Yerli üretim logolarının detayları belli oldu

05 Ekim 2018 09:59
Üretim yeri Türkiye olan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerde kullanımına başlanan "Yerli Üretim" logosu, etiketler ve fiyat listelerine, kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilecek. Malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı ile bu fiyatların uygulanmaya başlandığı tarih etiketlere yazılacak

Ticaret Bakanlığının, Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına Ä°liÅŸkin TebliÄŸi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen ÅŸekil, logo veya iÅŸaretin kullanılması zorunlu olacak. 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen iÅŸletmeler tarafından Türkiye'de üretilen mallar, el ve ev sanatları ürünleriyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun ilgili maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye'de elde edilen veya üretilen mallar, yerli üretim sayılacak.

KOLAYLIKLA GÖRÜNEBÄ°LÄ°R VE OKUNABÄ°LÄ°R ÅžEKÄ°LDE

Bu kapsamda Türkiye'de çıkarılan madencilik ürünleri, ülkede toplanan bitkisel ürünler, doÄŸan ve yetiÅŸtirilen canlı hayvanlar, tutulan ve avlanan balıkçılık ve avcılık ürünlerinde de "Yerli Üretim" logosuna yer verilecek. "Yerli Üretim" logosu, etiketler ve fiyat listelerine, kolaylıkla görünebilir ve okunabilir ÅŸekilde yerleÅŸtirilecek. Söz konusu logoya, belirlenen orijinal renklerinde ve ÅŸeklinde yer verilecek. Logonun küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda belirlenen oranlara uyulacak.Etiketler ve fiyat listelerinde malın üretim yeri, ayırıcı özelliÄŸi, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatı ile bu fiyatların uygulanmaya baÅŸladığı tarih yazılacak.

TEBLÄ°ÄžE AYKIRI UYGULAMALAR

Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar söz konusu tebliÄŸ hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine iliÅŸkin iÅŸleri yürütmekle görevli olacak. TebliÄŸe aykırı uygulamaların tespiti halinde, bu aykırılık, gereÄŸi yapılmak üzere uygulamayı yapanın merkezinin bulunduÄŸu valiliÄŸe bildirilecek.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X