'Kıdeme el uzatırsanız karşınızda DİSK'i bulursunuz!'

15 Haziran 2019 15:53
15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 49'uncu yıl dönümü dolayısıyla ilimize gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkesoğlu, “Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK'i bulacaksınız” dedi

DİSK Kocaeli Bölge Temsilciliği 15-16 Haziran şanlı işçi direnişinin 49'uncu yıldönümü nedeniyle kitlesel bir basın açıklaması düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katılımı ile Sabri Yalım Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasına, CHP İl Başkan Vekili Suca Omurca ve İl Yöneticileri, DİSK’e bağlı sendikalar, EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, Kocaeli Büyükşehir Başkan Adayı Reyhan Başaran, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Açıklama sırasında “Kıdemime dokunma” “Kıdeme uzanan eller kırılsın” diye sloganlar atıldı. Türkiye genelinde her ilde ortak açıklama yapan DİSK, kıdem tazminatı düzenlemesine karşı çıkarak buna karşı mücadelelerinin devam edeceklerini vurguladı

KRİZİN FATURASI EMEKÇİLERE KESİLECEK

Basın açıklamasında DİSK Genel Başkanı  Arzu Çerkezoğlu, ülkedeki ekonomik krizin etkisini arttırdığını ifade ederek, “15-16 Haziran şanlı işçi direnişinin 49'uncu yılında bir aradayız. işçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline gelen bu onurlu direnişte yaşamını yitiren arkadaşlarımızı bir kez daha anıyoruz. 1970'te çıkartılmak istenen bir yasayla DİSK'i yok etmek isteyenlerin karşısında dikilen 15-16 Haziran direnişçilerini, sendikal hakları için bedel ödeyen işçileri mücadelemizde yaşatacağız.Ülkemizde ekonomik kriz etkisini artırıyor.İşsizlik Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor, zamlar ücretlerimizi eritiyor. Bugün de işçilerin hakları ciddi tehditler altında.Ülkeyi yönetenler halkın bu acil sorunlarından uzak. Krizin faturasını emekçilere kesecek, işçilere ve halka daha fazla yük getirecek önlem paketi için ise İstanbul'daki seçim bekleniyor. işçi haklarına yönelik ciddi tehlikeler içeren "Dönüşüm Adımları” 10 Nisan 2019'da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından ilan edildi. Peki bu tehlikeli planda neler var?  Kıdem tazminatımızın fona devredilmesi var; Bireysel Emeklilik Sigortası'nın zorunlu hale getirilmesi var; Verginin yükünün tabana, yani biz işçilere, emekçilere yıkılması var” dedi.

KRİZDE KORUNMASI GEREKEN İŞÇİDİR

Çerkezoğlu, “Bizler bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki, krizde korunması gereken bir avuç patron değildir, krizde korunması gereken işçilerdir, işsizlerdir, emeklilerdir, dar gelirli halkımızdır. Bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki kıdem tazminatı hakkımıza el uzatılmasına Türkiye işçi sınıfı asla ve asla izin vermeyecektir. Kıdem tazminatının fona devri adı altında kurulan tezgahı işçiler bilmektedir. Kıdem tazminatının fona devriyle tazminat işveren sorumluluğu olmaktan çıkacak, işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Kıdem tazminatının fona devri ile işçileri işten çıkarmak neredeyse "bedava” hale gelecek, biz işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağı ortadan kalkacaktır. Kıdem tazminatının fona devri işsizliği daha da artıracaktır. Kıdem tazminatının fona devri sonucu, tazminat son ücret üzerinden hesaplanmayacak. Yani fon sistemiyle alacağımız tazminatın miktarı azalacaktır. Bugün işten çıkarıldığımızda, haklı fesih yaptığımızda, kadın işçiler evlendiğinde, erkek işçiler askere gittiğinde tazminat alabilmekteyiz. Kıdem tazminatının fona devriyle tüm bu hakların kırpılması amaçlanmaktadır. Kıdem tazminatının fona devri daha önce defalarca gündeme getirildi. Ancak bizler buna izin vermedik” sözleri ile devam etti.

AYNI RUH İLE KARŞILAŞIRSINIZ

Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla karşılaşırsınız diyen Çerkezoğlu, “DİSK'in mücadelesiyle, işçi sınıfının direnişiyle bu girişimleri durdurduk. Bugün buradan bir kez daha uyarıyoruz: Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK'i bulacaksınız. Kıdem tazminatını bedeli ne olursa olsun savunan işçileri bulacaksınız! 10 Nisan'da açıklanan plandaki bir başka tehlikeli adım da şu: Diyorlar ki, kıdem tazminatını fona devretmekle kalmayacağız, bu fonu Bireysel Emeklilik Peki bu parayı ne yapacaklar. Bu fon ile "finansman ihtiyacını" karşılayacağız diyorlar. Bu kaynağı yağmalayacaklar, sermayeye aktaracaklar, bankalara aktaracaklar. Kriz koşullarında alım gücü oldukça düşen ücretlerimizden yapılacak kesintilerle, bankaların, patronların kurtarılması kabul edilemez. 15-16 Haziran direnişinin ışığında omuz omuza mücadele ederek durduracağız. Türkiye'de fonların nasıl yağmalandığına bu halk tanıktır. Son olarak işsizlik Sigortası Fonu bu yağmadan nasibini almıştır. işsiz kalmamız halinde faydalanmamız için kurulan bu fon bugün bir işveren fonu haline dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.

YAĞMA PLANINA İZİN VERMEYELİM

Son olarak Çerkezoğlu, “işsizlik rekor kırarken, işsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paralarla işverenlerin sigorta primleri, vergileri ve hatta ücretler ödenmektedir. Kıdem tazminatımızın da başına getirilmek istenen budur. Zorunlu BES ile hedeflenen budur. Bu yağma planına izin vermemek kendi elimizdedir. 10 Nisan'da Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanan hedefler arasında Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının çözümü de yok. Aksine, emekliliğin daha da zorlaştırılması var; sosyal güvenlik hakkının daha da budanması var. Biz direne direne kazanmayı 15-16 Haziran şanlı işçi direnişinden öğrendik. Yaklaşık yarım asır önce DİSK'in kapatılması girişimlerine karşı ayağa kalkan işçi sınıfı 15-16 Haziran 1970'te yaşamı durdurmuş, alanları doldurmuş, sendikalarına ve örgütlenme haklarına sahip çıkmış, işçiler haklarını direne direne savunmuştu. İşçi sınıfı haklarına el uzatıldığında neler yapabileceğini bu şanlı direniş ile gösterdi. Dün sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşecek ve mücadele edecektir. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkımız başta olmak üzere tüm haklarımız için birliğimizi pekiştirelim, mücadelemizi büyütelim” şeklinde konuştu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X