı destekleyici bir unsur olarak sanayinin gelişiminde kullanılıyor” diye konuştu.

TAHİR BAŞKAN’A TEŞEKKÜR

Yüksek teknolojili ürünlerin dışarıdan hazır alınmasını değil, yerli ve millî bir şekilde üretilmesini benimsediklerini de ifade eden Varank, “Tedarik edilecek ürünün üretiminin yanı sıra sistem, alt sistem ve diğer tüm bileşenlerinin de yurt içinde tasarlanıp üretilmesini hedefliyoruz. Yerli ve Millî Rüzgar Türbini, Radyosonde Cihazları, X-Band Meteoroloji Radarları inşallah önümüzdeki dönemde yerli imkanlarla geliştirilecek. İşte bugün tanıtımını yaptığımız Kartepe Teleferik Hattı da, en önemli sanayi iş birliği projelerimizden bir tanesi olacak. Hem kısıtlı imkanlar hem bazı teknik sorunlar nedeniyle bu proje bir türlü hayata geçirilemedi. Ama Tahir başkanımız sağ olsun, ben bu teleferiği belediyemizin kaynaklarıyla yaparım” dedi.

‘İHALE NİSAN AYINDA’

Bakan Varank açıklamalarının devamında, “Yerli sanayinin önünü açmak için de proje ihalesini Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yapma kararı aldı. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ihale için gerekli teknik çalışmaları belediyemiz ile birlikte yürütüyoruz. Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleşecek bu ihaleyle, teleferik hattının üretiminde yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami oranda kullanılacağı bir sanayileşme modeli oluşacak. Teleferik sistemini oluşturan araçlar, sistem, alt sistem ve bileşenlerden yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olanlar Bakanlığımız tarafından belirlenecek. İnşallah en geç Nisan ayında teleferik ihalesini yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

‘CHP’Lİ BELEDİYELER PATIR PATIR DÖKÜLÜYOR’

Projenin detaylarından da bahseden Varank, “Zengin bitki örtüsü ve Sapanca Gölü manzarasına sahip Kuzuyayla Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayacak hat 4,7 km uzunluğunda olacak. 2 istasyona ve saatte 1500 kişi taşıma kapasitesine sahip olacak teleferiğimiz aynı anda 10 kişiyi taşıyabilecek kabinlerden oluşacak. Vatandaşlarımıza, yerli ve yabancı turistlere eşsiz bir deneyim yaşatacak. Bunun tüm belediyelerimize örnek olmasını temenni ediyorum. Bazılarının slogandan ibaret belediyeciliğinin yanında Ak Belediyelerimiz hem icraatlarıyla hem vizyonlarıyla yıldız gibi parlıyor. Tıkır tıkır çalışıyor dedikleri CHP belediyeleri aslında patır patır dökülüyor. Belediyecilik nasıl yapılır öğrenmek isteyenler Kocaeli’yi ziyaret edebilirler” dedi.

‘TERÖR DESTEKÇİLERİNİ SÜSLEYEMEZSİNİZ’

İstanbul Büyükiehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nu da HDP Eş Genel Başkanı’nın Kadınlar Günü'nü kutladığı için eleştiren Varank, “Belediyeler kimileri gibi kirli ittifaklarına zemin oluşturma yeri değildir. İstanbul’un CHPli belediye başkanı çıktı, HDP’nin eş başkanına selam gönderdi. HDP ile örtülü ittifakın diyetini, kadınlar günü üzerinden terör destekçiliğini meşrulaştırarak ödemek isteyen bu sinsi zihniyet dün aslında bir kez daha ifşa oldu. Hangi güzel sözlerle hangi özel günlerle süslerseniz süsleyin bu ülkede terör destekçilerini cici gösteremeyeceksiniz. CHP’yi ve İyi Parti’yi terör destekçilerine koltuk değneği yapan bu zihniyete öncelikle bu partilerin içindeki aklı selim isimlerin sesini yükseltmesi lazım. Ben inanıyorum ki, bu son hareket CHP’ye ve İYİ Parti’ye samimiyetle oy veren vatandaşlarımız arasında esaslı bir itiraza kapı aralayacaktır” dedi.

‘TÜRKİYE UZAY ÜLKESİ’

Millî Uzay Programı’ndan da bahseden Varank, “İstemezükcü zihniyet tarafından hep bir kulp takılmaya çalışılsa da, ben her platformda doğruları anlatmaya devam edeceğim. Türkiye bir uzay ülkesi dediğim için kimi mizah dergileri bunu karikatürize etmeye çalıştılar. Ama ben üstüne basa basa tekrar diyorum ki, Türkiye bir uzay ülkesi. Ne demek bu? Bakın yetkinliklerimiz ortada. Türkiye halihazırda gözetleme uydularını yerli imkanlarla kendisi geliştirebiliyor. İlk metre altı çözünürlükteki millî uydumuz İMECE’nin de inşallah bu sene üretimini tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

‘TÜBİTAK MAM’IN PROJELERİ SÜRÜYOR’

Bakanlığın ilimize yaptığı yatırımları da sırlayan Varank, “Sanayinin gözbebeği bu şehri yatırımlar açısından asla ihmal etmedik. TÜBİTAK MAM içerisinde toplam bütçesi 27 milyon avro olan bir Gıda Yenilik Merkezi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu merkez tüm KOBİ’lerimizin kullanımına açık olacak. Kocaeli’nde 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Bu teknoparklara sağladığımız destek miktarı 255 milyon lirayı buldu. Kocaeli’nde faaliyet gösteren 129 Ar-Ge Merkezi ve 18 Tasarım Merkezine bugüne kadar sağladığımız muafiyet tutarı 2 milyar 45 milyon liraya ulaştı. Son 18 yılda TÜBİTAK destek ve burs programları vasıtasıyla şehrimize 4,1 Milyar TL destek verdik” dedi.

‘YAZILIM OKULU DEĞER KATACAK’

Son 18 yılda KOSGEB aracılığıyla 11 bin 409 işletmeye 323 milyon lira destek sağladıklarını da hatırlatan Varank, “Yaklaşık 10 bin işletmeye 106 milyon lira kredi finansman desteği verdik. 2020 yılında Kocaeli’nde yaklaşık 11 milyar lira sabit yatırım tutarlı 378 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenledik. Kocaeli’nde bugün itibarıyla 122 bin vatandaşımıza istihdam sağlayan 14 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansımız Kocaeli’nde 312 projeye 156 milyon lira destek sağladı. Yine Ajansımızın güdümlü proje desteği ile toplam 30 milyon lira bütçeli Türkiye Açık Kaynak Platformu ve yazılım okulu Kocaeli’mize değer katacak. 16 milyon lira bütçeli İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezine yönelik desteğimiz de devam ediyor” dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X