Pişmaniyeyi bu kez de ambalaj fiyatları vurdu

24 Ocak 2022 09:53
İzmit’in meşhur tatlısı pişmaniyeye Kasım ayında gelen zamların ardından bir de yılbaşı zammı eklendi. Pişmaniyeyi bu sefer, kağıt ve ambalaja gelen fahiş zamlar daha çok etkiledi

İzmit’e ait yöresel bir tatlı çeşidi olan ve İzmit’in sembolü haline gelen pişmaniyeye Kasım ayında gelen yağ ve şeker zamlarının ardından yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 18’lik bir zam daha geldi. Son gelen zammın yağ ve şeker fiyatları haricinde, yükselen döviz kurlarının etkisi ile fiyatları artan kağıt ve ambalaj etkisinin olduğunu belirten pişmaniyeci esnafı 3 ay içerisinde gelen üçüncü zam olduğunu ifade etti.

“BİZLERİ DE ÜZDÜ”

İzmit Pişmaniyeciler Meydanı’nda pişmaniyecilik yapan 22 yıllık esnaf Kemal Göksu, art arda gelen zamların etkisiyle son halini alan pişmaniye fiyatlarındaki değişimin esnaflar olarak kendilerini de üzdüğünü belirtti. Satışların eskiye göre düştüğünü belirten Göksu, “Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik duruma göre yine de satışlar çok düştü diyemem” ifadelerini kullandı. Göksu, “Yarıyıl tatilinin gelmesiyle birlikte memleketlerine dönen öğrenciler tarafından pişmaniyeye talep var. Bilindiği üzere pişmaniye daha çok hediyelik bir tatlı. İzmitliler pişmaniyeyi kendileri yemek için almıyorlar zaten. Böyle bir alışkanlık yok. Genelde il dışına gidenlerin tercih ettiği bir ürün. Yurtdışına gitmeden alan müşterilerimiz de var ama şu an onların sezonu değil” dedi.

“ZAMMI BİLEREK GELİYORLAR”

Halkın zamları bilerek geldiğini vurgulayan Göksu, “Vatandaş zaten alışverişe gelmeden, her üründe olduğu gibi pişmaniyeye de zam gelmiştir düşüncesiyle yola çıkıyor. Yani olası bir zammı bilerek geliyor” ifadelerini kullandı. Son zamların ardından pişmaniyenin fiyatlarından bahseden Göksu, “Çeşidine göre pişmaniye şu an 17 liradan başlayıp 70 liraya kadar gidiyor. Sade, çikolatalı, saray helva gibi çeşitler mevcut. Özel günler için ahşap kutu tasarımı gibi seçeneklerimiz de var. Tüm İzmitlileri Pişmaniyeciler Meydanı’na bekliyoruz” dedi.

 

SEFA GARDİYANOĞLU

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X